2018. június 22. | Paulina
12° calendar-image 29°
Eger.hu

Helyi adórendeletek 2017. évi változásai

Létrehozva: 2016. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2016. december 29.

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése - 18 egyhangú igen szavazattal - 2016. december 22-i ülésén elfogadta az egyes helyi adó rendeletek módosításáról szóló 42/2016. (XII. 23.) rendeletét.


A módosítások átvezetik azokat az anyagi (Htv.) és eljárási jogszabály (Art.) változásokat, amelyeket az utóbbi évben az Országgyűlés elfogadott.

 

A 2017. január 1-jétől hatályba lépő módosítások sem adóemelést, sem helyi adókedvezmény mérték módosulást nem tartalmaztak.

 

A Közgyűlés nem kívánt változtatni az évek során kialakult, differenciált mértékeket és a teherviseléshez igazodó adókedvezmények rendszerét alkalmazó adópolitikáján és jövő évtől nem kíván új helyi adónemet, vagy települési adót bevezetni.

 

A módosítások alapján, a helyi rendeletek továbbra is úgy maradnak hatályban, amelyek a rendeleti adótényállások összességén (a kedvezmények és mentességek rendszerén, az adóalap fajtájának megválasztásán, az adómérték nagyságán, differenciáltságán) keresztül juttatják érvényre a rendeletalkotási követelményeket, így különösen a helyi sajátosságokat, az önkormányzat gazdálkodási követelményeit, az adóalanyok széles körét érintő teherviselő képességét és a vagyoni típusú építményadóban a differenciált adómértékeket és adókedvezményeket.

 

Az elfogadott rendelet módosítások jelentős adminisztrációs csökkentést is tartalmaznak (pl.: csekély összegű „de minimis" támogatások adminisztrációs terheinek megszűnése, adóbevallás benyújtás NAV felé, Ifa nyilvántartás egyszerűsítése stb.), melyeket a helyi vállalkozók munkáját egyszerűsítik majd.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza