2018. szeptember 21. | Máté
12° calendar-image 29°
Eger.hu

Tájékoztató iparűzési adóbevallás benyújtásáról

Létrehozva: 2017. február 13.  |  Utoljára frissítve: 2017. február 13.

Az önkormányzati adóhatóság kéri a Tisztelt Adózókat és Könyvelőiket, hogy a hibás iparűzési adóbevallások elkerülése érdekében használják Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága által biztosított, ellenőrzött, elektronikus helyi iparűzési adóbevallási nyomtatványait.


2017. január 1-től már lehetőség van arra, hogy az adózók az állandó jellegű helyi iparűzési adóról szóló bevallási kötelezettségüket az állami adó- és vámhatósághoz (NAV) teljesítsék. Nem szűnt meg azonban annak a lehetősége sem, hogy az adózók közvetlenül az önkormányzati adóhatóság felé továbbítsák az iparűzési adóbevallásokat. Ez az egyszerűsítést célzó törvényi változás azoknál az önkormányzatoknál jelent segítséget az adózóknak, ahol nem tudták azt megteremteni, hogy elektronikusan ellenőrzött formában fogadják az adóbevallásokat, illetőleg azoknál, akik több száz önkormányzat felé nyújtanak be egyidejűleg adóbevallást. Ahol azonban működik az elektronikus HIPA bevallás (ÁNYK) rendszere (pl.: Eger Megyei Jogú Városban) ott célszerű továbbra is ezt a lehetőséget használni, hiszen így elkerülhetők a hibás bevallások.

 

Az állami adóhatóság rendszere befogadja a hibásan számolt illetve jogosultalan személyektől érkező adóbevallásokat is. Az iparűzési adó ügyekben illetékes adóhatóságként azonban továbbra is az az önkormányzati adóhatóság jár el, amelynek önkormányzata a helyi adót bevezette. Ennek okán a NAV a helyi iparűzési adóról szóló bevallást - befogadó nyugta kiadása mellett - késedelem és tartalmi vizsgálat nélkül, elektronikusan továbbítja az adóalany által megjelölt székhely, telephely(ek) szerinti önkormányzati adóhatóságnak. A NAV nem vizsgálja a benyújtási jogosultságot sem, annak céljából a beküldő adóazonosító jelét és nevét továbbítja csak az önkormányzati adóhatóságnak.

 

Az iparűzési adóból származó bevétel változatlanul a települési önkormányzat saját bevétele. Az adózónak az iparűzési adót az illetékes önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetnie, Eger esetében a számla neve és száma: Eger MJV. Önkormányzat Helyi Iparűzési Adó Beszedési Számla 12033007-00102883-02200006.

 

Az elmúlt időszakban az állami adóhatóságon keresztül beérkezett helyi iparűzési adóbevallások - szinte kivétel nélkül - hibásan érkeztek be az önkormányzati adóhatóságunkhoz, így azokat adózói illetve adóhatósági közreműködés nélkül nem lehetett feldolgozni.

 

Tájékoztatjuk az adózókat, hogy a hibásan beérkezett HIPA bevallások után /Art.172.§ (10)/ a magánszemély 20 ezer forintig, más adózó 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

 

A hibásan benyújtott adóbevallások elkerülése érdekében önkormányzati adóhatóságunk azt javasolja, hogy az WWW.EGER.HU vagy ADO.EGER.HU / Adóügyek / Elektronikus ügyintézés linkről az általános nyomtatvány-kitöltő keretprogramra (ÁNYK) optimalizált HIPA bevallás kitöltő programját szíveskedjenek használni, mivel az szinte teljeskörűen (számszaki és logikai algoritmusok alapján helyes adóévre, adóalapokra, űrlapokon számol és megfelelő adómértéket és adókedvezményt alkalmaz stb.) ellenőrzi az adóbevallás helyességét.

 

Elektronikus folyószámla egyenleg lekérdező rendszerünk WWW.EGER.HU vagy ADO.EGER.HU / Adóügyek / E-ado elektronikus lekérdező rendszer segítségével az adózó az adóbevallásban a megfelelő adóelőlegeket is pontosan szerepeltetheti, így a bevallás helyes kitöltése minden tekintetben biztosított.

 

Előre is köszönjük szíves közreműködésüket.

 

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza