2018. július 19. | Emília
12° calendar-image 29°
Eger.hu
amerikai-tulajdonossal-uzemel-tovabb-az-aventics-20215
Amerikai tulajdonossal üzemel tovább...
Az amerikai Emerson vállalat felvásárolta...
45-ezren-latogattak-el-az-idei-egri-bikaver-unnepre-20214
45 ezren látogattak el az idei Egri...
A négy nap alatt közel 45 ezren...
magyar-kinai-gasztronomiai-napok
Magyar-Kínai Gasztronómiai Napok
Az autentikus kínai konyhához kerülhetnek...
tartos-a-novekedes-az-epitoiparban-20212
Tartós a növekedés az építőiparban
Éves alapon 15,1 százalékkal nőtt az...
elindult-a-csalad-es-karrierpont-program
Elindult a Család és KarrierPont...
Elindult a Család és Karrierpont program,...
edzomerkozes-a-maklart-verte-az-eger-se
Edzőmérkőzés: a Maklárt verte az...
Javában tart az Eger SE futballcsapat...
mar-viragzik-a-parlagfu
Már virágzik a parlagfű
Az országban több helyen, Egerben is...
elegendo-a-nyari-verkeszlet
Elegendő a nyári vérkészlet
A szervezők aktivitásának köszönhetően...
iden-is-folytatodik-a-magyarok-kenyere-program
Idén is folytatódik a Magyarok...
Idén is folytatódik a Magyarok Kenyere...
cukorbetegek-taboroztak-20206
Cukorbetegek táboroztak
Harmadik alkalommal szervezett Diabétesz...
tobb-szazezer-forintos-kar-keletkezett
Több százezer forintos kár...
Megrongálták a Wass Albert szobrot az...
az-etikus-es-fenntarthato-gazdasagrol-tanulnak-20204
Az etikus és fenntartható...
Öt országból csaknem 40 diák és az...
oszre-keszulhet-el-a-minaret
Őszre készülhet el a Minaret
Célegyenesbe érkezett az Minaret...
neten-is-elerhetok-az-egri-dohanygyar-dokumentumai
Neten is elérhetők az Egri...
Már az Egri Dohánygyár dokumentumai is...
veszelyesek-lehetnek-a-darazsak-20200
Veszélyesek lehetnek a darazsak
A darazsak időszaka a nyár második fele....
egeszsegnapot-tartottak-a-rev-ben
Egészségnapot tartottak a RÉV-ben
Vércukor-, koleszterin-, és...
bajnokok-lettek-a-hosok
Bajnokok lettek a Hősök
Az Eger Heroes a Magyar Amerikai Futball...
pincebeszakadas-elkezdtek-a-helyreallitast
Pincebeszakadás: elkezdték a...
Vis major pályázatból állítják helyre...
megnyilt-a-iii-orszagos-akvarell-triennale-kiallitas
Megnyílt a III. Országos Akvarell...
A III. Országos Akvarell Triennálét...
gurulva-segitunk
Gurulva segítünk
Ötödik alkalommal segített gurulva a...
frenetikus-volt-a-hangulat-a-vb-pikniken
Frenetikus volt a hangulat a VB Pikniken
Végéhez ért az oroszországi...
fuvoszenekarok-fesztivalja-az-ersekkertben-20192
Fúvószenekarok Fesztiválja az...
Hét zenekar érkezett Egerbe az I....
folytatodik-a-bikesafe-program-20191
Folytatódik a BikeSafe program
Idén nyáron is folytatódik a rendőrség...
egriek-is-indulnak-az-uszo-europa-bajnoksagon
Egriek is indulnak az úszó...
Több egri résztvevője is lesz az...
varjak-a-szurkolokat-a-vegvari-vitezek-teren-20188
Várják a szurkolókat a Végvári...
Az oroszországi futball világbajnokság...
ujabb-adomanyokkal-tamogatjak-a-korhazat
Újabb adományokkal támogatják a...
Másfél millió forint értékben érkezett...
egeszseges-a-szolo-az-egri-borvideken
Egészséges a szőlő az egri...
Bár az idei csapadékos időjárás...
egy-gyuru-mind-folott-20185
Egy gyűrű mind fölött
A tűzoltók vágtak le egy orvosi fémből...
egri-sikerek-az-orszagos-borversenyen-20184
Egri sikerek az Országos Borversenyen
Jól szerepeltek az egri borok a 39....
fiatalok-vallalkozova-valasat-segitik
Fiatalok vállalkozóvá válását...
Harmincöten kaptak tanúsítványt...

A bor hagyománya: kétszáz éves regula

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A legfontosabb egri szőlőtermelő területek a 18. század során alakultak ki, egy részük a mai napig kiváló minőségű borokat ad, például a Síkhegy, a Cigléd, a Szarkás, a Galagonyás, és így tovább.


A korabeli leírások szerint az Eged-hegy déli lejtőin termett borok voltak Egerben a legfinomabbak, azonban lassúbb érésűek is: 4-5 év kellett tökéletes kifejlődésükig. Az Eged-hegyen a nagyüzemi korszak kezdetéig termesztettek szőlőt, egészen 300 méteres magasságig, ami hazánkban egyedülálló volt.

 

A szőlőterületek bővülésével kívánatossá vált osztályozásuk is. 1760-ban, majd 1789-ben Magyarország szőlőterületeit három, majd nyolc minőségi osztályba sorolták a talaj, a környezeti és a geográfiai adottságok alapján. 1760-ban az egri szőlők közel fele az első osztályba tartozott. Ebből az időből származik az első írásos Egri Bikavér megnevezés.

 

A XVIII. század elején alakult meg a Egerben a városi tanácsnak alárendelt Hegyrendészet. Élén a hegybíró állt, aki felügyelte a hegykerülőket és a vincelléreket, valamint ellenőrizte az elvégzett munkák minőségét.

Hamarosan szigorú hegyrendészeti szabályok alakultak ki, a munkaidő például kora reggeltől késő estig tartott, mindössze egyórás ebédszünettel. Előírás volt, hogy attól a szőlősgazdától, aki nem megfelelően művelte a szőlőjét, többszöri figyelmeztetés után földesura elvehette, és másnak adhatta a földjét.

 

Sultz, porosz orvosprofesszor 1757-es munkájában az Egri Bikavérről (Erlauer Stierblut), mint az emésztést szabályozó és gyomrot erősítő gyógyszerről tett említést. A professzor által kóstolt bor azonban még nem lehetett azonos a mai borkülönlegességgel.

A kiváló minőség ellenére a Habsburg vámpolitika miatt értékesítési gondokkal küszködtek az egri és más magyar bortermelők is. Sokan fel is hagytak a szőlőtermesztéssel és más mezőgazdasági tevékenységekkel.

 

A XIX. század elejétől kezdve egyre nőtt a fehérborok iránti igény, akkor lendült fel a Hárslevelű termesztése. A Leányka és az Ottonel muskotály is ismert volt már akkor, kis termésmennyiségük miatt azonban nem voltak kedveltek.

A legtöbb fehérbor meglepő módon a Kadarkából készült. Egész fürtöket kipréselve és a törkölytől azonnal elválasztva ugyanis fehérbort lehet nyerni kék szőlőkből is. Az így készült fehérborok igen népszerűek voltak.
A XIX. század második felében már megjelent a borvidéken a Kékfrankos, illetve igen kis területen a Kékoportó, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, valamint a Merlot is.

 

A vegyes fajtájú ültetvényeken egyszerre szüretelték a termést, amiből rövid kácis erjesztéssel készült a híres egri vörösbor, amelyet már Bikavérnek neveztek.

   


< Vissza