2018. január 22. | Vince
calendar-image 18°
Eger.hu
eger-a-kutyabarat-varos-19188
Eger a kutyabarát város
Egyre népszerűbb a Kutyabarát Város Eger...
enyhe-idojaras-19187
Enyhe időjárás
Az enyhe időjárás miatt átteleltek az...
ruhaadomanyokat-varnak-a-katona-terre
Ruhaadományokat várnak a Katona térre
Szabadfogas akció indult Egerben. A...
januartol-olcsobb-a-nyers-hal-19185
Januártól olcsóbb a nyers hal
Január elsejétől huszonkét...
osszeult-az-egri-civil-kerekasztal-19184
Összeült az Egri Civil Kerekasztal
Még több helyen jelen lennének a város...
elkezdte-a-felkeszulest-az-eger-se-noi-csapata
Elkezdte a felkészülést az Eger SE...
Elkezdte a felkészülést a tavaszi...
eger-sikere-minden-egri-sikere
Eger sikere minden egri sikere
Az egri fejlesztéseket, valamint a turizmus...
vitezek-emlekeztek-a-hosokre
Vitézek emlékeztek a hősökre
Az egri 14. Dobó István Gyalogezred...
vissza-a-munkaeropiacra--19178
Vissza a munkaerőpiacra!
Női Információs és Szolgáltató...
egri-vendeg-a-bizlounge-uzleti-klubban
Egri vendég a BizLounge üzleti klubban
A BizLounge fennállása óta először...
romeo-es-julia-bemutato-a-harlekinben
Rómeó és Júlia – Bemutató a...
Shakespeare talán legismertebb, legtöbbet...
magyar-torok-osszecsapas-lesz-a-dobo-teren-19175
Magyar-török összecsapás lesz a...
Ebben az évben a tervek szerint három nagy...
meg-tobb-vendeg-erkezhet-19173
Még több vendég érkezhet
Eger vonzotta a legtöbb turistát 2017-ben...
rekordokat-dont-az-epitoipar-teljesitmenye-19172
Rekordokat dönt az építőipar...
Megismételheti, de akár túl is...
summajat-rajzolom
Summáját rajzolom
Summáját rajzolom címmel nyílt...
mentori-rendszer
Mentori rendszer
Mentori programmal segíti egyebek mellett a...
albanok-es-magyarok-egyutt-emlekeztek-19169
Albánok és magyarok együtt...
Szkander bég halálának 550....
felkeszulesi-merkozest-jatszanak-az-ese-labdarugoi-19168
Felkészülési mérkőzést játszanak...
Elkezdték a felkészülést a tavaszi...
telt-hazzal-uzemelnek-a-hajlektalanszallok-19167
Telt házzal üzemelnek a...
Teljes kihasználtsággal működik a...
folyamatosan-takaritjak-az-utakat
Folyamatosan takarítják az utakat
Ismét havazott Egerben. A Városgondozás...
gledura-7-hely-stockholmbol
Gledura: 7. hely Stockholmból
A barcelonai verseny megnyerése és a...
influenza-kuszob-alatti-a-megbetegedesi-arany-19163
Influenza: küszöb alatti a...
Országosan megduplázódott január első...
februar-15-ig-jelentkezhetnek-a-felsooktatasba-19162
Február 15-ig jelentkezhetnek a...
Február 15-ig jelentkezhetnek azok, akik...
uj-burkolatot-kapnak-a-jardak-a-kallomalom-utcaban-19158
Új burkolatot kapnak a járdák a...
Elkezdték a Kallómalom utcai járdák...
hetvege-ota-dolgoznak-a-ho-eltakaritasan-19157
Hétvége óta dolgoznak a hó...
Bár folyamatosan dolgoznak, csak kedden...
vizilabda-mindket-hazai-meccs-gyozelemmel-zarult-19156
Vízilabda – mindkét hazai meccs...
A 2018-as év első meccsét játszotta a...
civil-randevu-19154
Civil Randevú
A 2017-es évet értékelte az Egri Civil...
madaretetoket-keszithettek-19151
Madáretetőket készíthettek
Madáretető készítéssel, előadásokkal...
visszatert-a-tel-19150
Visszatért a tél
Erős mínuszok, havazás, ismét...
januar-13-an-kezdodik-a-fenyofak-elszallitasa
Január 13-án kezdődik a fenyőfák...
A fenyőfák elszállítását január...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza