2017. szeptember 25. | Eufrozina
10° calendar-image 22°
Eger.hu
emlekfa-ultetes
Emlékfa-ültetés
Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete...
hatranyos-helyzetueknek-ajanlottak-munkat-18371
Hátrányos helyzetűeknek ajánlottak...
Az egri Foglalkoztatási Paktum keretében...
xxii-alkalommal-unnepeltek-a-civilek
XXII. alkalommal ünnepeltek a civilek
Eger város közérdekű problémáinak...
piknikeztek-a-lakok-atadtak-a-baktai-utat
Piknikeztek a lakók - átadták a...
Régen várt beruházást avattak a Baktai...
eger-sbs-eszterhazy-vaci-kse-23-21-18368
Eger SBS Eszterházy – Váci KSE 23-21
Zsinórban harmadik mérkőzését is...
110-eve-all-a-dobo-szoborcsoport-a-varos-foteren-18367
110 éve áll a Dobó-szoborcsoport a...
Idén 110 éves az egri Dobó-szobor. Strobl...
i-bike-eger-18366
I bike Eger
Kicsik és nagyok is biciklire ültek, hogy...
barokk-futoparade-es-hirlap-futas-18364
Barokk Futóparádé és Hírlap futás
Az Eger Ünnepe rendezvénysorozat állandó...
rekord-latogatottsag-egerben
Rekord látogatottság Egerben
Eger ismét bizonyított: a Magyar Nemzeti...
bl-fotablan-a-zf-eger-18362
BL-főtáblán a ZF-Eger
Az egri OB I-es férfi vízilabda csapat...
csokkentenek-az-iskolat-ido-elott-elhagyo
Csökkentenék az iskolát idő előtt...
Nógrád megyében közel 20 százalékos az...
versmondo-versenyt-tartottak-a-varoshazan-18360
Versmondó versenyt tartottak a...
Versmondással emlékeztek Arany János...
sokan-strandoltak-de-alig-tortent-buncselekmeny
Sokan strandoltak, de alig történt...
A kétszázezret is meghaladta az egri...
ekf-2023-december-20-a-a-palyazat-leadasi-hatarideje
EKF 2023: december 20-a a pályázat...
Az Európa Kulturális Fővárosa 2023...
tizenegy-iskola-ujul-meg-2-5-milliard-forintbol-18356
Tizenegy iskola újul meg 2,5 milliárd...
Az Egri Tankerület tizenegy oktatási...
viseld-maskeppen-drogugyi-konferencia
Viseld Másképpen - Drogügyi...
A szakemberek szerint három fontos...
24-ezer-adozot-ertesit-a-nav-heves-megye-18354
24 ezer adózót értesít a NAV Heves...
Mintegy 24 ezer adózót értesít a Nemzeti...
dr-frank-maria-emlekules-18352
Dr. Frank Mária emlékülés
Dr. Frank Máriára emlékeztek a Markhot...
bizlounge-a-bukasok-es-a-kockazatok-edzik-az-embert
BizLounge: A bukások és a kockázatok...
A bukások és a kockázatok edzik az embert...
a-vizes-sportok-egri-kivalosagait-koszontottek
A vizes sportok egri kiválóságait...
A vizes sportágak egri képviselői, vagyis...
magyar-kupa-a-legjobb-64-kozott-az-eger-se-18344
Magyar Kupa: a legjobb 64. között az...
A labdarúgó Magyar Kupa 6. fordulójában...
iden-is-bajnoki-es-kupa-donto-a-cel-18342
Idén is bajnoki- és kupa-döntő a...
Az új szezon előtt sem változott a...
forumot-tartott-a-pedagogusok-szakszervezete-18341
Fórumot tartott a Pedagógusok...
Megtartotta tanévnyitó értekezletét a...
negy-sportszovetseggel-kotott-egyuttmukodest-az-eke-18340
Négy sportszövetséggel kötött...
Négy sportszövetséggel kötött...
a-gardonyi-terre-koltozott-a-balazsek-musor-18339
A Gárdonyi térre költözött a...
Egerbe is megérkezett a Rádió 1 roadshow....
csaladi-napot-tartottak-a-kezilabdazok-18326
Családi napot tartottak a...
Az SBS Eger Eszterházy kézilabdázóinak...
egerben-lesz-a-rally-szezonzaro-18325
Egerben lesz a rally szezonzáró
Az elmúlt években mindig az Eger Rallyval...
vallalkozoi-eloadas-18324
Vállalkozói előadás
A családi vállalkozások gazdasági...
egyetemi-sport-nemzetkozi-napja-18323
Egyetemi Sport Nemzetközi Napja
Az Eszterházy Károly Egyetem is...
szakmakkal-ismerkedtek-a-nyolcadikos-diakok-18322
Szakmákkal ismerkedtek a nyolcadikos...
Első alkalommal tartotta meg Tájoló Nap...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!

< Vissza