2017. március 30. | Zalán
calendar-image 20°
Eger.hu
tajekoztatas-vasuti-vegyszeres-gyomirtasrol
Tájékoztatás vasúti vegyszeres...
A MÁV tájékoztatója
folytatodik-az-ifjusagi-zenei-program
Folytatódik az ifjúsági zenei program
Április 3-áig lehet pályázni az Egri...
fittsegi-allapot
Fittségi állapot
Rosszul szerepeltek a Heves megyei diákok...
agria-rc-evsi-nyiregyhaza-3-0
Agria RC-EVSI – Nyíregyháza 3-0
Három fordulóval a zárás előtt...
metszespontok-ujratoltve-a-kepesben
Metszéspontok újratöltve a Kepesben
Metszéspontok újratöltve - ezzel a...
internet-fiesta-a-konyvtarban-16899
Internet Fiesta a könyvtárban
Foglalkozásokkal, előadásokkal,...
hianyszakmak-beiskolazasi-aranyok-16897
Hiányszakmák, beiskolázási arányok
Autószerelő, gépi forgácsoló,...
szinhazi-vilagnap-16892
Színházi világnap
Egerben Arany János műveiből és...
europa-kulturalis-fovarosa-16891
Európa Kulturális Fővárosa
Koltai Lajos Kossuth- és Balázs...
ketszaz-novendek-vett-reszt-a-kispaptalalkozon
Kétszáz növendék vett részt a...
Az Egri Főegyházmegye látta vendégül az...
a-vezerlo-fejedelemre-emlekeztek-16889
A vezérlő fejedelemre emlékeztek
A Rákóczi-szobrot koszorúzták meg a...
apor-elemerre-emlekeztek-16888
Apor Elemérre emlékeztek
Apor Elemérre emlékeztek születésének...
eged-hegyi-futoverseny
Eged hegyi futóverseny
Az 1994-ben indult versenysorozat, az Eged...
palyazati-felhivas-16884
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: ELŐNY 2017
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata...
jsv-diakolimpia
JSV diákolimpia
A 29. Játékos Sportverseny Diákolimpia...
egyhazi-iskolasok-es-onkentesek-takaritottak-16881
Egyházi iskolások és önkéntesek...
Mintegy 80 önkéntes - diák, pedagógus...
gasztrotavasz-keresik-a-legegribb-izeket
GasztroTavasz – Keresik a legegribb...
Ismét vállalkozói összefogás...
a-fold-oraja
A Föld órája
Egy órára lekapcsolták Eger...
nok-a-varazstoronyban-16877
Nők a Varázstoronyban
A nőkről szólt az egész nap a...
pacemaker-ellenorzes
Pacemaker-ellenőrzés
Egyre többen jelentkeznek...
itt-a-gasztrotavasz
Itt a GasztroTavasz
Az "Eger ízei" címért és a fogyasztók...
irodalmi-verseny
Irodalmi verseny
Tamási Áron és Arany János műveiből...
240-oraban-kepzik-a-neveloszuloket
240 órában képzik a nevelőszülőket
Fontos, hogy szakmailag felkészült...
a-zf-770-uj-munkahelyet-hoz-letre-egerben-16870
A ZF 770 új munkahelyet hoz létre...
Legalább 770 új munkahelyet hoz létre a...
tobb-babaobolt-es-kekfeny-szetteket-kapott-a-korhaz-16869
Több babaöbölt és...
Tizenegy babaöbölt és öt...
versiro-palyazat
Versíró pályázat
„A Bükk csavargó útjain” címmel...
hatodszor-lett-az-ev-magyarorszagi-sportiskolaja--16865
Hatodszor lett az „Év magyarországi...
Hatodszor lett Magyarország legjobb...
770-uj-munkahely-egerben
770 új munkahely Egerben
Az Egerben működő nagyvállalat, a ZF...
kincsem-filmvetites-es-kozonsegtalalkozo
Kincsem – Filmvetítés és...
A Kincsem című magyar filmet hetvenöt nap...
la-mancha-lovagja-bemutato-a-szinhazban
La Mancha lovagja – Bemutató a...
Don Quijote, a búsképű lovag több mint...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!

< Vissza