2018. április 27. | Zita
-2° calendar-image
Eger.hu
jon-a-feszt-eger-19726
Jön a Feszt!Eger
Mostanra hagyomány, hogy a Feszt!Eger...
aprilis-27-e-a-vakvezeto-kutyak-vilagnapja-19725
Április 27-e a Vakvezető Kutyák...
Érzékenyítő programokkal várták a...
tartalmas-programokkal-keszul-az-egyetem-majusra
Tartalmas programokkal készül az...
Többek között diákfilmfesztivállal és...
atadtak-a-heves-megyei-klimabarat-dijakat
Átadták a Heves Megyei Klímabarát...
A Heves Megyei Klímabarát díjak...
kozgyules-19722
Közgyűlés
Eger és térsége újraválasztott...
dijaztak-a-csaladbarat-korhazi-osztalyokat
Díjazták a családbarát kórházi...
Ingyenes wellness és masszázs lehetőség,...
a-felelos-allattartasra-hivtak-fel-a-figyelmet-19719
A felelős állattartásra hívták fel...
A felelős állattartás fontosságára...
a-biztonsagos-munkavegzesert-szerveztek-nyilt-napot-19717
A biztonságos munkavégzésért...
Április 28-a a munkahelyi balesetben...
videkbajnoksag-elott-az-egri-uszok
Vidékbajnokság előtt az egri úszók
A nagyobb kontinenstornák és a hazai...
magyar-korhazszovetseg-xxx-kongresszusa
Magyar Kórházszövetség XXX....
Az orvosi rezidens képzés, valamint az...
szakszervezeti-kepviseloket-koszontottek-19714
Szakszervezeti képviselőket...
A szakszervezetek képviselőit...
eger-se-besenyotelek-9-0-19713
Eger SE – Besenyőtelek 9-0
A megyei I. osztályú labdarúgó...
2019-januarjara-tervezik-az-e-aktak-bevezeteset
2019 januárjára tervezik az e-akták...
Uniós pályázaton nyert összegből...
a-ferfiak-egeszsegerol-szolt-a-nap
A férfiak egészségéről szólt a nap
A férfiak egészségi állapotának...
a-fenntarthatosagra-hivjak-fel-a-figyelmet
A fenntarthatóságra hívják fel a...
Ökolábnyom-számítás, kertészkedés,...
leegett-az-egrix-tetoszerkezete
Leégett az EgriX tetőszerkezete
Hétfőn kora este érkezett a...
kruzsely-gabor-kiallitasa-a-kepesben-19708
Krüzsely Gábor kiállítása a...
Csütörtökön nyílik Krüzsely Gábor...
karriernapot-tartottak-az-egyetemen
Karriernapot tartottak az egyetemen
Végzős hallgatóknak tartott karriernapot...
hat-gollal-31-25-re-nyertek-az-egriek-19706
Hat góllal, 31-25-re nyertek az egriek
Az NB I-es férfi kézilabda bajnokság 24....
fold-napja-legyen-muanyagmentes-a-vilag-
Föld napja: Legyen műanyagmentes a...
Öko-koncerttel, faültetéssel, kézműves...
ingyenes-lehet-az-egrieknek-setajegy-a-varban-19704
Ingyenes lehet az egrieknek sétajegy a...
Ingyenessé tenné a sétajegyet a várban...
egerben-jubilalt-a-csik-zenekar-19703
Egerben jubilált a Csík Zenekar
Egerben ünnepelte 30 éves fennállását a...
zf-eger-szolnoki-dozsa-8-7
ZF-Eger – Szolnoki Dózsa 8-7
Az OB I-es férfi vízilabda bajnokság...
szakmai-programot-szerveztek-a-bolcsodek-napjan
Szakmai programot szerveztek a...
Az Országos Bölcsődék Napja alkalmából...
kozepkori-vasart-tartotta-a-gyerekek
Középkori vásárt tartotta a gyerekek
Középkori vásárt tartottak a Szent Imre...
kulonleges-musort-adott-a-magyar-allami-nepi-egyuttes-19699
Különleges műsort adott a Magyar...
Naplegenda című előadását adta elő a...
majus-22-ig-rendelkezhetunk-az-ado-1-1--19692
Május 22-ig rendelkezhetünk az adó...
A személyi jövedelemadó 1+1...
bakacsi-erno-uj-konyvet-mutattak-be-a-varoshazan
Bakacsi Ernő új könyvét mutatták...
A Hombár rejtélye címmel jelent meg...
megnezheti-a-lakossag-a-megujult-torvenyhazat
Megnézheti a lakosság a megújult...
A felújított Egri Törvényház...
vamkonferencia
Vámkonferencia
Az adózásról, a...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza