2017. november 17. | Hortenzia
calendar-image 18°
Eger.hu
november-17-e-a-koraszulottek-vilagnapja
November 17-e a Koraszülöttek...
November 17-e a Koraszülöttek Világnapja....
adomanyozott-az-egri-korhaznak
Adományozott az egri kórháznak
Gyógyszeres kocsit, infúziós...
add-a-kezed-mert-egyutt-kerek-a-vilag--18763
Add a kezed, mert együtt kerek a...
Kicsik és nagyobbak, épek és sérültek...
europai-szakkepzesi-het-18762
Európai Szakképzési Hét
Európai Szakképzési Hetet tartanak...
makk-marci-het-a-lenkeyben
Makk Marci Hét a Lenkeyben
Az idősebb korosztály biztos emlékszik a...
megerkezett-a-karacsonyfa-a-dobo-terre
Megérkezett a karácsonyfa a Dobó...
Megérkezett a karácsonyfa a Dobó térre....
a-zoldhulladek-gyujtese
A zöldhulladék gyűjtése
A Zöldhulladék gyűjtésére alkalmas...
wigner-jenore-emlekeztek-a-tudomany-napjan-18754
Wigner Jenőre emlékeztek a Tudomány...
Az intézmény névadójáról emlékeztek...
adomanyt-gyujtottek-az-erdelyi-gyerekeknek
Adományt gyűjtöttek az erdélyi...
Tartós élelmiszert gyűjtöttek a Szent...
megerkezett-a-fenygomb-a-dobo-terre
Megérkezett a fénygömb a Dobó térre
Megérkezett a fénygömb a Dobó térre. Az...
november-17-en-mutatjak-be-a-csardaskiralynot-18747
November 17-én mutatják be a...
Az operettek operettjeként emlegetett...
a-leghangulatosabbak-kozott-az-egri-advent-18746
A leghangulatosabbak között az egri...
Zakopane és Nürnberg mellett Eger is...
a-megujult-belvarossal-ismerkedtek-az-idegenvezetok
A megújult Belvárossal ismerkedtek az...
Több vidéki városba is tanulmányutat...
uj-szakok-indulnak-az-egyetemen
Új szakok indulnak az egyetemen
Nyílt nap, új szakok, konferenciák és...
fiatal-vallalkozoi-napok
Fiatal Vállalkozói Napok
Tavaly az ország legnagyobb fiatal...
a-szelektiv-hulladekgyujtest-nepszerusitik-18742
A szelektív hulladékgyűjtést...
Az osztályfőnökök és a tanárok...
tartalekos-onkentesek-irtak-ala-szerzodest
Tartalékos önkéntesek írtak alá...
Tizenöt Heves megyei önkéntes írta alá...
regeszeti-feltaras-a-varban
Régészeti feltárás a várban
A nemzeti emlékhellyé nyilvánított egri...
ujabb-500-millio-forint-jut-a-korhaz-fejlesztesere
Újabb 500 millió forint jut a...
Újabb közel 500 millió forintos...
uj-templom-epul-egerben
Új templom épül Egerben
Új templom épül a Felsővárosban,...
emlekulest-tartottak-arany-janos-tiszteletere
Emlékülést tartottak Arany János...
A 200 éve született Arany János...
hangszert-a-kezbe-18733
Hangszert a kézbe
A Hangszert a kézbe program költözött a...
konyvbemutato-18731
Könyvbemutató
L. Simon László, József Attila-díjas...
noi-vizilabda-magyar-kupa-18730
Női vízilabda Magyar Kupa
Az elmúlt hétvégén kialakult a női...
a-magyar-nyelvet-unnepeltek-18729
A magyar nyelvet ünnepelték
Nyelvtörőkkel, szólásokkal és...
elismereseket-kaptak-a-szocialis-dolgozok-18728
Elismeréseket kaptak a szociális...
November 12-e a szociális munka napja az...
megujul-a-kertesz-utca-18727
Megújul a Kertész utca
A Területi Operatív Programnak...
kozeleg-a-tel-18726
Közeleg a tél
Megújult gépjárműparkkal, sóval és...
eger-se-ii-domoszlo-sk-2-0-18725
Eger SE II. – Domoszló SK 2-0
A labdarúgó megyei II. osztályban a...
advent-hamarosan-ismet-fenyarban-uszik-a-dobo-ter
Advent: hamarosan ismét fényárban...
November 26-án adventi, ünnepi fényekbe...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza