2018. december 18. | Auguszta
calendar-image
Eger.hu
az-unnepekre-keszultek-a-cukorbetegek
Az ünnepekre készültek a cukorbetegek
Karácsonyi ünnepséget szervezett a...
150-adag-meleg-etellel-segitettek-a-raszorulokat-20962
150 adag meleg étellel segítették a...
Ételosztást tartott egy egri étterem és...
fogvatartottak-karacsonyi-musora-20961
Fogvatartottak karácsonyi műsora
Nem mindennapi látogatók érkeztek...
batrak-ligaja-a-kemeny-ferenc-sportcsarnokban
Bátrak Ligája a Kemény Ferenc...
Tizenhárom iskola vett részt a Bátrak...
megbizhato-forrasbol-vasaroljunk-tuzifat-20959
Megbízható forrásból vásároljunk...
Idén is a hasított tölgy és bükk a...
felnemeti-teremfoci
Felnémeti teremfoci
A nagypályás szezon zárása után...
az-egykori-kollegakat-koszontottek-20957
Az egykori kollégákat köszöntötték
A Polgármesteri Hivatal egykori dolgozóit...
podiumosok-koreografus-versenye
Pódiumosok koreográfus versenye
A 25 éves Pódium Tánc- és Balettiskola...
kozos-gyertyagyujtasra-vartak-20954
Közös gyertyagyújtásra várták
Együtt hangolódtak az ünnepekre a...
tobb-mint-2-millio-forint-gyult-ossze
Több mint 2 millió forint gyűlt...
Több mint kétmillió forint gyűlt össze,...
jonak-lenni-jo
Jónak lenni jó
A Cukorbetegek Egri Egyesülete is...
betlehem-kiallitas-az-erseki-palotaban-20949
Betlehem kiállítás az Érseki...
Több mint kétszáz betlehem érkezett...
meleg-ebeddel-vartak-a-raszorulokat-20948
Meleg ebéddel várták a rászorulókat
Több száz adag étel és néhány jó...
pro-agria-uszoverseny-20947
Pro Agria Úszóverseny
Elbúcsúzott Egertől Cseh László, aki...
meggyujtottak-a-harmadik-gyertyat-is-20946
Meggyújtották a harmadik gyertyát is
Advent harmadik vasárnapján a rózsaszín,...
alma-allomassal-nepszerusitettek-a-gyumolcsot
Alma-Állomással népszerűsítették...
Idén 720 ezer tonna alma termett...
plakatkiallitas-es-rajzpalyazat-20944
Plakátkiállítás és rajzpályázat
A Nemzeti Értéktár gyűjteményébe...
menhelyi-allatoknak-gyujtottek
Menhelyi állatoknak gyűjtöttek
Adományt gyűjtöttek az Eszterházy...
kovacs-lucae-a-jakab-istvan-emlekgyuru-20942
Kovács Lucáé a Jakab István...
Idén utoljára ülésezett a Heves Megyei...
jon-a-varosi-sibajnoksag
Jön a Városi Síbajnokság
Meghirdettük a 2019-es, immár XII. Eger...
kozosen-hangolodtak-az-unnepekre-az-egyetemen-20940
Közösen hangolódtak az ünnepekre az...
Üdvözlőlapot, ablakdíszt készítettek,...
marcius-2-an-lesz-a-varosi-siverseny-20939
Március 2-án lesz a Városi Síverseny
Január 30-ig lehet jelentkezni a 2019-as...
a-dolgozok-kozel-90-szazaleka-adott-vert
A dolgozók közel 90 százaléka adott...
Az Egri Törvényszéket 2017-ben...
fertalymesterek-adventi-koszontoje-20933
Fertálymesterek adventi köszöntője
Idén is adventi összejövetelt szerveztek...
evertekelo-20932
Évértékelő
Negatív tendenciát mutat a személyi...
kozossegi-terek-fejlesztesere-lehet-palyazni-20930
Közösségi terek fejlesztésére...
Közösségi terek kisebb léptékű...
indul-a-beruhazas
Indul a beruházás
A vasútállomás és az Eger patak...
januartol-palyazhatnak-a-civilek-a-nea-kiirasaira
Januártól pályázhatnak a civilek a...
Civil fórumot tartott a Heves Megyei Civil...
a-december-12-i-sortuz-aldozataira-emlekeztek-20927
A december 12-i sortűz áldozataira...
Az 1956. december 12-i sortűz áldozataira...
karacsonyi-unnepseg-20926
Karácsonyi ünnepség
Több egri és környékbeli értelmi...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza