2018. július 19. | Emília
12° calendar-image 29°
Eger.hu
amerikai-tulajdonossal-uzemel-tovabb-az-aventics-20215
Amerikai tulajdonossal üzemel tovább...
Az amerikai Emerson vállalat felvásárolta...
45-ezren-latogattak-el-az-idei-egri-bikaver-unnepre-20214
45 ezren látogattak el az idei Egri...
A négy nap alatt közel 45 ezren...
magyar-kinai-gasztronomiai-napok
Magyar-Kínai Gasztronómiai Napok
Az autentikus kínai konyhához kerülhetnek...
tartos-a-novekedes-az-epitoiparban-20212
Tartós a növekedés az építőiparban
Éves alapon 15,1 százalékkal nőtt az...
elindult-a-csalad-es-karrierpont-program
Elindult a Család és KarrierPont...
Elindult a Család és Karrierpont program,...
edzomerkozes-a-maklart-verte-az-eger-se
Edzőmérkőzés: a Maklárt verte az...
Javában tart az Eger SE futballcsapat...
mar-viragzik-a-parlagfu
Már virágzik a parlagfű
Az országban több helyen, Egerben is...
elegendo-a-nyari-verkeszlet
Elegendő a nyári vérkészlet
A szervezők aktivitásának köszönhetően...
iden-is-folytatodik-a-magyarok-kenyere-program
Idén is folytatódik a Magyarok...
Idén is folytatódik a Magyarok Kenyere...
cukorbetegek-taboroztak-20206
Cukorbetegek táboroztak
Harmadik alkalommal szervezett Diabétesz...
tobb-szazezer-forintos-kar-keletkezett
Több százezer forintos kár...
Megrongálták a Wass Albert szobrot az...
az-etikus-es-fenntarthato-gazdasagrol-tanulnak-20204
Az etikus és fenntartható...
Öt országból csaknem 40 diák és az...
oszre-keszulhet-el-a-minaret
Őszre készülhet el a Minaret
Célegyenesbe érkezett az Minaret...
neten-is-elerhetok-az-egri-dohanygyar-dokumentumai
Neten is elérhetők az Egri...
Már az Egri Dohánygyár dokumentumai is...
veszelyesek-lehetnek-a-darazsak-20200
Veszélyesek lehetnek a darazsak
A darazsak időszaka a nyár második fele....
egeszsegnapot-tartottak-a-rev-ben
Egészségnapot tartottak a RÉV-ben
Vércukor-, koleszterin-, és...
bajnokok-lettek-a-hosok
Bajnokok lettek a Hősök
Az Eger Heroes a Magyar Amerikai Futball...
pincebeszakadas-elkezdtek-a-helyreallitast
Pincebeszakadás: elkezdték a...
Vis major pályázatból állítják helyre...
megnyilt-a-iii-orszagos-akvarell-triennale-kiallitas
Megnyílt a III. Országos Akvarell...
A III. Országos Akvarell Triennálét...
gurulva-segitunk
Gurulva segítünk
Ötödik alkalommal segített gurulva a...
frenetikus-volt-a-hangulat-a-vb-pikniken
Frenetikus volt a hangulat a VB Pikniken
Végéhez ért az oroszországi...
fuvoszenekarok-fesztivalja-az-ersekkertben-20192
Fúvószenekarok Fesztiválja az...
Hét zenekar érkezett Egerbe az I....
folytatodik-a-bikesafe-program-20191
Folytatódik a BikeSafe program
Idén nyáron is folytatódik a rendőrség...
egriek-is-indulnak-az-uszo-europa-bajnoksagon
Egriek is indulnak az úszó...
Több egri résztvevője is lesz az...
varjak-a-szurkolokat-a-vegvari-vitezek-teren-20188
Várják a szurkolókat a Végvári...
Az oroszországi futball világbajnokság...
ujabb-adomanyokkal-tamogatjak-a-korhazat
Újabb adományokkal támogatják a...
Másfél millió forint értékben érkezett...
egeszseges-a-szolo-az-egri-borvideken
Egészséges a szőlő az egri...
Bár az idei csapadékos időjárás...
egy-gyuru-mind-folott-20185
Egy gyűrű mind fölött
A tűzoltók vágtak le egy orvosi fémből...
egri-sikerek-az-orszagos-borversenyen-20184
Egri sikerek az Országos Borversenyen
Jól szerepeltek az egri borok a 39....
fiatalok-vallalkozova-valasat-segitik
Fiatalok vállalkozóvá válását...
Harmincöten kaptak tanúsítványt...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza