2017. május 27. | Hella
10° calendar-image 26°
Eger.hu
egri-sikerek-helyi-ertek-dijat-kapott-a-tv-eger
Egri sikerek – Helyi Érték díjat...
Helyi Érték díjat kapott Harsányi Judit...
fejlesztespolitikai-kerekasztal
Fejlesztéspolitikai Kerekasztal
Csepreghy Nándor miniszterhelyettes,...
digitalis-atallas-az-oktatasban-17508
Digitális átállás az oktatásban
A digitális technológia lehetőségeivel,...
iden-is-megvalasztottak-az-egri-ersek-borat
Idén is megválasztották az Egri...
Harmadik éve választják meg az egri...
vasarnap-lesz-a-kozlekedik-a-csalad-vetelkedo
Vasárnap lesz a Közlekedik a család...
Az egri gyermeknap programjával egy...
helyi-televiziok-orszagos-talalkozoja-17490
Helyi televíziók országos...
Egerben tartja éves tavaszi találkozóját...
kemenysepres-17489
Kéményseprés
Idén a lakosság számára ingyenes a...
gyerekek-a-tietek-
Gyerekek, a tiétek!
Gyermeknap az Egri Várban, az Érsekkertben...
kozgyules-17486
Közgyűlés
Személyi ügyek, beszámolók, üzleti...
mutasd-a-karszalagod-
Mutasd a karszalagod!
Már csak egy hét és Egerben elindul a...
varjuk-az-eszreveteleit-a-mobilitasi-terv-i-utemerol-17484
Hogyan közlekedjünk Egerben?
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata...
kotelugro-verseny
Kötélugró verseny
A Maklári Bosch Kötélugró Klub mesterek...
9-evtizedes-jubileumra-emlekeztek-a-a-varoshazan
9 évtizedes jubileumra emlékeztek a a...
A gépjárműhasználat népszerűsítése,...
67-bornemissza-gergely-okolvivo-emlekverseny-17479
67. Bornemissza Gergely Ökölvívó...
Tíz nemzet több mint 200 serdülő,...
hamarosan-elkeszul-a-baktai-ut-felujitasa
Hamarosan elkészül a Baktai út...
Elkészült az aszfaltozás a Baktai úton,...
magyar-kisallatfajtak-napja-es-komondor-fesztival
Magyar Kisállatfajták Napja és...
Az Érsekkert ad otthont a hétvégén a...
ezer-lampas-ejszakaja
Ezer Lámpás Éjszakája
Idén Eger is csatlakozott az Ezer Lámpás...
varjuk-az-eszreveteleit-a-mobilitasi-terv-i-utemerol
Várjuk az észrevételeit a...
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata...
folyatodik-a-barany-uszoda-epitese
Folyatódik a Bárány uszoda építése
Április végén átadták a kivitelezőnek...
egerben-tartjak-az-orszagos-borversenyt-17460
Egerben tartják az országos...
Eger ad otthont a 38. Országos...
eger-se-kupagyozelem-es-bajnoki-siker
Eger SE - kupagyőzelem és bajnoki...
Győzelem a Vass Géza Kupa megyei...
hazi-borversenyt-tartottak-a-kertbaratok-17452
Házi borversenyt tartottak a...
Megtartotta idei házi borversenyét a...
liga-kupa-gyoztes-lett-az-eger-sbs-eszterhazy
Liga Kupa-győztes lett az Eger SBS...
Az Eger SBS Eszterházy nyerte az ebben a...
lajosvarosi-majalis-17449
Lajosvárosi majális
A helyi közösségeket kívánták...
kozos-cel
Közös cél
Játszóteret, fekvőrendőrt és a...
oldtimerek-a-dobo-teren
Oldtimerek a Dobó téren
Nyolcvan oldtimer modellt csodálhattak meg...
a-nyari-vilagversenyekre-keszulnek-17437
A nyári világversenyekre készülnek
Az Egri Úszó Klub versenyzői az áprilisi...
tarsashaz-epul-a-regi-szukseglakasok-helyen
Társasház épül a régi...
A régi, rossz állapotú szükséglakások...
gyermeknapi-nosztalgiamajalis-17435
Gyermeknapi nosztalgiamajális
Kötélhúzás, célba dobás és...
felujitjak-a-minaretet
Felújítják a Minaretet
Hamarosan elkezdődik az egri Minaret...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.

< Vissza