2018. december 18. | Auguszta
calendar-image
Eger.hu
az-unnepekre-keszultek-a-cukorbetegek
Az ünnepekre készültek a cukorbetegek
Karácsonyi ünnepséget szervezett a...
150-adag-meleg-etellel-segitettek-a-raszorulokat-20962
150 adag meleg étellel segítették a...
Ételosztást tartott egy egri étterem és...
fogvatartottak-karacsonyi-musora-20961
Fogvatartottak karácsonyi műsora
Nem mindennapi látogatók érkeztek...
batrak-ligaja-a-kemeny-ferenc-sportcsarnokban
Bátrak Ligája a Kemény Ferenc...
Tizenhárom iskola vett részt a Bátrak...
megbizhato-forrasbol-vasaroljunk-tuzifat-20959
Megbízható forrásból vásároljunk...
Idén is a hasított tölgy és bükk a...
felnemeti-teremfoci
Felnémeti teremfoci
A nagypályás szezon zárása után...
az-egykori-kollegakat-koszontottek-20957
Az egykori kollégákat köszöntötték
A Polgármesteri Hivatal egykori dolgozóit...
podiumosok-koreografus-versenye
Pódiumosok koreográfus versenye
A 25 éves Pódium Tánc- és Balettiskola...
kozos-gyertyagyujtasra-vartak-20954
Közös gyertyagyújtásra várták
Együtt hangolódtak az ünnepekre a...
tobb-mint-2-millio-forint-gyult-ossze
Több mint 2 millió forint gyűlt...
Több mint kétmillió forint gyűlt össze,...
jonak-lenni-jo
Jónak lenni jó
A Cukorbetegek Egri Egyesülete is...
betlehem-kiallitas-az-erseki-palotaban-20949
Betlehem kiállítás az Érseki...
Több mint kétszáz betlehem érkezett...
meleg-ebeddel-vartak-a-raszorulokat-20948
Meleg ebéddel várták a rászorulókat
Több száz adag étel és néhány jó...
pro-agria-uszoverseny-20947
Pro Agria Úszóverseny
Elbúcsúzott Egertől Cseh László, aki...
meggyujtottak-a-harmadik-gyertyat-is-20946
Meggyújtották a harmadik gyertyát is
Advent harmadik vasárnapján a rózsaszín,...
alma-allomassal-nepszerusitettek-a-gyumolcsot
Alma-Állomással népszerűsítették...
Idén 720 ezer tonna alma termett...
plakatkiallitas-es-rajzpalyazat-20944
Plakátkiállítás és rajzpályázat
A Nemzeti Értéktár gyűjteményébe...
menhelyi-allatoknak-gyujtottek
Menhelyi állatoknak gyűjtöttek
Adományt gyűjtöttek az Eszterházy...
kovacs-lucae-a-jakab-istvan-emlekgyuru-20942
Kovács Lucáé a Jakab István...
Idén utoljára ülésezett a Heves Megyei...
jon-a-varosi-sibajnoksag
Jön a Városi Síbajnokság
Meghirdettük a 2019-es, immár XII. Eger...
kozosen-hangolodtak-az-unnepekre-az-egyetemen-20940
Közösen hangolódtak az ünnepekre az...
Üdvözlőlapot, ablakdíszt készítettek,...
marcius-2-an-lesz-a-varosi-siverseny-20939
Március 2-án lesz a Városi Síverseny
Január 30-ig lehet jelentkezni a 2019-as...
a-dolgozok-kozel-90-szazaleka-adott-vert
A dolgozók közel 90 százaléka adott...
Az Egri Törvényszéket 2017-ben...
fertalymesterek-adventi-koszontoje-20933
Fertálymesterek adventi köszöntője
Idén is adventi összejövetelt szerveztek...
evertekelo-20932
Évértékelő
Negatív tendenciát mutat a személyi...
kozossegi-terek-fejlesztesere-lehet-palyazni-20930
Közösségi terek fejlesztésére...
Közösségi terek kisebb léptékű...
indul-a-beruhazas
Indul a beruházás
A vasútállomás és az Eger patak...
januartol-palyazhatnak-a-civilek-a-nea-kiirasaira
Januártól pályázhatnak a civilek a...
Civil fórumot tartott a Heves Megyei Civil...
a-december-12-i-sortuz-aldozataira-emlekeztek-20927
A december 12-i sortűz áldozataira...
Az 1956. december 12-i sortűz áldozataira...
karacsonyi-unnepseg-20926
Karácsonyi ünnepség
Több egri és környékbeli értelmi...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza