2017. november 17. | Hortenzia
calendar-image 18°
Eger.hu
november-17-e-a-koraszulottek-vilagnapja
November 17-e a Koraszülöttek...
November 17-e a Koraszülöttek Világnapja....
adomanyozott-az-egri-korhaznak
Adományozott az egri kórháznak
Gyógyszeres kocsit, infúziós...
add-a-kezed-mert-egyutt-kerek-a-vilag--18763
Add a kezed, mert együtt kerek a...
Kicsik és nagyobbak, épek és sérültek...
europai-szakkepzesi-het-18762
Európai Szakképzési Hét
Európai Szakképzési Hetet tartanak...
makk-marci-het-a-lenkeyben
Makk Marci Hét a Lenkeyben
Az idősebb korosztály biztos emlékszik a...
megerkezett-a-karacsonyfa-a-dobo-terre
Megérkezett a karácsonyfa a Dobó...
Megérkezett a karácsonyfa a Dobó térre....
a-zoldhulladek-gyujtese
A zöldhulladék gyűjtése
A Zöldhulladék gyűjtésére alkalmas...
wigner-jenore-emlekeztek-a-tudomany-napjan-18754
Wigner Jenőre emlékeztek a Tudomány...
Az intézmény névadójáról emlékeztek...
adomanyt-gyujtottek-az-erdelyi-gyerekeknek
Adományt gyűjtöttek az erdélyi...
Tartós élelmiszert gyűjtöttek a Szent...
megerkezett-a-fenygomb-a-dobo-terre
Megérkezett a fénygömb a Dobó térre
Megérkezett a fénygömb a Dobó térre. Az...
november-17-en-mutatjak-be-a-csardaskiralynot-18747
November 17-én mutatják be a...
Az operettek operettjeként emlegetett...
a-leghangulatosabbak-kozott-az-egri-advent-18746
A leghangulatosabbak között az egri...
Zakopane és Nürnberg mellett Eger is...
a-megujult-belvarossal-ismerkedtek-az-idegenvezetok
A megújult Belvárossal ismerkedtek az...
Több vidéki városba is tanulmányutat...
uj-szakok-indulnak-az-egyetemen
Új szakok indulnak az egyetemen
Nyílt nap, új szakok, konferenciák és...
fiatal-vallalkozoi-napok
Fiatal Vállalkozói Napok
Tavaly az ország legnagyobb fiatal...
a-szelektiv-hulladekgyujtest-nepszerusitik-18742
A szelektív hulladékgyűjtést...
Az osztályfőnökök és a tanárok...
tartalekos-onkentesek-irtak-ala-szerzodest
Tartalékos önkéntesek írtak alá...
Tizenöt Heves megyei önkéntes írta alá...
regeszeti-feltaras-a-varban
Régészeti feltárás a várban
A nemzeti emlékhellyé nyilvánított egri...
ujabb-500-millio-forint-jut-a-korhaz-fejlesztesere
Újabb 500 millió forint jut a...
Újabb közel 500 millió forintos...
uj-templom-epul-egerben
Új templom épül Egerben
Új templom épül a Felsővárosban,...
emlekulest-tartottak-arany-janos-tiszteletere
Emlékülést tartottak Arany János...
A 200 éve született Arany János...
hangszert-a-kezbe-18733
Hangszert a kézbe
A Hangszert a kézbe program költözött a...
konyvbemutato-18731
Könyvbemutató
L. Simon László, József Attila-díjas...
noi-vizilabda-magyar-kupa-18730
Női vízilabda Magyar Kupa
Az elmúlt hétvégén kialakult a női...
a-magyar-nyelvet-unnepeltek-18729
A magyar nyelvet ünnepelték
Nyelvtörőkkel, szólásokkal és...
elismereseket-kaptak-a-szocialis-dolgozok-18728
Elismeréseket kaptak a szociális...
November 12-e a szociális munka napja az...
megujul-a-kertesz-utca-18727
Megújul a Kertész utca
A Területi Operatív Programnak...
kozeleg-a-tel-18726
Közeleg a tél
Megújult gépjárműparkkal, sóval és...
eger-se-ii-domoszlo-sk-2-0-18725
Eger SE II. – Domoszló SK 2-0
A labdarúgó megyei II. osztályban a...
advent-hamarosan-ismet-fenyarban-uszik-a-dobo-ter
Advent: hamarosan ismét fényárban...
November 26-án adventi, ünnepi fényekbe...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza