2018. január 22. | Vince
calendar-image 18°
Eger.hu
eger-a-kutyabarat-varos-19188
Eger a kutyabarát város
Egyre népszerűbb a Kutyabarát Város Eger...
enyhe-idojaras-19187
Enyhe időjárás
Az enyhe időjárás miatt átteleltek az...
ruhaadomanyokat-varnak-a-katona-terre
Ruhaadományokat várnak a Katona térre
Szabadfogas akció indult Egerben. A...
januartol-olcsobb-a-nyers-hal-19185
Januártól olcsóbb a nyers hal
Január elsejétől huszonkét...
osszeult-az-egri-civil-kerekasztal-19184
Összeült az Egri Civil Kerekasztal
Még több helyen jelen lennének a város...
elkezdte-a-felkeszulest-az-eger-se-noi-csapata
Elkezdte a felkészülést az Eger SE...
Elkezdte a felkészülést a tavaszi...
eger-sikere-minden-egri-sikere
Eger sikere minden egri sikere
Az egri fejlesztéseket, valamint a turizmus...
vitezek-emlekeztek-a-hosokre
Vitézek emlékeztek a hősökre
Az egri 14. Dobó István Gyalogezred...
vissza-a-munkaeropiacra--19178
Vissza a munkaerőpiacra!
Női Információs és Szolgáltató...
egri-vendeg-a-bizlounge-uzleti-klubban
Egri vendég a BizLounge üzleti klubban
A BizLounge fennállása óta először...
romeo-es-julia-bemutato-a-harlekinben
Rómeó és Júlia – Bemutató a...
Shakespeare talán legismertebb, legtöbbet...
magyar-torok-osszecsapas-lesz-a-dobo-teren-19175
Magyar-török összecsapás lesz a...
Ebben az évben a tervek szerint három nagy...
meg-tobb-vendeg-erkezhet-19173
Még több vendég érkezhet
Eger vonzotta a legtöbb turistát 2017-ben...
rekordokat-dont-az-epitoipar-teljesitmenye-19172
Rekordokat dönt az építőipar...
Megismételheti, de akár túl is...
summajat-rajzolom
Summáját rajzolom
Summáját rajzolom címmel nyílt...
mentori-rendszer
Mentori rendszer
Mentori programmal segíti egyebek mellett a...
albanok-es-magyarok-egyutt-emlekeztek-19169
Albánok és magyarok együtt...
Szkander bég halálának 550....
felkeszulesi-merkozest-jatszanak-az-ese-labdarugoi-19168
Felkészülési mérkőzést játszanak...
Elkezdték a felkészülést a tavaszi...
telt-hazzal-uzemelnek-a-hajlektalanszallok-19167
Telt házzal üzemelnek a...
Teljes kihasználtsággal működik a...
folyamatosan-takaritjak-az-utakat
Folyamatosan takarítják az utakat
Ismét havazott Egerben. A Városgondozás...
gledura-7-hely-stockholmbol
Gledura: 7. hely Stockholmból
A barcelonai verseny megnyerése és a...
influenza-kuszob-alatti-a-megbetegedesi-arany-19163
Influenza: küszöb alatti a...
Országosan megduplázódott január első...
februar-15-ig-jelentkezhetnek-a-felsooktatasba-19162
Február 15-ig jelentkezhetnek a...
Február 15-ig jelentkezhetnek azok, akik...
uj-burkolatot-kapnak-a-jardak-a-kallomalom-utcaban-19158
Új burkolatot kapnak a járdák a...
Elkezdték a Kallómalom utcai járdák...
hetvege-ota-dolgoznak-a-ho-eltakaritasan-19157
Hétvége óta dolgoznak a hó...
Bár folyamatosan dolgoznak, csak kedden...
vizilabda-mindket-hazai-meccs-gyozelemmel-zarult-19156
Vízilabda – mindkét hazai meccs...
A 2018-as év első meccsét játszotta a...
civil-randevu-19154
Civil Randevú
A 2017-es évet értékelte az Egri Civil...
madaretetoket-keszithettek-19151
Madáretetőket készíthettek
Madáretető készítéssel, előadásokkal...
visszatert-a-tel-19150
Visszatért a tél
Erős mínuszok, havazás, ismét...
januar-13-an-kezdodik-a-fenyofak-elszallitasa
Január 13-án kezdődik a fenyőfák...
A fenyőfák elszállítását január...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza