2017. július 27. | Olga
13° calendar-image 26°
Eger.hu
zuhanas-a-kepesben
Zuhanás a Kepesben
Kepes György a tudomány és a művészet...
seregely-istvan-30-evforduloja
Seregély István 30. évfordulója
Seregély István nyugalmazott egri érseket...
imoko-udulo
Imókő üdülő
A város több mint tíz éve biztosít...
fak-doltek-es-gallyak-szakadtak-az-uttestre-17906
Fák dőltek és gallyak szakadtak az...
Egerbe is megérkezett a viharral együtt a...
eizp-palyazati-felhivas-2017-2
EIZP PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2017/2
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata...
kivalo-a-vizminoseg-a-strandokon-17896
Kiváló a vízminőség a strandokon
A folyamatos ellenőrzés szerint kiváló a...
a-p-mobil-koncertezett-a-szepasszonyvolgyben
A P. Mobil koncertezett a...
A P. Mobil adott koncertet a Márai...
focival-a-gyermekekert
Focival a gyermekekért
A Felsőváros Sporttelep adott helyszínt a...
kulon-mertek-a-motorok-zajszintjet
Külön mérték a motorok zajszintjét
Áprilistól októberig folyamatosan, heti...
bunmegelozes-a-vakacio-alatt
Bűnmegelőzés a vakáció alatt
A nyári időszakban sokan kelnek útra....
eszterhazy-kesc-uj-edzo-uj-jatekosok-a-klubnal-17882
Eszterházy KESC: új edző, új...
Bemutatták az Eszterházy KESC...
viragos-magyarorszagert-verseny-egerben-a-zsuri
Virágos Magyarországért Verseny –...
Egerbe látogatott a Virágos...
vizosztas-a-dobo-teren-17878
Vízosztás a Dobó téren
500 üveg vizet osztottak szét ma délben a...
nyomon-kovetheto-mikor-ellenoriznek-a-revizorok
Nyomon követhető mikor ellenőriznek...
Nyomon lehet követni hol, mikor és kiket...
nyugodtan-telik-a-turistaszezon-egerben
Nyugodtan telik a turistaszezon Egerben
Alapvetően nyugodtan telik a turistaszezon...
franciaorszagi-turnen-az-ethnofil
Franciaországi turnén az Ethnofil
Franciaországban turnézik az egri Ethnofil...
a-szabadsag-ott-kezdodik
A szabadság ott kezdődik
A Zsinagóga Galéria volt az Egri Séták...
elkezdte-a-felkeszulest-az-eger-se-noi-csapata-17873
Elkezdte a felkészülést az Eger SE...
Az Eger SE női csapata is elkezdte a...
kiemelt-figyelmet-kapnak-a-vendeglatohelyek-17868
Kiemelt figyelmet kapnak a...
Kiemelten ellenőrzik a szórakozó- és...
jatszoter-6
Játszótér 6
Két egri és négy külföldi, szerb,...
eger-se-dvtk-ii-edzomerkozest-tartottak
Eger SE – DVTK II. edzőmérkőzést...
Edzőmérkőzést játszott az Eger SE és a...
tilos-furdozni-a-varosi-szokokutakban-
Tilos fürdőzni a városi...
A városi szökőkutakban való fürdőzés...
szigoritanak-az-allatvedelmi-torvenyt
Szigorítanák az állatvédelmi...
Egri állatvédők is csatlakoztak az...
ruzsa-magdi-adott-koncertet-a-marai-kozpontban
Rúzsa Magdi adott koncertet a Márai...
Rúzsa Magdi énekelt a Márai...
nemzetkozi-fiukorus-es-orgonafesztival-17860
Nemzetközi Fiúkórus- és...
Kórusok, szólisták, orgonaművészek...
gardonyi-kor-2017-17859
Gárdonyi-kör 2017
Magyar regényírók az egri várban címmel...
egrieknek-is-szurkolhatunk-a-fina-vilagbajnoksagon
Egrieknek is szurkolhatunk a FINA...
Pénteken a megnyitóval, illetve a...
egri-a-vizes-vb-hivatalos-bora
Egri a Vizes VB hivatalos bora
Kiváló versenyzők mellé, remek borok is...
elkeszult-a-heves-megyei-defibrillator-terkep
Elkészült a Heves megyei...
Elkészült Heves megye defibrillátor...
ifjusagi-garancia-program-17849
Ifjúsági Garancia Program
A 25 év alatti munkakeresőket támogatja...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.

< Vissza