2018. július 19. | Emília
12° calendar-image 29°
Eger.hu
amerikai-tulajdonossal-uzemel-tovabb-az-aventics-20215
Amerikai tulajdonossal üzemel tovább...
Az amerikai Emerson vállalat felvásárolta...
45-ezren-latogattak-el-az-idei-egri-bikaver-unnepre-20214
45 ezren látogattak el az idei Egri...
A négy nap alatt közel 45 ezren...
magyar-kinai-gasztronomiai-napok
Magyar-Kínai Gasztronómiai Napok
Az autentikus kínai konyhához kerülhetnek...
tartos-a-novekedes-az-epitoiparban-20212
Tartós a növekedés az építőiparban
Éves alapon 15,1 százalékkal nőtt az...
elindult-a-csalad-es-karrierpont-program
Elindult a Család és KarrierPont...
Elindult a Család és Karrierpont program,...
edzomerkozes-a-maklart-verte-az-eger-se
Edzőmérkőzés: a Maklárt verte az...
Javában tart az Eger SE futballcsapat...
mar-viragzik-a-parlagfu
Már virágzik a parlagfű
Az országban több helyen, Egerben is...
elegendo-a-nyari-verkeszlet
Elegendő a nyári vérkészlet
A szervezők aktivitásának köszönhetően...
iden-is-folytatodik-a-magyarok-kenyere-program
Idén is folytatódik a Magyarok...
Idén is folytatódik a Magyarok Kenyere...
cukorbetegek-taboroztak-20206
Cukorbetegek táboroztak
Harmadik alkalommal szervezett Diabétesz...
tobb-szazezer-forintos-kar-keletkezett
Több százezer forintos kár...
Megrongálták a Wass Albert szobrot az...
az-etikus-es-fenntarthato-gazdasagrol-tanulnak-20204
Az etikus és fenntartható...
Öt országból csaknem 40 diák és az...
oszre-keszulhet-el-a-minaret
Őszre készülhet el a Minaret
Célegyenesbe érkezett az Minaret...
neten-is-elerhetok-az-egri-dohanygyar-dokumentumai
Neten is elérhetők az Egri...
Már az Egri Dohánygyár dokumentumai is...
veszelyesek-lehetnek-a-darazsak-20200
Veszélyesek lehetnek a darazsak
A darazsak időszaka a nyár második fele....
egeszsegnapot-tartottak-a-rev-ben
Egészségnapot tartottak a RÉV-ben
Vércukor-, koleszterin-, és...
bajnokok-lettek-a-hosok
Bajnokok lettek a Hősök
Az Eger Heroes a Magyar Amerikai Futball...
pincebeszakadas-elkezdtek-a-helyreallitast
Pincebeszakadás: elkezdték a...
Vis major pályázatból állítják helyre...
megnyilt-a-iii-orszagos-akvarell-triennale-kiallitas
Megnyílt a III. Országos Akvarell...
A III. Országos Akvarell Triennálét...
gurulva-segitunk
Gurulva segítünk
Ötödik alkalommal segített gurulva a...
frenetikus-volt-a-hangulat-a-vb-pikniken
Frenetikus volt a hangulat a VB Pikniken
Végéhez ért az oroszországi...
fuvoszenekarok-fesztivalja-az-ersekkertben-20192
Fúvószenekarok Fesztiválja az...
Hét zenekar érkezett Egerbe az I....
folytatodik-a-bikesafe-program-20191
Folytatódik a BikeSafe program
Idén nyáron is folytatódik a rendőrség...
egriek-is-indulnak-az-uszo-europa-bajnoksagon
Egriek is indulnak az úszó...
Több egri résztvevője is lesz az...
varjak-a-szurkolokat-a-vegvari-vitezek-teren-20188
Várják a szurkolókat a Végvári...
Az oroszországi futball világbajnokság...
ujabb-adomanyokkal-tamogatjak-a-korhazat
Újabb adományokkal támogatják a...
Másfél millió forint értékben érkezett...
egeszseges-a-szolo-az-egri-borvideken
Egészséges a szőlő az egri...
Bár az idei csapadékos időjárás...
egy-gyuru-mind-folott-20185
Egy gyűrű mind fölött
A tűzoltók vágtak le egy orvosi fémből...
egri-sikerek-az-orszagos-borversenyen-20184
Egri sikerek az Országos Borversenyen
Jól szerepeltek az egri borok a 39....
fiatalok-vallalkozova-valasat-segitik
Fiatalok vállalkozóvá válását...
Harmincöten kaptak tanúsítványt...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza