2017. augusztus 18. | Ilona
16° calendar-image 33°
Eger.hu
Eger hőse
Tölsd le a Mistory játékot az...
TISZA-TAVI VÍZITÚRÁK
Motorcsónakkal, képzett túravezetővel.
Kedvezmények a Szallas.hu-n...
Minden Egri Csillag márkajelzéssel...
Hotel Flóra***
Csomagajánlatok.
Garantált programok Egerből
Garantált autóbuszos utazások Egerből...
10 dolog, amit még nem láttál...
Vagy csak nem ismerted a különleges...
AKTÍVAN EGERBEN
Aktív kikapcsolódás Egerben és a város...
7 romantikus egri helyszín
A 7 legromantikusabb egri és Eger...

AKTÍVAN EGERBEN

2016. március 31. - 2017. december 31.

Aktív kikapcsolódás Egerben és a város környékén


Kirándulás a szőlőtőkék között - Eged hegy

 

A város fölé magasodó Nagy-Eged hegy már távolról nézve is kitűnő kirándulópont. 20 percnyi gyalogútra található a belvárostól, igazán kellemes program, a természetet kedvelőknek. Az 501 m magas csúcsot szőlőtőkék mellett elhaladva érhetjük el. Jó tudni, hogy ez Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermő területe! A kilátás lélegzetelállító. Délfelé nézve az Alföld végtelen síkját láthatjuk, nyugat felé Magyarország legnagyobb hegye, a Kékestető csúcsosodik, északra pedig a Bükk hegyet láthatjuk. Lábunk előtt pedig - mintegy makett - ott hever Eger.

 

 

Kirándulás a Vöröskő - forráshoz

 

A Vöröskő egy időszaki forrás a Bükki nemzeti parkban, mely jellemzően a hóolvadás időszakában és nagyobb esőzések alkalmával aktív. A föld mélyi barlangrendszerben gyűlő víz ilyenkor gyönyörű formában tör felszínre, a kirándulók nagy örömére. A festői környezetben található forrás nagyszerű kikapcsolódást jelent, főleg, hogy a kirándulás összeköthető egy, a gyerekek kedvencének számító kisvonatozással is. A Felsőtárkányból induló erdei vasút a Stimecz házig közlekedik, innen egy tanösvény vezet a forráshoz.

 

 

Kirándulás a Hór-völgyébe

 

A Hór-völgy az ország egyik leghosszabb völgye, a középkorban forgalmas útvonalnak számított. A völgy legkedveltebb látnivalója a Cserépfalu melletti ősember barlang, a Suba-lyuk. Tegyünk egy felfedezőtúrát az erdőben, keressük fel elődeink lakhelyét és ha már ott járunk, ugorjunk be Cserépfaluba is! A mesebéli kis falu kiváló helyszín egy délutáni kiruccanáshoz.

 

 

Bélapátfalva és Bélkő

 

Egertől alig félórányi autóútra (vagy ha arra vágyunk inkább, ugyanennyi buszútra és vonatútra) található Bélapátfalva, ami már önmagában is megér egy napot. Kis tó és egy 1232-ben épült apátság vár ott minket, ha ki szeretnénk szakadni a szürke hétköznapokból. A település igazi vonzereje viszont a város fölé magasodó Bél-kőben rejlik. A hegy egykor bányaterületként funkcionált, a „bontása" mára azonban már leállít. Ami maradt, az egy holdbéli táj, ami garantáltan mindenkit levesz a lábáról. A kőrengeteg semmihez nem fogható látványa olyan utánozhatatlan hangulatot áraszt, amit mindenképp érdemes átélni!

 

 

Kirándulás Tar-kőre

 

Ha kicsit nehezebb túrákat is bevállalunk, válasszuk a Tar-követ a Bükk tetején. 949 méteres magasságával a Tar-kő Magyarország 11. legmagasabb hegyének számít. Ha leküzdöttük a szintkülönbséget, elképesztő panoráma lesz a jutalmunk a csúcsról. Kristálytiszta levegő, virágillat és a valóban érintetlen környezet fogad bennünket. A bringakedvelők, béreljenek biciklit Egerben, s azzal tegyék meg az utat! A nyári kánikulában a Bükkben 20-25C fok vár bennünket.

 

 

Bringázás a belvárosban

 

Eger, noha egy dimbes-dombos város, mégis roppan kellemes hely a kerékpározásra. 2015-ben elkészült a várost hosszában átszelő kerékpárút-hálózat, mellyel szabadon és biztonságosan közlekedhetünk a városban, s ha van kedvünk akár a Bükk hegységig is kitekerhetünk a bicikli úton haladva. Ha nem hoztuk magunkkal saját bringát, több helyen is lehet bérelni számunkra megfelelőt (gyermeküléssel is akár). A bicikliút Egerben a történelmi belvárosban a patak mellett halad, aki szereti a szép környezetet, feltétlen próbálja ki.

 

 

Tekerjünk ki Felsőtárkányba!

 

Ha szeretnénk biciklivel kimozdulni a városból, válasszuk Felsőtárkányt! Az Egertől alig 2 kilométerre fekvő faluhoz kerékpárút vezet, ne tévesszen meg minket azonban a kis távolság: Eger elejétől a Felsőtárkány végében található tóig 15 kilométert kell tekerünk! Oda-vissza ez már 30 kilométer, így akár egy egész napos túrát is faraghatunk a kiruccanásból. Egy jó piknik a természet lágy ölén mindenkor jó program.

 

 

Sokszínű élmények Poroszlón

 

Ha szeretjük a kihívásokat és a nagyobb túrákat, vonatozzunk le a Tisza-tóhoz, Magyarország második legnagyobb tavához. Vihetjük a biciklinket, de bérelhetünk is egyet, a lényeg, hogy kerékpár nélkül semmiképp ne menjünk a környékre! A tó körül fantasztikus, 60km hosszú kerékpárút épült, amit szinte muszáj kipróbálnunk! Nem csak a kerékpározás azonban az egyetlen lehetőség a tó körül! Fürödjünk egyet a langyos vízben, horgásszunk, vagy csónakázzunk a családdal!

 

Úszás gyönyörű környezetben

 

Az úszás szerelmesei Egerben egy valódi szentélyben élhetnek kedvtelésüknek. A Bitskey Aladár uszoda az organikus építészeti stílus egyik gyöngyszeme, a világhírű építész, Makovecz Imre műve. Egy fürdővároshoz méltó módon, további lehetőségeink is vannak Egerben az úszásra! A szintén látogatást érdemlő termálfürdőben is találhatunk egy 50m-es versenymedencét, valamint egy forrásvízzel működő úszómedencét, az úgy nevezett „kavicsost", ahol a selymes lágy vízben egy óriási platán lombjának árnyékában úszkálhatunk.

 

 

Down-hill bringázás az Egedről

 

Az extrémsportok kedvelőinek ideális helyszín lehet a Nagy-Eged hegy oldalában található kerékpáros Downhill pálya. A pálya jó minőségéről tanúskodik, hogy versenyeket is szoktak ide szervezni. Az út a hegycsúcsról indul, csak keressük a keresztet és már látni is fogjuk a kezdetben bokrokkal szegélyezett pálya első métereit. 

 

 


< Vissza