Ugrás a fő tartalomhoz
2024. november 26. | Virág
Megszorongatta a Fradit a tartalékos Digi-Eger
A papírforma sima vendéggyőzelmet ígért...
Szellemi és sportvetélkedő,
Tudásukat, ügyességüket és...
Két beszélgetés az idei utolsó VOSZ Páholyon
Az év utolsó VOSZ Páholyát tartották...
Óriási érdeklődés fogadta a pályaválasztási
Ismét pályaválasztási kiállítást...
Felkerültek az első díszek a város karácsonyfájára
A katasztrófavédelem és a Városgondozás...
Átadták a Kicsi Nagykövet tehetséggondozó program
11 gyermek vehette át elismerő oklevelét...
Élményekkel teli egészségnapot tartottak
Interaktív foglalkozások, flashmob, zenés...
Adventi gyűjtést szervez a Máltai
Idén is szervez cipős doboz akciót a...
70 éves a Szilágyi
70 éves fennállását ünnepli idén az...
Nemzetközi falatokat kóstoltak a fiatalok
Édes és sós falatok is terítékre...
HIRDETMÉNY feszültség alá helyezésről
Ostoros, Pajdos dűlő hrsz.: 1309/9., + 10...
XXII. Dr. Renn Oszkár Emlékülés
Huszonkettedik alkalommal tartott...
Segítség egy gombnyomásra
A Gondosóra Programról tartottak...
Családbarát munkahely a könyvtár
Családbarát Munkahely Díjjal ismerte el a...
A tájékozódási futást népszerűsítették
A tájékozódási futás alapjaival...
Országos Rajzfilmünnep
Rajzfilmsorozatokkal és kézműves...
Éjféltől 24 órás hóügyeletet tart a Városgondozás
Éjféltől lép életbe a Városgondozás...
Palóc Mesemondó Találkozót rendeztek
A palóc tájnyelv, a tehetséggondozás és...
Fokozottan óvatos közlekedésre
A biztonságos téli közlekedés...
Ilyen nagy karácsonyfája még nem volt a városnak
Ma délután felállították Eger...
A magyar nyelv napját ünnepelték a Szilágyiban
1844. november 13-án nyilvánították...
Hamarosan érkeznek a konzultációs ívek
Jelentős béremelés, családpolitika...
Az önkormányzatok pénzügyeiről tárgyalnak
Egerben tartják a XXIV. Önkormányzati...
A magyar jelnyelv napját ünnepelték a Mlinkóban
November 9-e a magyar jelnyelv napja, ebből...
Csiszolódó gyémántok
Harmadik alkalommal szervezték meg...
Diabétesz világnap
A szűrések fontosságára, a sportban...
Az ingyenes szűrések célja a prosztatarák
Ingyenes PSA szűrést tartottak férfiaknak...
Ismét modern gyárakba nyerhettünk bepillantást
Több mint 100 gyáregység nyitotta meg...
Hársfákkal gazdagodott a Pásztorvölgyi Iskola
Korábban műszaki okok miatt több fát is...
Fiatalok élesztettek újra a Vöröskereszt versenyén
Ötödik alkalommal rendeztek...

Borok hajdan és ma

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Eger évezredes egyházi központ, püspöki, majd érseki székhely. Több szerzetesrend is működött a városban, az Eger környéki szőlőtermelés fejlesztésében a püspökségnek, az érsekségnek és a szerzetesrendeknek nagy szerepük volt.


Az egri borvidék kiemelkedő borai a századok során a már említett Egri Bikavéren kívül a következőek lettek:

 

Egri olaszrizling: üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehérbor. A borvidék termelői és borászai általában száraz borként hozzák forgalomba.

 

Egri leányka: rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes, de mégis kedves fehérbor. A borvidék termelői száraz, félszáraz, félédes borként forgalmazzák.

 

Egri muskotály: a friss muskotályszőlő illatát, zamatát magában hordozó félédes fehérbor, amit újabban egy-két termelő száraz borként is forgalmaz.

 

Egri chardonnay: a szőlőfajta adta lehetőségekkel élve az üde, friss, deduktív, gyümölcsös, farkasalmára emlékeztető illatú és zamatú borok mellett újabban megtalálhatók a borvidéken a barikban erjesztett és érlelt borok is, amelyeknek teltsége új színfoltot jelent.

 

Egri kékfrankos: élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal rendelkező, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Üde, savas jellege az idősebb boroknál a finom íz harmóniájában oldódik fel.

 

Egri cabernet franc: mélyrubin színű, fűszeres, a tanninok finomságát is magában hordozó, gyümölcsös zamatú, finom, gazdag szövetű, testes, száraz vörös bor. Az érlelt típusoknál a barik érlelés finom összhangba kerül a bor aromájával.

 

Egri cabernet sauvignon: mély rubinszínű, intenzív gyümölcsillatokkal, fajta karakterekkel (fekete ribizke, paprika) rendelkező, finom tannin összetételű, hosszú ízű, gazdag zamatú, száraz vörösbor. Nívós, barik hordóban érlelt bor esetében az aroma gazdagsága kiegészül a kókuszra és a csokoládéra emlékeztető aromával.

 



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!