2017. március 30. | Zalán
calendar-image 20°
Eger.hu
tajekoztatas-vasuti-vegyszeres-gyomirtasrol
Tájékoztatás vasúti vegyszeres...
A MÁV tájékoztatója
folytatodik-az-ifjusagi-zenei-program
Folytatódik az ifjúsági zenei program
Április 3-áig lehet pályázni az Egri...
fittsegi-allapot
Fittségi állapot
Rosszul szerepeltek a Heves megyei diákok...
agria-rc-evsi-nyiregyhaza-3-0
Agria RC-EVSI – Nyíregyháza 3-0
Három fordulóval a zárás előtt...
metszespontok-ujratoltve-a-kepesben
Metszéspontok újratöltve a Kepesben
Metszéspontok újratöltve - ezzel a...
internet-fiesta-a-konyvtarban-16899
Internet Fiesta a könyvtárban
Foglalkozásokkal, előadásokkal,...
hianyszakmak-beiskolazasi-aranyok-16897
Hiányszakmák, beiskolázási arányok
Autószerelő, gépi forgácsoló,...
szinhazi-vilagnap-16892
Színházi világnap
Egerben Arany János műveiből és...
europa-kulturalis-fovarosa-16891
Európa Kulturális Fővárosa
Koltai Lajos Kossuth- és Balázs...
ketszaz-novendek-vett-reszt-a-kispaptalalkozon
Kétszáz növendék vett részt a...
Az Egri Főegyházmegye látta vendégül az...
a-vezerlo-fejedelemre-emlekeztek-16889
A vezérlő fejedelemre emlékeztek
A Rákóczi-szobrot koszorúzták meg a...
apor-elemerre-emlekeztek-16888
Apor Elemérre emlékeztek
Apor Elemérre emlékeztek születésének...
eged-hegyi-futoverseny
Eged hegyi futóverseny
Az 1994-ben indult versenysorozat, az Eged...
palyazati-felhivas-16884
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: ELŐNY 2017
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata...
jsv-diakolimpia
JSV diákolimpia
A 29. Játékos Sportverseny Diákolimpia...
egyhazi-iskolasok-es-onkentesek-takaritottak-16881
Egyházi iskolások és önkéntesek...
Mintegy 80 önkéntes - diák, pedagógus...
gasztrotavasz-keresik-a-legegribb-izeket
GasztroTavasz – Keresik a legegribb...
Ismét vállalkozói összefogás...
a-fold-oraja
A Föld órája
Egy órára lekapcsolták Eger...
nok-a-varazstoronyban-16877
Nők a Varázstoronyban
A nőkről szólt az egész nap a...
pacemaker-ellenorzes
Pacemaker-ellenőrzés
Egyre többen jelentkeznek...
itt-a-gasztrotavasz
Itt a GasztroTavasz
Az "Eger ízei" címért és a fogyasztók...
irodalmi-verseny
Irodalmi verseny
Tamási Áron és Arany János műveiből...
240-oraban-kepzik-a-neveloszuloket
240 órában képzik a nevelőszülőket
Fontos, hogy szakmailag felkészült...
a-zf-770-uj-munkahelyet-hoz-letre-egerben-16870
A ZF 770 új munkahelyet hoz létre...
Legalább 770 új munkahelyet hoz létre a...
tobb-babaobolt-es-kekfeny-szetteket-kapott-a-korhaz-16869
Több babaöbölt és...
Tizenegy babaöbölt és öt...
versiro-palyazat
Versíró pályázat
„A Bükk csavargó útjain” címmel...
hatodszor-lett-az-ev-magyarorszagi-sportiskolaja--16865
Hatodszor lett az „Év magyarországi...
Hatodszor lett Magyarország legjobb...
770-uj-munkahely-egerben
770 új munkahely Egerben
Az Egerben működő nagyvállalat, a ZF...
kincsem-filmvetites-es-kozonsegtalalkozo
Kincsem – Filmvetítés és...
A Kincsem című magyar filmet hetvenöt nap...
la-mancha-lovagja-bemutato-a-szinhazban
La Mancha lovagja – Bemutató a...
Don Quijote, a búsképű lovag több mint...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   
< Vissza