2019. január 24. | Timót
Eger.hu
a-brody-sandor-konyvtar
A Bródy Sándor Könyvtár
Hat darab laptopot, okostelefonokat,...
nott-a-tanuloszerzodeshez-kapcsolodo
Nőtt a tanulószerződéshez...
A minimálbér emelkedésével nőttek a...
csinom-palko-bemutato-a-szinhazban
Csínom Palkó bemutató a színházban
A 2019-es évben II. Rákóczi fejedelem...
a-dualis-kepzest-nepszerusitettek
A duális képzést népszerűsítették
Az Eszterházy Károly Egyetem nyílt...
jatek-a-harlekinben-21123
Játék a Harlekinben
Újabb foglalkozásra invitálta a...
a-magyar-kultura-napja-21122
A magyar kultúra napja
Az értékek bemutatása, őrzése, a...
teremfoci-kikapott-a-findzsa-21121
Teremfoci: kikapott a Findzsa
Több meglepő eredmény is született a...
nyilt-nap-az-eszterhazy-karoly-egyetemen
Nyílt nap az Eszterházy Károly...
Nyílt napon várta az érdeklődőket az...
ocsvar-geza-az-egri-pegazus
Ócsvár Géza, az Egri Pegazus
Egri Pegazus címmel 110. születésnapja...
ady-emlekev
Ady-emlékév
100 év 100 vers címmel indított egész...
jegpalyak-ejszakaja-21117
Jégpályák Éjszakája
A Magyar Jégkorong Szövetség...
konyvbemutato-nagypal-akosra-emlekeztek
Könyvbemutató – Nagypál Ákosra...
Titkos manók tánca címmel jelent meg a...
mezokovesd-dvtk-eger-26-34
Mezőkövesd - DVTK-Eger 26-34
Az elmúlt héten több mérkőzést is...
civil-randevu
Civil Randevú
Az Egri Civil Kerekasztal idén is...
munkabiztonsag-es-munkaegeszsegugy
Munkabiztonság és munkaegészségügy
111 millió forintos uniós pályázatból...
60-eves-a-heves-megyei-fotoklub
60 éves a Heves Megyei Fotóklub
Fennállásának 60. évfordulóját...
palyazat
Pályázat
Idén összesen 5,9 milliárd forintos...
hetvegi-sportelozetes
Hétvégi sportelőzetes
A hétvégén több egri csapat is pályára...
egri-csillagok-setanya-21109
Egri Csillagok sétánya
- A mi feladatunk az, hogy ismertté tegyük...
jo-utemben-halad-a-kertesz-utcai-ovoda-epitese-21108
Jó ütemben halad a Kertész utcai...
Folyamatosan épül a Kertész utcai új...
megelozes-gyogynovenyekkel-21107
Megelőzés gyógynövényekkel
A téli időszak leggyakrabban előforduló...
penzugyi-fogyasztovedelmi-tanacsado-iroda
PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELMI...
A Magyar Nemzeti Bank támogatásával...
adomanyt-gyujtott-a-szent-imre-iskola-21105
Adományt gyűjtött a Szent Imre Iskola
Cipőket, tisztálkodási szereket...
megtartotta-gazdasagi-evnyitojat
Megtartotta gazdasági évnyitóját
A magyar gazdaság aktualitásai, illetve a...
poszthuman-cimmel-nyilt-tanar-diak-kiallitas
Poszthumán címmel nyílt tanár-diák...
Idén is közös tárlatot szerveztek az...
elozzuk-meg-a-szen-monoxid-mergezest--21101
Előzzük meg a szén-monoxid...
A fűtési időszak kezdete óta ötször...
bizlounge-juhasz-adam-volt-az-ev-elso-vendege
Bizlounge: Juhász Ádám volt az év...
Juhász Ádám volt Mester Sándor vendége...
meg-nincs-jarvany-megyenkben-21093
Még nincs járvány megyénkben
A Nemzeti Népegészségügyi Központ heti...
szombaton-kezdodnek-a-kozponti-irasbeli-vizsgak
Szombaton kezdődnek a központi...
Január 19-én szombaton tíz órától...
a-csillagszemu-juhaszt-a-harlekinben-21091
A csillagszemű juhászt a Harlekinben
A csillagszemű juhász a Harlekin...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza