2018. október 17. | Hedvig
12° calendar-image 29°
Eger.hu
oktober-16-az-ujraelesztes-vilagnapja
Október 16. az Újraélesztés...
A gyors segítség gyakran életet menthet....
evente-12-millio-forintot-kolt-a-varos-20627
Évente 12 millió forintot költ a...
Az önkormányzat évi 12 millió forintot...
indul-a-szezon-20626
Indul a szezon
A ZF-Eger férfi vízilabda csapatának is...
szakmavilag-palyaorientacios-roadshow-20625
Szakmavilág Pályaorientációs...
Egerbe érkezett hétfőn a Szakmavilág...
egyuttmukodesi-megallapodasokat-kotott-az-egyetem-20624
Együttműködési megállapodásokat...
A Magyar Ökölvívó Szövetséggel és a...
ujabb-vereseg-eger-se-esmtk-0-1-20623
Újabb vereség: Eger SE – ESMTK 0-1
Az Eger SE NB III-as labdarúgó csapata a...
emlekezes-a-doni-hosokre-20621
Emlékezés a doni hősökre
A Magyar Királyi Dobó István 14. honvéd...
nyugdijas-fesztival-az-idosek-napjan-20620
Nyugdíjas Fesztivál az Idősek Napján
Az Idősek Világnapjához kapcsolódóan...
megvan-az-elso-siker-a-ferfi-kezilabda-nb-i-ben--20619
Megvan az első siker a férfi...
Megszerezte szezonbeli első győzelmét a...
6-retro-veradas-20618
6. Retro véradás
Egyre népszerűbb a retró véradás. Nem...
oktober-16-tol-lathato-a-matyas-kiraly-juhasza
Október 16-tól látható a Mátyás...
Igazság, becsület: legelőször ezek...
magyar-festeszet-napja-20616
Magyar Festészet Napja
A Magyar Festészet Napjának kiemelt...
magyar-festeszet-napja-20614
Magyar Festészet Napja
Eger kiemelt helyszínként szerepel a...
vamkonferencia-a-brexit-volt-az-egyik-fo-tema
Vámkonferencia – A Brexit volt az...
A közelgő Brexit, illetve a távol-keleti...
hamarosan-befejezodnek-a-minaret-munkalatai-20612
Hamarosan befejeződnek a Minaret...
A Minaret felújítását befejezték, és a...
flashmobbal-a-kornyezettudatossagert
Flashmobbal a környezettudatosságért
Rendhagyó módját választotta az Erasmus...
nyugdijasok-fesztivalja-a-magyarok-vasaran-20610
Nyugdíjasok Fesztiválja a Magyarok...
Az Idősek Világnapjához kapcsolódóan...
1145-millio-forintot-fordithat-fejlesztesre-a-varos-20609
1145 millió forintot fordíthat...
1,145 milliárd forintot csoportosított át...
informacios-nap-20608
Információs nap
A Helyi Közösségi Fejlesztési Program...
magyarorszag-legszebb-szolobirtoka-20605
Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka
A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2018...
kezdodik-a-futesi-idoszak
Kezdődik a fűtési időszak
Napok óta tart a vénasszonyok nyara, de...
eszterhazy-sc-siofok-kc-11-31
Eszterházy SC – Siófok KC 11-31
Az Eszterházy SC az NB I-es női kézilabda...
megujult-a-bukk-ertekeit-bemutato-tarlat
Megújult a bükk értékeit bemutató...
Megújult a Karszt és élővilág...
kosz-babszinhaz-20595
KÖSZ Bábszínház
Jótékonysági bábelőadásra várták a...
ujabb-utemhez-ert-a-sas-kertesz-kistalyai-csomopont
Újabb ütemhez ért a...
Vasárnap kezdik meg az alsó- és...
vegvar-konferencia
Végvár konferencia
A kétnapos Végvár Konferencia idei...
heves-megye-gazdasaga-20590
Heves megye gazdasága
Növekvő beruházások, domináns és...
tovabbkepzest-tartottak
Továbbképzést tartottak
Továbbképzést tartottak a régió...
az-i-vilaghaboru-aldozataira-emlekeztek
Az I. világháború áldozataira...
762 sírhely állít emléket az első...
mellrak-elleni-seta-a-belvarosban
Mellrák elleni séta a belvárosban
Október a mellrák elleni küzdelem...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza