2018. február 22. | Gerzson
-2° calendar-image
Eger.hu
varosszerte-gyujtik-az-alairasokat-a-partok
Városszerte gyűjtik az aláírásokat...
Eger utcáit róják a pártok képviselői,...
egri-csaladoknal-jart-a-miniszterelnok-19373
Egri családoknál járt a...
Három egri családot is meglátogatott...
kiszebab-egetessel-uztek-el-a-telet-a-gyakorloban-19372
Kiszebáb-égetéssel űzték el a...
Kiszebáb-égetéssel, zajjal és...
emberi-tragedia-a-gardonyi-geza-szinhazban-19370
Emberi tragédia a Gárdonyi Géza...
Emberi tragédia címmel dolgozták fel...
hazhoz-mennek-az-uveghulladekokert
Házhoz mennek az üveghulladékokért
Március 5-től a háztartási...
eger-sbs-eszterhazy-mol-pick-szeged-24-33-19368
Eger SBS Eszterházy – MOL-Pick...
Rangos ellenfelet fogadott a NB I-es férfi...
efoesz-farsang-19367
ÉFOÉSZ-farsang
Jelmezversennyel, felvonulással, színpadi...
irodalmi-alkotasokat-varnak
Irodalmi alkotásokat várnak
A Dr. Farkas András Alapítvány irodalmi...
a-megyeszekhelyen-kampanyolt-a-kormanyfo-19362
A megyeszékhelyen kampányolt a...
Európa egy tekintélyes része egyre...
teremfoci-19361
Teremfoci
Hamarosan indul a nagypályás labdarúgó...
kedvezo-evre-szamitanak-az-utazasi-irodak-19360
Kedvező évre számítanak az utazási...
Az országos átlaghoz hasonlóan Egerben is...
irodalmi-palyazat-kozepiskolasoknak-19359
Irodalmi pályázat középiskolásoknak
Március 5-én indul az egri Scribo...
kotelezo-a-dns-alapu-szarmazasellenorzes-19357
Kötelező a DNS-alapú...
Idén már csak DNS vizsgálat után kapnak...
folyamatosan-szamoljak-fel-az-hulladek-lerakokat
Folyamatosan számolják fel az...
Háztartási hulladék, építési...
kozgyulesre-keszul-a-cukorbetegek-egri-egyesulete-19354
Közgyűlésre készül a Cukorbetegek...
Közgyűlésre készül a Cukorbetegek Egri...
kolbasztolto-verseny-es-palinkamustra-felnemeten
Kolbásztöltő verseny és...
Hagyományos magyaros, erdélyi, sőt még...
teret-neveztek-el-wass-albertrol
Teret neveztek el Wass Albertről
A Wass Albert tér névtábláját avatták...
kerekesszekes-vivo-vk-4-magyar-aranyeremmel
Kerekesszékes Vívó VK 4 magyar...
Nemcsik Zsolt, a kerekesszékes vívók...
ismert-egriek-mas-szerepben-19350
Ismert egriek más szerepben
Tizedik alkalommal szervezte meg az...
nepszeruek-a-modern-tancok-19348
Népszerűek a modern táncok
Grecsó Zoltán kortárs-modern táncos...
kerekesszekes-vivo-vilagkupa
Kerekesszékes Vívó Világkupa
Idén is Eger a házigazdája a...
jo-a-levego-minosege-egerben-19346
Jó a levegő minősége Egerben
Nincs jelentős légszennyezettség Egerben,...
alzheimer-cafe-a-demenciaval-kuzdokert
Alzheimer Café a demenciával...
Alzheimer Cafét indított az önkormányzat...
rangos-kituntetest-kapott-prof-dr-lokos-istvan
Rangos kitüntetést kapott prof. dr....
A Horvát Köztársaság Hajnalcsillag...
viharkar-karterites-jar-a-foliasatrak-utan
Viharkár: kártérítés jár a...
Már beadhatják kártérítési...
alairasgyujtes-19342
Aláírásgyűjtés
A nemzeti és nyelvi kisebbségekhez...
sok-a-fiatal-orvos-a-korhazban
Sok a fiatal orvos a kórházban
Sok a fiatal orvos az egri kórházban....
ujranyit-a-kopcsik-marcipania
Újranyit a Kopcsik Marcipánia
A felújítást követően hétfőn...
hazassag-hete
Házasság hete
Sokan kötnek házasságot Egerben. 2017-ben...
fogyasztoi-tudatossagra-nevelo-iskola-lett-a-dobo
Fogyasztói tudatosságra nevelő...
Fogyasztói tudatosságra nevelő címet...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza