2017. július 27. | Olga
13° calendar-image 26°
Eger.hu
zuhanas-a-kepesben
Zuhanás a Kepesben
Kepes György a tudomány és a művészet...
seregely-istvan-30-evforduloja
Seregély István 30. évfordulója
Seregély István nyugalmazott egri érseket...
imoko-udulo
Imókő üdülő
A város több mint tíz éve biztosít...
fak-doltek-es-gallyak-szakadtak-az-uttestre-17906
Fák dőltek és gallyak szakadtak az...
Egerbe is megérkezett a viharral együtt a...
eizp-palyazati-felhivas-2017-2
EIZP PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2017/2
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata...
kivalo-a-vizminoseg-a-strandokon-17896
Kiváló a vízminőség a strandokon
A folyamatos ellenőrzés szerint kiváló a...
a-p-mobil-koncertezett-a-szepasszonyvolgyben
A P. Mobil koncertezett a...
A P. Mobil adott koncertet a Márai...
focival-a-gyermekekert
Focival a gyermekekért
A Felsőváros Sporttelep adott helyszínt a...
kulon-mertek-a-motorok-zajszintjet
Külön mérték a motorok zajszintjét
Áprilistól októberig folyamatosan, heti...
bunmegelozes-a-vakacio-alatt
Bűnmegelőzés a vakáció alatt
A nyári időszakban sokan kelnek útra....
eszterhazy-kesc-uj-edzo-uj-jatekosok-a-klubnal-17882
Eszterházy KESC: új edző, új...
Bemutatták az Eszterházy KESC...
viragos-magyarorszagert-verseny-egerben-a-zsuri
Virágos Magyarországért Verseny –...
Egerbe látogatott a Virágos...
vizosztas-a-dobo-teren-17878
Vízosztás a Dobó téren
500 üveg vizet osztottak szét ma délben a...
nyomon-kovetheto-mikor-ellenoriznek-a-revizorok
Nyomon követhető mikor ellenőriznek...
Nyomon lehet követni hol, mikor és kiket...
nyugodtan-telik-a-turistaszezon-egerben
Nyugodtan telik a turistaszezon Egerben
Alapvetően nyugodtan telik a turistaszezon...
franciaorszagi-turnen-az-ethnofil
Franciaországi turnén az Ethnofil
Franciaországban turnézik az egri Ethnofil...
a-szabadsag-ott-kezdodik
A szabadság ott kezdődik
A Zsinagóga Galéria volt az Egri Séták...
elkezdte-a-felkeszulest-az-eger-se-noi-csapata-17873
Elkezdte a felkészülést az Eger SE...
Az Eger SE női csapata is elkezdte a...
kiemelt-figyelmet-kapnak-a-vendeglatohelyek-17868
Kiemelt figyelmet kapnak a...
Kiemelten ellenőrzik a szórakozó- és...
jatszoter-6
Játszótér 6
Két egri és négy külföldi, szerb,...
eger-se-dvtk-ii-edzomerkozest-tartottak
Eger SE – DVTK II. edzőmérkőzést...
Edzőmérkőzést játszott az Eger SE és a...
tilos-furdozni-a-varosi-szokokutakban-
Tilos fürdőzni a városi...
A városi szökőkutakban való fürdőzés...
szigoritanak-az-allatvedelmi-torvenyt
Szigorítanák az állatvédelmi...
Egri állatvédők is csatlakoztak az...
ruzsa-magdi-adott-koncertet-a-marai-kozpontban
Rúzsa Magdi adott koncertet a Márai...
Rúzsa Magdi énekelt a Márai...
nemzetkozi-fiukorus-es-orgonafesztival-17860
Nemzetközi Fiúkórus- és...
Kórusok, szólisták, orgonaművészek...
gardonyi-kor-2017-17859
Gárdonyi-kör 2017
Magyar regényírók az egri várban címmel...
egrieknek-is-szurkolhatunk-a-fina-vilagbajnoksagon
Egrieknek is szurkolhatunk a FINA...
Pénteken a megnyitóval, illetve a...
egri-a-vizes-vb-hivatalos-bora
Egri a Vizes VB hivatalos bora
Kiváló versenyzők mellé, remek borok is...
elkeszult-a-heves-megyei-defibrillator-terkep
Elkészült a Heves megyei...
Elkészült Heves megye defibrillátor...
ifjusagi-garancia-program-17849
Ifjúsági Garancia Program
A 25 év alatti munkakeresőket támogatja...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   
< Vissza