2017. december 13. | Luca
calendar-image 18°
Eger.hu
segitseg-a-raszoruloknak-18908
Segítség a rászorulóknak
Fenyőfautalvánnyal és szaloncukorral...
szerdan-megnyilik-a-kossuth-utca
Szerdán megnyílik a Kossuth utca
Mind a buszok, mind az autók ismét...
vonalkod-rendszer-a-betegbiztonsagert-18904
Vonalkód rendszer a betegbiztonságért
Szeptembertől vonalkód rendszert vezettek...
tizenharom-csapattal-indult
Tizenhárom csapattal indult
Elkezdődött a felnémeti teremlabdarúgó...
disznotoros-finomsagok-a-szepasszonyvolgyben-18902
Disznótoros finomságok a...
A Szépasszonyvölgyi Vendégvárók...
hazhoz-megyunk--18901
Házhoz megyünk!
Bűnmegelőzési tanácsadással várja az...
xmas-swing-a-kepesben-18900
Xmas swing a Kepesben
Szűcs Gabi az Egri Szimfonikus Zenekarral...
emlektabla-a-daganatos-betegekert
Emléktábla a daganatos betegekért
Hinni önmagunkban, bízni a gyógyulásban,...
mikulas-es-karacsonyvaro-a-csakoban
Mikulás- és karácsonyváró a...
A Szent István városnegyed, vagyis a...
meggyujtottak-a-masodik-adventi-gyertyat-18895
Meggyújtották a második adventi...
December 9-én, advent második...
jotekonysagi-forraltbor-fozoverseny-18894
Jótékonysági forraltbor-főzőverseny
Forraltbor-főzőversenyt szerveztek a...
vizilabda-gyozelem-a-sabadell-ellen-18892
Vízilabda - győzelem a Sabadell ellen
Győzelem a férfi vízilabda Bajnokok...
europa-legjobbjai-kozott-a-kerekes-band-18891
Európa legjobbjai között a Kerekes...
Újra a World Music Chart Europe listára...
xi-eger-varosi-sibajnoksag-2018-februar-24-
XI. Eger Városi Síbajnokság: 2018....
Január 30-ig lehet jelentkezni a 2018-as...
etelosztas-a-hideg-napokban
Ételosztás a hideg napokban
Ismét ételosztással készül a Magyar...
fozzuk-korbe-magyarorszagot-
Főzzük körbe Magyarországot!
A minőségi, egészséges étkeztetésre...
zrinyi-1566-rockmusical-a-szinhazban-18885
Zrínyi 1566 – Rockmusical a...
Bátorságról, hazaszeretetről és...
adventi-osszejovetelt-szerveztek-a-fertalymesterek-18883
Adventi összejövetelt szerveztek a...
Adventi összejövetelt szerveztek a Hatvani...
legyen-nepszerubb-a-matematika-
Legyen népszerűbb a matematika!
Öt ország pedagógusait látta vendégül...
a-hospice-osztalyon-is-mikulasoztak-18881
A Hospice osztályon is Mikulásoztak
A Markhot Ferenc Kórház Hospice...
egyre-javulo-turisztikai-adatok
Egyre javuló turisztikai adatok
Növekvő vendégéjszakák és gyarapodó...
ajandekot-kaptak-18873
Ajándékot kaptak
Ajándékokat vitt az Egri Autista...
millios-tamogatas-a-bornemisszanak-18871
Milliós támogatás a Bornemisszának
December 6-án igen gazdag mikulás csomag...
varazslatos-utazas-a-mikulassal-18870
Varázslatos utazás a Mikulással
Mikulásvonaton utaztak a Belvároson át a...
mikulasjarat-felsotarkanyban
Mikulásjárat Felsőtárkányban
Kisvasúttal érkeztek a gyerekek a...
tobbszor-is-a-beteg-gyerekeknel-jart-a-mikulas
Többször is a beteg gyerekeknél...
Több alkalommal is járt a Mikulás az egri...
jotekonysagi-koncertet-tartottak-a-minorita-templomban
Jótékonysági koncertet tartottak a...
A fogyatékos emberek világnapjára...
kiallitas-nyilt-az-osszetartozasrol-18866
Kiállítás nyílt az...
Az összetartozás jegyében született...
hatranyos-helyzetu-gyerekek-talalkozhattak-a-mikulassal-18865
Hátrányos helyzetű gyerekek...
Díszes karácsonyfa, szórakoztató...
tartalekosok-es-civilek-versenyeztek-a-mikulas-kupan
Tartalékosok és civilek versenyeztek...
Tartalékosok, közintézmények dolgozói,...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza