Ugrás a fő tartalomhoz
2024. szeptember 19. | Vilhelmina
Keresztény értékek határon túli magyar fotósok
Öt évvel ezelőtt írta ki a Keresztény...
Virslivel várták a bringásokat
Reggel 7 és 10 óra között reggelire...
Körültekintően fűtsünk
A hűvösebbre fordult időjárásban...
Mesterséges intelligencia, robotika és kiberbiztonság
Mesterséges intelligencia, robotika és...
Koncertek, bemutatók Eger Civil Ünnepén
Szeptember 21-én sokszínű...
Súlyos vereség a Győr gárdájától
Az alaposan megerősített újonc Győrt...
Három új óvodapedagógusi bérlakással
Három új szolgálati lakással bővült...
ROADPOL: Egy héten át tart a közúti ellenőrzés
Szeptember 16. és 22. között fokozott...
Esőben is kitartott a szüreti felvonulás
Nyitott pincék, koncertek, táncos...
Már érkeznek az orvosi igazolások a Krétába
Szeptembertől a háziorvosok közvetlenül...
Legyen az érsekkerti platán az Év Fája 2024-ben!
Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető...
A szarvasok miatt óvatosságra intik a közúton
Elkezdődött a gímszarvasok násza, ami...
Finishben a civilünnep
Szeptember 21-én, szombaton tartják a 29....
Szoros a küzdelem az első helyért
Még lehet szavazni az Érsekkerti...
Újra teker az egri Békenagykövet
A világbékéért teker újra az egri...
Szenior haditornát rendeztek
Íjászat, lövészet, gránátdobás és...
Óvodanyitogató napot szerveztek a fertálymesterek
Óvodanyitogató napot tartottak a...
Hálózatkarbantartók és vízvezeték-szerelők
Tűzcsapot és közkutat is időre kellett...
Digi Eger vereségek a bajnoki főpróbán
A bajnokság kezdete előtt egy héttel...
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új karának
Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem...
Az erdészek hivatását mutatták be gyerekeknek
Az erdő élővilágával és az ott...
A 100 éve elhunyt Bródy Sándorra emlékeztek
Bródy Sándor halálának 100....
Az egri belváros építészmérnök szemszögből
Belvárosi helyszíneket, illetve a...
Két felsőfokú szakedző képzés indul
Szeptemberben újabb két területen...
Több mint 20 macskafajta mutatkozott be
Több mint 20 macskafajta, nemzetközi...
Adófizetési határidő: 2024. szeptember 16.
Egerben 2024. szeptember 16-ig fizethetők a...
Iskolapélda, avagy tanévkezdés biztonságosan
A diákok biztonságának fokozása és a...
Megáldották a szőlőtermést
Isten áldását kérték a szőlőtermésre...
Átadták a 25-ös főút felújított szakaszát
22 kilométer, 23 ezer tonna aszfalt,...
Tanévnyitót tartottak a Szakképzési Centrumban
3 százalékkal nőtt idén a...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!