2017. május 27. | Hella
10° calendar-image 26°
Eger.hu
egri-sikerek-helyi-ertek-dijat-kapott-a-tv-eger
Egri sikerek – Helyi Érték díjat...
Helyi Érték díjat kapott Harsányi Judit...
fejlesztespolitikai-kerekasztal
Fejlesztéspolitikai Kerekasztal
Csepreghy Nándor miniszterhelyettes,...
digitalis-atallas-az-oktatasban-17508
Digitális átállás az oktatásban
A digitális technológia lehetőségeivel,...
iden-is-megvalasztottak-az-egri-ersek-borat
Idén is megválasztották az Egri...
Harmadik éve választják meg az egri...
vasarnap-lesz-a-kozlekedik-a-csalad-vetelkedo
Vasárnap lesz a Közlekedik a család...
Az egri gyermeknap programjával egy...
helyi-televiziok-orszagos-talalkozoja-17490
Helyi televíziók országos...
Egerben tartja éves tavaszi találkozóját...
kemenysepres-17489
Kéményseprés
Idén a lakosság számára ingyenes a...
gyerekek-a-tietek-
Gyerekek, a tiétek!
Gyermeknap az Egri Várban, az Érsekkertben...
kozgyules-17486
Közgyűlés
Személyi ügyek, beszámolók, üzleti...
mutasd-a-karszalagod-
Mutasd a karszalagod!
Már csak egy hét és Egerben elindul a...
varjuk-az-eszreveteleit-a-mobilitasi-terv-i-utemerol-17484
Hogyan közlekedjünk Egerben?
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata...
kotelugro-verseny
Kötélugró verseny
A Maklári Bosch Kötélugró Klub mesterek...
9-evtizedes-jubileumra-emlekeztek-a-a-varoshazan
9 évtizedes jubileumra emlékeztek a a...
A gépjárműhasználat népszerűsítése,...
67-bornemissza-gergely-okolvivo-emlekverseny-17479
67. Bornemissza Gergely Ökölvívó...
Tíz nemzet több mint 200 serdülő,...
hamarosan-elkeszul-a-baktai-ut-felujitasa
Hamarosan elkészül a Baktai út...
Elkészült az aszfaltozás a Baktai úton,...
magyar-kisallatfajtak-napja-es-komondor-fesztival
Magyar Kisállatfajták Napja és...
Az Érsekkert ad otthont a hétvégén a...
ezer-lampas-ejszakaja
Ezer Lámpás Éjszakája
Idén Eger is csatlakozott az Ezer Lámpás...
varjuk-az-eszreveteleit-a-mobilitasi-terv-i-utemerol
Várjuk az észrevételeit a...
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata...
folyatodik-a-barany-uszoda-epitese
Folyatódik a Bárány uszoda építése
Április végén átadták a kivitelezőnek...
egerben-tartjak-az-orszagos-borversenyt-17460
Egerben tartják az országos...
Eger ad otthont a 38. Országos...
eger-se-kupagyozelem-es-bajnoki-siker
Eger SE - kupagyőzelem és bajnoki...
Győzelem a Vass Géza Kupa megyei...
hazi-borversenyt-tartottak-a-kertbaratok-17452
Házi borversenyt tartottak a...
Megtartotta idei házi borversenyét a...
liga-kupa-gyoztes-lett-az-eger-sbs-eszterhazy
Liga Kupa-győztes lett az Eger SBS...
Az Eger SBS Eszterházy nyerte az ebben a...
lajosvarosi-majalis-17449
Lajosvárosi majális
A helyi közösségeket kívánták...
kozos-cel
Közös cél
Játszóteret, fekvőrendőrt és a...
oldtimerek-a-dobo-teren
Oldtimerek a Dobó téren
Nyolcvan oldtimer modellt csodálhattak meg...
a-nyari-vilagversenyekre-keszulnek-17437
A nyári világversenyekre készülnek
Az Egri Úszó Klub versenyzői az áprilisi...
tarsashaz-epul-a-regi-szukseglakasok-helyen
Társasház épül a régi...
A régi, rossz állapotú szükséglakások...
gyermeknapi-nosztalgiamajalis-17435
Gyermeknapi nosztalgiamajális
Kötélhúzás, célba dobás és...
felujitjak-a-minaretet
Felújítják a Minaretet
Hamarosan elkezdődik az egri Minaret...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   
< Vissza