2018. április 20. | Tivadar
-2° calendar-image
Eger.hu
hetenyi-mark-volt-a-bizlounge-vendege
Hetényi Márk volt a BizLounge vendége
Hetényi Márk, az MKB Bank...
bajnokok-ligaja-a-final-eight-ben-a-zf-eger
Bajnokok Ligája: a Final Eight-ben a...
Irány Genova! Negyedik alkalommal sikerült...
aktivan-a-tudasert
Aktívan a tudásért
Az ,,Aktívan a tudásért” projekt...
egyre-nepszerubb-az-egri-var
Egyre népszerűbb az Egri Vár
Budapest után Eger a második...
koszoruzas
Koszorúzás
170 éves a Magyar Honvédség, erre...
megkezdtek-a-helyreallitast
Megkezdték a helyreállítást
Elkezdték helyreállítási és...
aprilis-21-en-nincs-ugyfelfogadas
ÁPRILIS 21-ÉN NINCS ÜGYFÉLFOGADÁS
Szombaton Eger MJV Polgármesteri...
szerencses-evet-zart-az-eger-tersege-tdm-egyesulet
Szerencsés évet zárt az Eger...
Éves közgyűlésén értékelte az elmúlt...
elkezdik-a-csiky-utcan-az-utjavitast-19676
Elkezdik a Csiky utcán az...
Várhatóan április 19-én, csütörtökön...
dolgozokat-kepeztek-19675
Dolgozókat képezték
Április 16-án és 17-én képezték az...
kozadakozasbol-ujitanak-fel-19674
Közadakozásból újítanák fel
Legányi Ferencnek, Eger neves őslénytani...
a-kozosseget-epitik-a-felsovarosban-19673
A közösséget építik a...
A felsővárosiakat várták beszélgetésre...
harom-heten-belul-el-kell-tunniuk-a-plakatoknak
Három héten belül el kell tűnniük...
Jogszabály írja elő a pártoknak és a...
oktatassal-tamogatnak-a-versenykepesseget-19669
Oktatással támogatnák a...
A munkahelyi képzések pályázati...
a-fureszuzem-fenykora
A fűrészüzem fénykora
Tavaly szeptemberben mutatták be Wágner...
kiallitas-19667
Kiállítás
Az első világháború hőseire emlékeztek...
semmi-konferencia-19666
Semmi konferencia
Koncertszínházi előadással érkezett...
a-kozterulet-nem-szemetlerako-
A közterület nem szemétlerakó!
Egy fotelt találtak az Eger-patakban...
bohacs-sandor-lett-a-legjobb-megyei-ultis
Bohács Sándor lett a legjobb megyei...
A budapesti Bartos Gábor nyerte az Ultilga...
egyuttmukodik-az-egri-var-es-a-rakoczi-szovetseg
Együttműködik az egri vár és a...
Együttműködési megállapodást kötött...
testkozelbol-probalhattak-ki-a-szakmakat-19661
Testközelből próbálhatták ki a...
Az Egri Szakképzési Centrum nyolc...
barbarok-a-szinhazban-19660
Barbárok a színházban
Barbárok című produkcióját mutatta be a...
iii-orszagos-eszterhazy-kamaraeneklesi-verseny-19659
III. Országos Eszterházy...
A III. Országos Eszterházy...
kortars-hangon-19658
Kortárs Hangon
Az irodalmat és annak alkotóit...
a-tavho-napja-19657
A távhő napja
A távhőszolgáltatás napjához...
a-szepseg-szerelmesei
A szépség szerelmesei
Kedvenc költeményükkel, dalukkal...
legyen-muanyagmentes-a-vilag--19654
Legyen műanyagmentes a világ!
Legyen műanyagmentes a világ! – idén...
viragba-borultak-a-cseresznyefak
Virágba borultak a cseresznyefák
A tavasz beköszöntével egyre inkább...
elkezdodott-a-tiszafafelek-pollenszorasa-19650
Elkezdődött a tiszafafélék...
Jelenleg a tiszafafélék pollenje okozhat...
kerekparos-iskola-kupa
Kerékpáros Iskola Kupa
Harmincegy diák jutott be a Kerékpáros...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza