2017. október 21. | Orsolya
calendar-image 18°
Eger.hu
az-1956-os-esemenyeirol-emlekeztek-meg-a-diakok
Az 1956-os eseményeiről emlékeztek...
Az 1956-os forradalom és szabadságharc...
husz-eves-a-segito-szuz-maria-egyetemi-kollegium-18612
Húsz éves a Segítő Szűz Mária...
Húsz éve fogadja a hallgatókat a Segítő...
24-oran-at-tarto-biblia-felolvasas-18611
24 órán át tartó Biblia felolvasás
Biblia Maratont tartanak jövő héten...
gyermekvilaghaboru-18610
Gyermekvilágháború
Az első világháborúval számtalan...
gasztro-randi-18605
Gasztro Randi
Gasztro Randit tartottak a vendéglátósok...
az-egri-var-is-lehet-az-ev-turisztikai-attrakcioja
Az egri vár is lehet az Év...
Az egri várra is lehet szavazni az év...
vi-egri-studioszinhazi-tancfesztival-18603
VI. Egri Stúdiószínházi...
Kilenc táncdarabot láthatnak idén az Egri...
keves-a-szakember-az-epitkezeseken
Kevés a szakember az építkezéseken
A munkaerőhiány miatt csúszások lehetnek...
kiemelt-beruhazasokrol-szolt-az-uzleti-klub
Kiemelt beruházásokról szólt az...
100 milliárdos költségvetési...
otven-mobil-ekg-keszuleket-ajanlottak-fel-18599
Ötven mobil EKG készüléket...
Ötven darab mobil EKG szívdiagnosztikai...
megkezdodott-a-kozlekedesi-konferencia
Megkezdődött a Közlekedési...
Szerdán kezdődött Egerben az I. Magyar...
heves-megyei-vallalkozoi-napok-18597
Heves Megyei Vállalkozói Napok
A jövő héten zárul a a Heves Megyei...
diakver-13-kozepiskola-jelentkezett-18596
Diákvér: 13 középiskola jelentkezett
A Diákvér a Magyar Vöröskereszt Heves...
hatvaneves-az-eger-vara-baratainak-kore-18595
Hatvanéves az Eger Vára Barátainak...
Díszközgyűléssel ünnepelt a hatvanéves...
ujra-egerbe-latogatott-rohrig-geza
Újra Egerbe látogatott Röhrig Géza
Legutóbb a Kossuth-díjas Röhrig Gézát...
megujul-a-berva-lakotelep-18593
Megújul a Berva lakótelep
Több mint 120 millió forintból újul meg...
m25-atadtak-a-korforgamat
M25: átadták a körforgamat
Jelképesen is visszaadták a forgalomnak a...
tinodi-sebestyenre-emlekeztek-18588
Tinódi Sebestyénre emlékeztek
Az intézmény névadójára emlékeztek a...
bemutatkozott-az-egri-labdarugo-sport-kft--18587
Bemutatkozott az Egri Labdarúgó Sport...
Az észak-magyarországi regionális...
az-egri-var-napja-18586
Az egri vár napja
Az 1552-es ostrom emlékére rendezik meg...
isten-hozta-ornagy-ur-eloadas-es-kiallitas-18585
Isten hozta, őrnagy úr! - Előadás...
Az Isten hozta, őrnagy úr! című, Fábry...
kepek-egerrol-18584
Képek Egerről
Képek Egerről címmel nyílt kiállítás...
konferenciaval-emlekeznek-a-bazilika-epittetojere
Konferenciával emlékeznek a bazilika...
Pyrker János László egri érseki...
elkeszult-a-korforgalom
Elkészült a körforgalom
Elkészült a körforgalom Eger déli...
a-kenyer-vilagnapja
A kenyér világnapja
A Pékek Világszövetsége 2001-es...
listavezeto-az-ese-ii-eger-se-ii-komlo-sc-5-2-18580
Listavezető az ESE II. - Eger SE II. -...
A labdarúgó megyei II. osztályban...
diszdoktorokat-avattak
Díszdoktorokat avattak
Díszdoktori címet vehetett át két...
megemlekezes-az-egri-14-gyalogezred-tiszteletere-18578
Megemlékezés az egri 14. gyalogezred...
Az egri 14. Dobó István Gyalogezred...
szorolapot-es-csokit-kapnak-az-autosok-a-dugoban-18577
Szórólapot és csokit kapnak az...
Csokit és szórólapot kaptak a dugóban...
kiemelkedo-evjarat-a-borvideken
Kiemelkedő évjárat a borvidéken
Végéhez közeledik a szüret az Egri...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza