Ugrás a fő tartalomhoz
2024. október 05. | Aurél
Súlyos vereség a bajnoki nyitányon
A tavalyi bajnoki negyedik Veszprém...
Újranyit a vártörténeti kiállítás
A restaurálási folyamat végén járnak a...
Egerben látható először a vándorkiállítás
Vidéken Egerben látható először az az...
Megalakult Eger új közgyűlése
Megalakult az egri közgyűlés...
A szépkorúakat köszöntötték Egerben
Kultúrműsorral, kitüntetések és...
Pénteken kezdődik a 17. Nemzeti Vágta
Pénteken kezdődik a Nemzeti Vágta, melyet...
Búcsú a felújított bazilikában
Búcsúi szentmisét tartottak a...
Rendben megtörtént a polgármesteri átadás-átvételi
Október 1-jével hivatalba lépett Vágner...
Kutatók Éjszakája
Előadásokkal, illetve látványos fizikai...
Megáldották a felújított Bazilikát
A bazilika homlokzatán látható felirat...
VIII. Tarisznyavári Mulatságok a Várműhelyben
Nyolcadik alkalommal rendeztek...
Egészségmegőrzés a Országos Könyvtári Napokon
Szeptember 30-án kezdődtek az Országos...
Megkezdődött az őszi virágültetés a városban
Színes árvácskákat, százszorszépeket...
A duális képzés sikere a cél
A duális képzés sikeréért működik...
Számos elismerést kiosztottak az Időseknek
Az Idősek világnapja alkalmából...
A legszebb kerteket és konyhakerteket díjazták
Közel száz elismerést osztottak ki a...
Véradást szervezett a Szent István Rádió
Kilencedik alkalommal szervezett véradást...
Egészségmegőrző konferenciára érkeztek a cukorbetegek
Az ország minden részéből és a határon...
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel
Mostantól hivatalosan is együttműködik...
XIX. Eger Civil Ünnepe
Mintegy 40 szervezet mutatkozott be...
Szombaton áldják meg a Bazilikát
Szombaton tartják a Egri Bazilika...
Fergeteges hangulat
Fegyencedzés, táncbemutatók, exatlon...
Gyümölcsöt és tejterméket osztanak
Már 14. éve tart az iskolagyümölcs és...
Rendhagyó: szeptemberben véget ér a szüret
Szeptemberben véget érhet a szüret az...
Császár Zoltán elbúcsúzott
"26 évet töltöttem szeretett városom...
Közlekedésbiztonság és munkavédelem
Baleset-megelőzéssel és közlekedéssel...
Gárdonyban kikapott az Eszterházy SC
Első idegenbeli bajnokiját játszotta...
XIII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál
A közönséget is bevonják a szervezők az...
Szemléletformáló nap
Óvodás korú, ép és értelmi fogyatékos...

Borok hajdan és ma

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Eger évezredes egyházi központ, püspöki, majd érseki székhely. Több szerzetesrend is működött a városban, az Eger környéki szőlőtermelés fejlesztésében a püspökségnek, az érsekségnek és a szerzetesrendeknek nagy szerepük volt.


Az egri borvidék kiemelkedő borai a századok során a már említett Egri Bikavéren kívül a következőek lettek:

 

Egri olaszrizling: üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehérbor. A borvidék termelői és borászai általában száraz borként hozzák forgalomba.

 

Egri leányka: rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes, de mégis kedves fehérbor. A borvidék termelői száraz, félszáraz, félédes borként forgalmazzák.

 

Egri muskotály: a friss muskotályszőlő illatát, zamatát magában hordozó félédes fehérbor, amit újabban egy-két termelő száraz borként is forgalmaz.

 

Egri chardonnay: a szőlőfajta adta lehetőségekkel élve az üde, friss, deduktív, gyümölcsös, farkasalmára emlékeztető illatú és zamatú borok mellett újabban megtalálhatók a borvidéken a barikban erjesztett és érlelt borok is, amelyeknek teltsége új színfoltot jelent.

 

Egri kékfrankos: élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal rendelkező, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Üde, savas jellege az idősebb boroknál a finom íz harmóniájában oldódik fel.

 

Egri cabernet franc: mélyrubin színű, fűszeres, a tanninok finomságát is magában hordozó, gyümölcsös zamatú, finom, gazdag szövetű, testes, száraz vörös bor. Az érlelt típusoknál a barik érlelés finom összhangba kerül a bor aromájával.

 

Egri cabernet sauvignon: mély rubinszínű, intenzív gyümölcsillatokkal, fajta karakterekkel (fekete ribizke, paprika) rendelkező, finom tannin összetételű, hosszú ízű, gazdag zamatú, száraz vörösbor. Nívós, barik hordóban érlelt bor esetében az aroma gazdagsága kiegészül a kókuszra és a csokoládéra emlékeztető aromával.

 



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!