Ugrás a fő tartalomhoz
2024. október 22. | Előd
Az utolsó negyedben fordított a Digi-Eger
Sokáig úgy tűnt, hogy a BVSC pontokkal...
Újra megnyílt a Kátai Galéria
Több éves szünete után csütörtökön...
Ma van az Egri Vár Napja
Az 1552-es diadal Magyarország lelkében...
Tanulni élmény
Okleveleket adott át az Eszterházy Károly...
XVI. Agria Aut Art
Többek között festmények, fa- és...
A pedagóguspályát népszerűsítették
A kormány célja, hogy minél többen...
Okos parcellakő a Várban
Okos parcellakövet avattak Gárdonyi Géza...
Már érdemes cserélni az abroncsokat
Hajnalban már gyakoriak a fagyok október...
Nyert az egri platán az Év Fája versenyben
Megnyerte az idei Év Fája Versenyt az...
Énekléssel, bállal és szüreti felvonulással
Énekléssel, bállal és szüreti...
Felvételi az MCC-be
Elsősorban érdeklődő, nyitott diákokat...
Elkezdődött a VII. Magyar Közlekedési Konferencia
Elkezdődött a VII. Magyar Közlekedési...
Diákok látogattak szerkesztőségünkbe
Gárdonyis diákok látogattak el kedden...
Keresik Eger karácsonyfáját
Idén is várja a felajánlásokat a...
Már osztják a szociális tűzifát
A hideg idő beálltával már osztják a...
Három ősbemutatóval készülnek
Legendák jeligével hirdették meg az idei...
Fókuszban a 16. századi végvárrendszer
Magyarországi végvárak és európai...
Akadálymentes játszóteret adták át Egerben
Új akadálymentes játszóteret adtak át...
240 honvédkadét tett fogadalmat Egerben
4 Heves vármegyei oktatási intézmény 240...
A család Isten terve
Szent II. János Pál pápa családokhoz...
Helyi finomságok cseréltek gazdát
Idén 3. alkalommal rendeztek termelői...
Ülésezett az Egri Civil Kerekasztal
Ülésezett szerdán az Egri Civil...
Cicákká és kisegerekké változtak
A Gárdonyi Meseösvény programot harmadik...
Megvan a győztes csapat
Idén is a Wigneres diákok nyerték az...
Végvár konferencia és okosparcellakő-avatás
Hamarosan okosparcellakövet avatnak...
Megnyitott a BrEKKEncs
Napközbeni gyermekfelügyeletet biztosít a...
Tisztelgés az aradi vértanúk emléke előtt
Az aradi vértanúkra emlékezett az Egri...
Rendhagyó Társas Piknik a Bródyban
Kavicsokkal, botokkal és termésekkel...
Megkezdődtek a helyreállítási munkálatok
Megkezdődött a helyreállítás az Ovi...
Fürdőzők helyett hajók, repülők és autók
Lubickoló emberek helyett élethű hajók,...

Borok hajdan és ma

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Eger évezredes egyházi központ, püspöki, majd érseki székhely. Több szerzetesrend is működött a városban, az Eger környéki szőlőtermelés fejlesztésében a püspökségnek, az érsekségnek és a szerzetesrendeknek nagy szerepük volt.


Az egri borvidék kiemelkedő borai a századok során a már említett Egri Bikavéren kívül a következőek lettek:

 

Egri olaszrizling: üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehérbor. A borvidék termelői és borászai általában száraz borként hozzák forgalomba.

 

Egri leányka: rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes, de mégis kedves fehérbor. A borvidék termelői száraz, félszáraz, félédes borként forgalmazzák.

 

Egri muskotály: a friss muskotályszőlő illatát, zamatát magában hordozó félédes fehérbor, amit újabban egy-két termelő száraz borként is forgalmaz.

 

Egri chardonnay: a szőlőfajta adta lehetőségekkel élve az üde, friss, deduktív, gyümölcsös, farkasalmára emlékeztető illatú és zamatú borok mellett újabban megtalálhatók a borvidéken a barikban erjesztett és érlelt borok is, amelyeknek teltsége új színfoltot jelent.

 

Egri kékfrankos: élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal rendelkező, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Üde, savas jellege az idősebb boroknál a finom íz harmóniájában oldódik fel.

 

Egri cabernet franc: mélyrubin színű, fűszeres, a tanninok finomságát is magában hordozó, gyümölcsös zamatú, finom, gazdag szövetű, testes, száraz vörös bor. Az érlelt típusoknál a barik érlelés finom összhangba kerül a bor aromájával.

 

Egri cabernet sauvignon: mély rubinszínű, intenzív gyümölcsillatokkal, fajta karakterekkel (fekete ribizke, paprika) rendelkező, finom tannin összetételű, hosszú ízű, gazdag zamatú, száraz vörösbor. Nívós, barik hordóban érlelt bor esetében az aroma gazdagsága kiegészül a kókuszra és a csokoládéra emlékeztető aromával.

 



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!