Ugrás a fő tartalomhoz
2024. július 25. | Jakab
Vereség a bajnoki főpróbán
Két mérkőzéssel zárta a felkészülést...
Már a parlagfű bimbós állapota is büntetést
Virágzásnak indult a parlagfű, ami már...
Adrenalin kalandpark várta a családokat a strandon
Több mint 15 akadálypályával és...
Olimpiai reménységek küzdöttek Egerben
Összesen tizenhét páros lépett ringbe...
Ne bántsd őket: hódok Eger környékén
Eger és környékén 4-5 éve vannak jelen...
Elszabadultak a kreatív energiák a kórházban
Ismét napközis tábort szervezett...
Három nap dörgött az ágyú az egri várban
Három napig az 1500-as évek tábori- és...
Még sok a kérdőjel az ingyenes jogsi körül
Sok a kérdőjel a szeptemberben induló...
Így lehet elkerülni a hőgutát az extrém hőségben
Kiváló a városi ivókutak vízminősége...
Egerben járt a Virágos Magyarország zsűrije
Eger idén is nevezett a Virágos...
Gasztronómiai időutazás a várban
Szakmai nappal kezdődik pénteken a 28....
Egri elsőség a 47. Agria-Marshall Sakkfesztiválon
A második kiemelt Becskei Zoltán nyerte a...
Áldatlan állapotok a belvárosi kutyafuttatóban
A belvárosi kutyafuttató területén...
Közel nyolcszázan versenyeznek
Eger ad otthont az idei junior és felnőtt...
Hamarosan indul a Like érmevadászat
Július 23-ától 5 napon át ismét...
Két érkező játékos a női vízilabdázóknál
Jövőre is a bajnokság élmezőnyébe...
Városunk is csatlakozott
Elkezdődött a Műanyagmentes július...
Folytatja a vadvirágos rétek telepítését
Tavasszal három új helyszínen telepített...
Villám csapott egy kéménybe a Szent János utcában
Kéménybe csapott egy villám a Szent...
Szent Donát védelmét kérték
Bőséges és kiváló minőségű...
A belváros fáit nézték meg a sétán
Virágok, fák, kertek témában ingyenes...
Bor, mámor, Érsekkert
Kihirdették a fesztivál legjobb nedűit...
Magyar nyelv és kultúra a nyári egyetemen
A magyar mint idegen nyelv, ez egy volt a...
Kétpoharas módszerrel zsűriztek
Egy 9 fős zsűri 49 borból választotta ki...
Rendkívül jó a magyar dinnye
Már érik a hazai földeken a forró napok...
A nyár eddigi legpezsgőbb hétvégéje jön
Borünnep, szabadtéri színház,...
3 nap alatt 300 féle bor
A három nap alatt, több mint 300 tétel...
Vizet osztott az önkormányzat a belvárosban
Tombol a hőség Egerben is. A közel 40...
Utánpótlás érmek a világbajnokságokon
Az Egri Vízilabda Klub több utánpótlás...
Újra működik a hőmérő
Megjavították az Eszterházy téren...

Borok hajdan és ma

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Eger évezredes egyházi központ, püspöki, majd érseki székhely. Több szerzetesrend is működött a városban, az Eger környéki szőlőtermelés fejlesztésében a püspökségnek, az érsekségnek és a szerzetesrendeknek nagy szerepük volt.


Az egri borvidék kiemelkedő borai a századok során a már említett Egri Bikavéren kívül a következőek lettek:

 

Egri olaszrizling: üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehérbor. A borvidék termelői és borászai általában száraz borként hozzák forgalomba.

 

Egri leányka: rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes, de mégis kedves fehérbor. A borvidék termelői száraz, félszáraz, félédes borként forgalmazzák.

 

Egri muskotály: a friss muskotályszőlő illatát, zamatát magában hordozó félédes fehérbor, amit újabban egy-két termelő száraz borként is forgalmaz.

 

Egri chardonnay: a szőlőfajta adta lehetőségekkel élve az üde, friss, deduktív, gyümölcsös, farkasalmára emlékeztető illatú és zamatú borok mellett újabban megtalálhatók a borvidéken a barikban erjesztett és érlelt borok is, amelyeknek teltsége új színfoltot jelent.

 

Egri kékfrankos: élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal rendelkező, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Üde, savas jellege az idősebb boroknál a finom íz harmóniájában oldódik fel.

 

Egri cabernet franc: mélyrubin színű, fűszeres, a tanninok finomságát is magában hordozó, gyümölcsös zamatú, finom, gazdag szövetű, testes, száraz vörös bor. Az érlelt típusoknál a barik érlelés finom összhangba kerül a bor aromájával.

 

Egri cabernet sauvignon: mély rubinszínű, intenzív gyümölcsillatokkal, fajta karakterekkel (fekete ribizke, paprika) rendelkező, finom tannin összetételű, hosszú ízű, gazdag zamatú, száraz vörösbor. Nívós, barik hordóban érlelt bor esetében az aroma gazdagsága kiegészül a kókuszra és a csokoládéra emlékeztető aromával.

 



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!