Ugrás a fő tartalomhoz
2024. április 22. | Csilla
Programjaik szervezésén dolgoznak a civilek
Megtartotta soros ülését az Egri Civil...
Jövő héten aszfaltoznak a Sas és Mátyás király utakon
Április 22-én, hétfőn elkezdődik a Sas...
Üzembe helyezték a Jégkármérséklő Rendszert
Április 15-ével ismét üzembe helyezték...
A holokauszt áldozataira emlékeztek
Minden évben április 16-án tartják a...
A vízvezetékeket javítják
Folytatódnak a vízvezeték hálózat...
Csíksomlyóra tartanak a Mária út zarándokai
Egerben jártak a Mária út zarándokai. A...
Megnyílt a 10 éves Waldorf diákjainak kiállítása
A kéz, a szív és a fej iskolája címmel...
Győzelemmel zárta a középszakaszt
Ötödik középszakaszbeli meccsén...
Egy nap az egészség jegyében
Újraélesztési technika, jóga,...
Félmilliós adomány gyűlt össze
Összesen félmillió forint adomány gyűlt...
Medencéket javítanak az egri strandon
A jó idő beköszöntével gőzerővel...
Szemétszedő túrát szerveztek
Negyedik alkalommal hirdetett tavaszi...
Ismert egriek más szerepben
Ismét showműsort rendeztek hétvégén a...
219 produkció az idei Miénk a téren
Több mint 800 fiatal jelentkezett az idei...
Egri Városi Mesemondó Találkozó
Idén is megrendezték a Városi Mesemondó...
Itthon is magabiztos győzelem
Újabb kötelező győzelmet aratott a...
Pikniken mutatkoztak be a gasztrohungarikumok
Gasztrokülönlegességekkel, kézműves...
Megnyerte a megyei rangadót
A Hatvan csapatával találkozott vasárnap...
Negyedszázados együttműködést ünnepeltek
Jubileumot ünnepeltek a civilek szerdán. A...
Koncertekkel emlékeztek a könyvtárban
Mintegy 70 diák emlékezett meg a magyar...
A Föld Napjára készülnek a civilek
Ismét színes programokkal készülnek a...
TeSzedd! - Április 15-e
Idén 12. alkalommal hirdetik meg hazánk...
Sorra dőlnek meg a melegrekordok
2024 márciusa sorozatban a tizedik olyan...
Az év legjobbjait díjazták
Átadták a Heves Megyei Hírlap és a...
Új székeket kapott a stadio
Közel ezernyolcszáz széket szereltek föl...
Új áldozatsegítő program indul
„Felkarollak” elnevezéssel indult el a...
Mintegy 100 jármű indult az Oldtimer Szuperkupán
Eger és környéke adott otthont az...
Új koncertszínházi darabbal jelentkezett
Új, interaktív családi koncertszínházi...
Éves összbírói értekezlet
A bíróság előző évi működéséről...

Borok hajdan és ma

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Eger évezredes egyházi központ, püspöki, majd érseki székhely. Több szerzetesrend is működött a városban, az Eger környéki szőlőtermelés fejlesztésében a püspökségnek, az érsekségnek és a szerzetesrendeknek nagy szerepük volt.


Az egri borvidék kiemelkedő borai a századok során a már említett Egri Bikavéren kívül a következőek lettek:

 

Egri olaszrizling: üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehérbor. A borvidék termelői és borászai általában száraz borként hozzák forgalomba.

 

Egri leányka: rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes, de mégis kedves fehérbor. A borvidék termelői száraz, félszáraz, félédes borként forgalmazzák.

 

Egri muskotály: a friss muskotályszőlő illatát, zamatát magában hordozó félédes fehérbor, amit újabban egy-két termelő száraz borként is forgalmaz.

 

Egri chardonnay: a szőlőfajta adta lehetőségekkel élve az üde, friss, deduktív, gyümölcsös, farkasalmára emlékeztető illatú és zamatú borok mellett újabban megtalálhatók a borvidéken a barikban erjesztett és érlelt borok is, amelyeknek teltsége új színfoltot jelent.

 

Egri kékfrankos: élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal rendelkező, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Üde, savas jellege az idősebb boroknál a finom íz harmóniájában oldódik fel.

 

Egri cabernet franc: mélyrubin színű, fűszeres, a tanninok finomságát is magában hordozó, gyümölcsös zamatú, finom, gazdag szövetű, testes, száraz vörös bor. Az érlelt típusoknál a barik érlelés finom összhangba kerül a bor aromájával.

 

Egri cabernet sauvignon: mély rubinszínű, intenzív gyümölcsillatokkal, fajta karakterekkel (fekete ribizke, paprika) rendelkező, finom tannin összetételű, hosszú ízű, gazdag zamatú, száraz vörösbor. Nívós, barik hordóban érlelt bor esetében az aroma gazdagsága kiegészül a kókuszra és a csokoládéra emlékeztető aromával.

 



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!