2019. április 25. | Márk
Eger.hu
birsag-helyett-fumag
Bírság helyett fűmag
A Föld Napja alkalmából az önkormányzat...
sargan-villognak-a-jelzolampak-a-sas-uti-csomopontban-21580
Sárgán villognak a jelzőlámpák a...
November végéig sárgán villognak a Sas,...
biztonsagosan-kerekparral
Biztonságosan kerékpárral
A biztonságos kerékpározás...
fold-napja-szedjuk-egyutt--21578
Föld Napja - Szedjük együtt!
A Föld Napjához kapcsolódóan több...
heves-megyei-ovodapedagogiai-konferencia
Heves megyei Óvodapedagógiai...
Szemléletváltás a 21.századi pedagógus...
megujul-a-fertobanya-utca-21576
Megújul a Fertőbánya utca
Járdát építenek, új útburkolatot és...
eger-se-diosgyori-vtk-ii-2-3
Eger SE – Diósgyőri VTK II 2-3
Az őszi találkozóhoz hasonlóan ismét...
husvet-a-felsovarosban-21570
Húsvét a Felsővárosban
Húsvét hétfőn a közösségépítés...
poharral-egerben-dulotura-a-nagy-egedre
Pohárral Egerben: dűlőtúra a...
A Pohárral Egerben sorozat idei második...
korszeru-onkormanyzati-berlakasok-epulnek
Korszerű önkormányzati bérlakások...
Négy új bérlakást építenek...
dvtk-eger-cegled-25-20
DVTK-Eger – Cegléd 25-20
A férfi kézilabda NB I-ben alsóházi...
bolcsodek-napja-21566
Bölcsődék napja
Szakmai továbbképzésre várták az egri...
keresztuttal-emlekeztek-jezus-szenvedestortenetere
Keresztúttal emlékeztek Jézus...
Jézus szenvedéstörténetének 14...
ujra-latogathato-az-egri-erseki-pincerendszer
Újra látogatható az egri érseki...
Húsvét hétfőn megnyitotta kapuit a...
kozel-200-mintat-biraltak
Közel 200 mintát bíráltak
Mintegy 200 bort bíráltak idén a 23. Egri...
csereld-le-a-nejlonszatyrod-
Cseréld le a nejlonszatyrod!
Kreatív kézműveskedéssel csatlakozott a...
menetrendvaltozas-es-fokozott-ellenorzes-21559
Menetrendváltozás és fokozott...
Húsvétkor és a tavaszi szünet ideje...
lillafuredi-asvanyviz-kupa-21558
Lillafüredi Ásványvíz Kupa
Április 18-án és 19-én tartják a...
orszagos-versenynek-ad-otthont-az-egyetem-21556
Országos versenynek ad otthont az...
Az Eszterházy Károly Egyetem ad otthont a...
megnyilt-az-egri-varosi-jegyiroda-21555
Megnyílt az Egri Városi Jegyiroda
Bővített funkciókkal indult el az Egri...
fokuszban-az-irodalomtorteneti-gyujtemeny
Fókuszban az Irodalomtörténeti...
Fókuszban az Irodalomtörténeti...
hulladekgyujtesi-akciot-indit-csakvari-antal-21553
Hulladékgyűjtési akciót indít...
Környezettisztítási és...
egyre-nagyobb-a-forgalom-a-piacokon-21548
Egyre nagyobb a forgalom a piacokon
Az ünnepek közeledtével a piacokon egyre...
eke-egyuttmukodes-osztrak-egyetemmel-21547
EKE: együttműködés osztrák...
Együttműködési megállapodást kötött...
foci-fesztival-ovodasoknak-21546
Foci fesztivál óvodásoknak
Ismét óvodások vették birtokba a...
fold-napja-nagy-a-valasztek-a-programokbol-21545
Föld Napja: nagy a választék a...
Április 16-tól egészen 30-ig készül...
dobos-tudomanyos-es-muveszeti-napok-21544
Dobós Tudományos és Művészeti Napok
Kultúrtörténeti csapatversennyel,...
tedxeger-21542
TEDxEger
Sajtótájékoztatón számoltak be a...
projektzaro-a-sanatmetalban-21541
Projektzáró a Sanatmetalban
Személyre szabott műtéti tervező-,...
sportparkot-alakitanak-ki-az-ersekkertben
Sportparkot alakítanak ki az...
A tervek szerint az Érsekkertben...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza