Ugrás a fő tartalomhoz
2024. szeptember 19. | Vilhelmina
Keresztény értékek határon túli magyar fotósok
Öt évvel ezelőtt írta ki a Keresztény...
Virslivel várták a bringásokat
Reggel 7 és 10 óra között reggelire...
Körültekintően fűtsünk
A hűvösebbre fordult időjárásban...
Mesterséges intelligencia, robotika és kiberbiztonság
Mesterséges intelligencia, robotika és...
Koncertek, bemutatók Eger Civil Ünnepén
Szeptember 21-én sokszínű...
Súlyos vereség a Győr gárdájától
Az alaposan megerősített újonc Győrt...
Három új óvodapedagógusi bérlakással
Három új szolgálati lakással bővült...
ROADPOL: Egy héten át tart a közúti ellenőrzés
Szeptember 16. és 22. között fokozott...
Esőben is kitartott a szüreti felvonulás
Nyitott pincék, koncertek, táncos...
Már érkeznek az orvosi igazolások a Krétába
Szeptembertől a háziorvosok közvetlenül...
Legyen az érsekkerti platán az Év Fája 2024-ben!
Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető...
A szarvasok miatt óvatosságra intik a közúton
Elkezdődött a gímszarvasok násza, ami...
Finishben a civilünnep
Szeptember 21-én, szombaton tartják a 29....
Szoros a küzdelem az első helyért
Még lehet szavazni az Érsekkerti...
Újra teker az egri Békenagykövet
A világbékéért teker újra az egri...
Szenior haditornát rendeztek
Íjászat, lövészet, gránátdobás és...
Óvodanyitogató napot szerveztek a fertálymesterek
Óvodanyitogató napot tartottak a...
Hálózatkarbantartók és vízvezeték-szerelők
Tűzcsapot és közkutat is időre kellett...
Digi Eger vereségek a bajnoki főpróbán
A bajnokság kezdete előtt egy héttel...
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új karának
Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem...
Az erdészek hivatását mutatták be gyerekeknek
Az erdő élővilágával és az ott...
A 100 éve elhunyt Bródy Sándorra emlékeztek
Bródy Sándor halálának 100....
Az egri belváros építészmérnök szemszögből
Belvárosi helyszíneket, illetve a...
Két felsőfokú szakedző képzés indul
Szeptemberben újabb két területen...
Több mint 20 macskafajta mutatkozott be
Több mint 20 macskafajta, nemzetközi...
Adófizetési határidő: 2024. szeptember 16.
Egerben 2024. szeptember 16-ig fizethetők a...
Iskolapélda, avagy tanévkezdés biztonságosan
A diákok biztonságának fokozása és a...
Megáldották a szőlőtermést
Isten áldását kérték a szőlőtermésre...
Átadták a 25-ös főút felújított szakaszát
22 kilométer, 23 ezer tonna aszfalt,...
Tanévnyitót tartottak a Szakképzési Centrumban
3 százalékkal nőtt idén a...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!