2020. szeptember 23. | Tekla
Eger.hu
az-onkormanyzat-tulajdonaba-kerul-24307
Az önkormányzat tulajdonába kerül
November 1-től az önkormányzathoz...
a-tourinform-irodaert-aggodik-a-helyi-fidesz-24306
A Tourinform Irodáért aggódik a...
A csütörtöki városi közgyűlés...
erzsebet-fesztival-nyarzaro-belvarosi-piknik-24305
Erzsébet Fesztivál – Nyárzáró...
Minifesztivállal búcsúztak a nyártól az...
kozlekedesbiztonsagi-vetelkedo-24304
Közlekedésbiztonsági vetélkedő
Idén kilenc család vett részt a Heves...
ket-gyozelemmel-kezdte-a-szezont-az-eszterhazy-sc-24303
Két győzelemmel kezdte a szezont az...
Első hazai mérkőzését játszotta az NB...
egri-cukorbeteg-talalkozo-24302
Egri Cukorbeteg Találkozó
Eger Civil Ünnepéhez kapcsolódva idén is...
szuret-es-eger-civil-unnepe-24301
Szüret és Eger Civil Ünnepe
Idén a Szépasszonyvölgy adott otthont a...
satrak-allnak-a-korhaz-elott
Sátrak állnak a kórház előtt
Nyitott katonai sátrakat állítottak fel a...
csaladi-nap-ovintezkedesekkel
Családi nap óvintézkedésekkel
Óvintézkedések mellett a szabadban...
szemet-stop-a-nagy-eged-hegyen
Szemét STOP a Nagy-Eged hegyen
Majd három konténernyi illegális...
ob-i-zf-eger-debreceni-vse-17-10
OB I: ZF-Eger – Debreceni VSE 17-10
Az OB I-es férfi vízilabda bajnokságban...
dijatado-legszebb-konyhakertek-egerben
Díjátadó - Legszebb konyhakertek...
Idén nyolcadik alkalommal keresték az...
510-mestert-avattak-az-elmult-evtizedekben
510 mestert avattak az elmúlt...
Az elmúlt két évtizedben...
medve-jart-a-kornyeken-24292
Medve járt a környéken
Az elmúlt hetekben többször, több helyen...
varosfejleszto-otletverseny-megosztott-elso-hellyel
Városfejlesztő ötletverseny...
A Találjuk ki Egert! városfejlesztő...
bringas-reggeli-a-felsovarosban
Bringás reggeli a Felsővárosban
Az Egri Kulturális és Művészeti Központ...
az-onkormanyzat-betiltana-a-muanyag-
Az önkormányzat betiltaná a...
Az egri önkormányzat január 1-től...
a-nea-keretosszeg-jovore-9-3-milliard-ft-lesz
A NEA keretösszeg jövőre 9,3...
A civil szervezetekkel kapcsolatos...
ismet-adomanyok-erkeztek-a-nemet-tartalekosoktol-24280
Ismét adományok érkeztek a német...
A MATASZ Heves Megyei Szervezetéhez egy...
9-studioszinhazi-tancfesztival-24279
9. Stúdiószínházi Táncfesztivál
Szeptember 23-tól öt napon át a...
egri-sportcentrum-se-tarnamente-ssze-0-8
Egri Sportcentrum SE – Tarnamente...
A labdarúgó megyei III. osztályban...
ferfi-magyar-kupa-zf-eger-miskolci-vlc-14-8-24276
Férfi Magyar Kupa: ZF-Eger –...
A Magyar Vízilabda Szövetség augusztusban...
javitasi-munkalatok-es-forgalmirend-valtozas-24275
Javítási munkálatok és...
Garanciális javítási munkálatok...
bognar-ignac-kiall-az-igazsaga-mellett
Bognár Ignác kiáll az igazsága...
Ahogyan arról korábban beszámoltunk...
rejtett-muemlekek-nyitjak-meg-kapuikat
Rejtett műemlékek nyitják meg...
Szeptember 19-20. között közel 300 hazai...
500-ezer-forinttal-tamogattak-a-voroskeresztet
500 ezer forinttal támogatták a...
Az Egységben a Városért Egyesület az...
szolgalati-emlekerem-ovodapedagogusoknak
Szolgálati emlékérem...
A napokban több nyugdíjba vonuló...
koronavirus-192-fertozott-van-jelenleg
Koronavírus – 192 fertőzött van...
192 fertőzöttet regisztráltak Heves...
mustgazmergezes-ez-most-csak-gyakorlat-volt--24268
Mustgázmérgezés: ez most csak...
Idén is látványos gyakorlattal hívja fel...
tartalekosok-nyilt-kikepzese-24267
Tartalékosok nyílt kiképzése
Eger egykor igazi katonavárosnak...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza