Ugrás a fő tartalomhoz
2024. június 30. | Pál
Kedvezményes nyári táborokat szervez az EKVI
Ismét kedvezményes táboroztatást kínál...
Diákmunka szabályosan
Nem csak a pihenni vágyók, hanem a nyári...
Meseműhelyt indított a Bródy Sándor Könyvtár
Nyári Meseműhely címmel indított új...
Boldog Lazac és társai a Bródy Pikniken
Ismét társasjátékokkal várták a...
Szenior tenisz bajnokokat avattak Egerben
Százötvenen vettek részt a négy napos...
Álmodnak-e a zeneiskolások 24 órás szolfézsóráról?
Dallamírás, ének, zeneszerkesztés,...
Két egri aranyérem az Emerson-Suzuki Kupán
Véget ért a négynapos Emerson-Suzuki Kupa...
Elkezdődtek a napközis Erzsébet-táborok
Elkezdődtek a napközis Erzsébet-táborok...
A Flashdance-et is színpadra vitte
Harmincadik tanévét zárta szombaton a...
Sárkányok, tündérek és törpök az Érsekkertben
A héten már a szabadban is...
Országos Szenior Tenisz Magyar Bajnokság Egerben
Négy napon keresztül pattog a labda az...
Programkavalkád a Múzeumok Éjszakáján
Virtuális valóság, színpadi előadás,...
Fontos a védekezés a nagy melegben
Fontos a védekezés a nagy melegben. Nem...
Július 1-től beindul a REpont
Július elsejétől kizárólag betétdíjas...
Nem adják fel a magyar szurkolók
Egerben és környékén is megteltek a...
Félezer diák ismerkedett új sportágakkal
A Kemény Ferenc sportiskola diákjainak...
Versek hallhatók az egri állomásokon
Ismét magyar költők híres versei...
Új dísznövények dobják fel a Kracker udvar
Önkéntesek segítségével újult meg a...
Csobbanj és szurkolj!
Vízpartról vagy akár a medencéből is...
Megkezdték a választási plakátok beszedését
Alig néhány nappal a választások után...
BikeSafe: így kerülhet elő az eltűnt bicikli
A nyári szünidő közeledtével egyre...
Hogyan borozzunk másnap nélkül?
Alkoholmentesített borokkal ismerkedtek a...
Izgalmas programokkal érkezik a 44. Kaláka Fesztivál
Vers- és templomkoncerttel,...
Számvetést készített a Lenkey
Sikeres Erasmus+projekt, eredményes...
Együttműködést írt alá az Egererdő és a Tankerület
Együttműködést írt alá az Egererdő...
Kovács Cs. Tamás is utazik az olimpiára
Szilágyi Dorottyán, Parkes Rebeccán,...
Virágba borult a város
Több körforgalmat, belvárosi utcát és...
Július 5-én kezdődik az Agria Nyári Játékok
Július 5-én kezdődik az Agria Nyári...
Melegebédet és tartós élelmiszereket osztottak
Nemcsak melegebéddel, hanem tartós...
Jótékonysági célból gurult a Unity motoros csapat
Mintegy félmillió forintot gyűjtöttek...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!