Ugrás a fő tartalomhoz
2023. október 01. | Malvin
Több mint 40 napirendről tárgyalt a grémium
Késő estébe nyúlt a csütörtöki...
Sikeres szezont zárt a Márai
Sikeres szezont zárt a Márai Központ...
Több mint 40 napirendi pont a közgyűlésen
A belvárosi hajléktalan-helyzet és újabb...
Egri Zsidó Kultúra Őszi Napja
Koncerttel és előadásokkal várták az...
Növényültetés a városban
Már javában folynak az őszi...
Tematikus séták a Turizmus Világnapján
A török kor máig tartó hatásairól...
Három negyeden keresztül tartották
A negyedik negyed elejéig úgy tűnt,...
A szépkorúakat köszöntötték
Kultúrműsorral, kitüntetések és...
Bozsik Fesztivál
Mintegy 22 egri és környékbeli óvoda...
60 év komolyan?
Jubileumi koncertre várta közönségét az...
Illés Györgynek állít emléket a filmnapok
Megkezdődött a XI. Eszterházy Film- és...
Energetikai fejlesztések az egyetem épületein
Energetikai fejlesztések valósultak meg az...
Október 6.- Emlékezzünk közösen az aradi vértanúkra
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a...
Újabb bábszínházi siker a Szabadkai Fesztiválon
A Moll tündér álma tavalyi sikere után a...
XXVIII. Dr. Frank Mária Emlékülés
Dr. Papp Tímea csecsemő- és...
Európai Autómentes Nap
Fegyencedzéssel, extrém sportbemutatóval,...
650 egri diák bizonyította
Idén is megrendezte a Dobó István...
Kutatók éjszakája 2023
Tudományos előadások, látványos...
26. Barokk Futóparádé
26. alkalommal rendezte meg a Barokk...
Együtt tekertek a szívekért
A mozgás fontosságának a hirdetése volt...
Családbarát szolgáltatóhely a strand
Családbarát szolgáltatóhely...
„Tiszta Élvezet” Drogprevenciós Nap
Tiszta élvezet címmel tartott...
Jubileumi kiállítással ünnepel az Egri Szimfonikus
Kiállítás nyílt az Egri Szimfonikus...
Kettétört kenyér kötetbemutató a könyvtárban
Egerben is bemutatták Sziki Károly Dólya...
A rút kiskacsa a Harlekinben
A rút kiskacsa című előadással kezdik...
Európai Mobilitási Hét
Balesetmegelőzési és fenntarthatósági...
Őszi üzemre váltott az egri strand
200 ezernél is többen strandoltak idén...
Megérkeztek az új ügyeleti autók
Október elsejétől az új orvosi ügyeleti...
A mese mindenkié
Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a...
Jövő héten indul a XII. Egri Stúdiószínházi
Hagyományosan a GG Tánc Eger Egri...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!