Ugrás a fő tartalomhoz
2024. március 03. | Kornélia
Március 18-ig fizethetők a helyi adók, adóelőlegek!
Adózóink már kézhez kapták a helyi...
A kápolnai csata 175. évfordulója
A kápolnai csata 175. évfordulójára...
I. Kossuth Zsuzsanna Emlékverseny
Először rendeztek emlékversenyt Kossuth...
A kommunizmus áldozataira emlékeztek
Megemlékezést tartott a Kommunizmus...
Kemény Dénes a vezetésről és a vízilabdáról beszélt
A sikeres csapatépítésről tartott...
Könyvtárhasználati versenyt rendeztek
Tehetséggondozó versenyt szerveztek...
Lezárják a Gólya utcai gyalogos hidat
Újabb híd felújítási munkája veszi...
MEGHÍVÓ
A szkander sport Kasztrióta Györgytől –...
Felnőtt válogatottak is érkeznek
A tavaszi országos bajnokságokra...
Európa-napot szerveznek
Egerben április 30-án lesz az Európa-nap,...
Fókuszban a gyermekvédelem
Magatartásbeli zavarok, családon belüli...
Fókuszban a költségvetés
Folytatódott csütörtök délután az egri...
Idegenvezetők világnapja
Február 21-én tartják az Idegenvezetők...
Elfogadta a város 2024-es költségvetését
Több mint 30 napirendi pontot tárgyal...
Vetőmagok cseréltek gazdát
Saját termesztésű vetőmagok...
X. Civil Véradó Hét
Országosan tizedszer szerveznek civil...
15. Egri Városi Síbajokság
Mintegy kétszáz egri látogatott...
Névadójára emlékezett a Kossuth Zsuzsanna technikum
Az ápolók napján híres névadóját is...
Felújítások nehezítik a közlekedést a városban
Eger több helyszínén is felújítások...
Eger Wine Meetup
A magyar borászat jövőjéről tartottak...
Pénzügyi tudatosság a házasságban
A pénzügyi tudatosság volt a témája a...
Balassi Bálintra emlékeztek a Dobó téren
Hagyománytermő céllal, immáron második...
KRESZ-kerékkel tesztel a rendőrség
Új játékkal teszteli a lakosok KRESZ...
Ismét összeült az Egri Civil Kerekasztal
Áprilisban tartják a XXV. Egri Civil...
Otthonos körülmények között lakhatnak
Új házba költözhettek az értelmi...
30 éves a Pódium
Jubileumi gálaműsorral ünnepelte...
Fánki Parti a Forrásban
Jelmezversennyel űzték el a telet péntek...
A városházán tett esküt
Szentmisén köszöntötték a Bazilikában...
A művészi graffitiknek adna teret a képviselő
Frissen felújított hidat graffitiztek...
35 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat
35 éves fennállását ünnepli a Magyar...

A bor hagyománya: kétszáz éves regula

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A legfontosabb egri szőlőtermelő területek a 18. század során alakultak ki, egy részük a mai napig kiváló minőségű borokat ad, például a Síkhegy, a Cigléd, a Szarkás, a Galagonyás, és így tovább.


A korabeli leírások szerint az Eged-hegy déli lejtőin termett borok voltak Egerben a legfinomabbak, azonban lassúbb érésűek is: 4-5 év kellett tökéletes kifejlődésükig. Az Eged-hegyen a nagyüzemi korszak kezdetéig termesztettek szőlőt, egészen 300 méteres magasságig, ami hazánkban egyedülálló volt.

 

A szőlőterületek bővülésével kívánatossá vált osztályozásuk is. 1760-ban, majd 1789-ben Magyarország szőlőterületeit három, majd nyolc minőségi osztályba sorolták a talaj, a környezeti és a geográfiai adottságok alapján. 1760-ban az egri szőlők közel fele az első osztályba tartozott. Ebből az időből származik az első írásos Egri Bikavér megnevezés.

 

A XVIII. század elején alakult meg a Egerben a városi tanácsnak alárendelt Hegyrendészet. Élén a hegybíró állt, aki felügyelte a hegykerülőket és a vincelléreket, valamint ellenőrizte az elvégzett munkák minőségét.

Hamarosan szigorú hegyrendészeti szabályok alakultak ki, a munkaidő például kora reggeltől késő estig tartott, mindössze egyórás ebédszünettel. Előírás volt, hogy attól a szőlősgazdától, aki nem megfelelően művelte a szőlőjét, többszöri figyelmeztetés után földesura elvehette, és másnak adhatta a földjét.

 

Sultz, porosz orvosprofesszor 1757-es munkájában az Egri Bikavérről (Erlauer Stierblut), mint az emésztést szabályozó és gyomrot erősítő gyógyszerről tett említést. A professzor által kóstolt bor azonban még nem lehetett azonos a mai borkülönlegességgel.

A kiváló minőség ellenére a Habsburg vámpolitika miatt értékesítési gondokkal küszködtek az egri és más magyar bortermelők is. Sokan fel is hagytak a szőlőtermesztéssel és más mezőgazdasági tevékenységekkel.

 

A XIX. század elejétől kezdve egyre nőtt a fehérborok iránti igény, akkor lendült fel a Hárslevelű termesztése. A Leányka és az Ottonel muskotály is ismert volt már akkor, kis termésmennyiségük miatt azonban nem voltak kedveltek.

A legtöbb fehérbor meglepő módon a Kadarkából készült. Egész fürtöket kipréselve és a törkölytől azonnal elválasztva ugyanis fehérbort lehet nyerni kék szőlőkből is. Az így készült fehérborok igen népszerűek voltak.
A XIX. század második felében már megjelent a borvidéken a Kékfrankos, illetve igen kis területen a Kékoportó, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, valamint a Merlot is.

 

A vegyes fajtájú ültetvényeken egyszerre szüretelték a termést, amiből rövid kácis erjesztéssel készült a híres egri vörösbor, amelyet már Bikavérnek neveztek.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!