Ugrás a fő tartalomhoz
2024. június 30. | Pál
Kedvezményes nyári táborokat szervez az EKVI
Ismét kedvezményes táboroztatást kínál...
Diákmunka szabályosan
Nem csak a pihenni vágyók, hanem a nyári...
Meseműhelyt indított a Bródy Sándor Könyvtár
Nyári Meseműhely címmel indított új...
Boldog Lazac és társai a Bródy Pikniken
Ismét társasjátékokkal várták a...
Szenior tenisz bajnokokat avattak Egerben
Százötvenen vettek részt a négy napos...
Álmodnak-e a zeneiskolások 24 órás szolfézsóráról?
Dallamírás, ének, zeneszerkesztés,...
Két egri aranyérem az Emerson-Suzuki Kupán
Véget ért a négynapos Emerson-Suzuki Kupa...
Elkezdődtek a napközis Erzsébet-táborok
Elkezdődtek a napközis Erzsébet-táborok...
A Flashdance-et is színpadra vitte
Harmincadik tanévét zárta szombaton a...
Sárkányok, tündérek és törpök az Érsekkertben
A héten már a szabadban is...
Országos Szenior Tenisz Magyar Bajnokság Egerben
Négy napon keresztül pattog a labda az...
Programkavalkád a Múzeumok Éjszakáján
Virtuális valóság, színpadi előadás,...
Fontos a védekezés a nagy melegben
Fontos a védekezés a nagy melegben. Nem...
Július 1-től beindul a REpont
Július elsejétől kizárólag betétdíjas...
Nem adják fel a magyar szurkolók
Egerben és környékén is megteltek a...
Félezer diák ismerkedett új sportágakkal
A Kemény Ferenc sportiskola diákjainak...
Versek hallhatók az egri állomásokon
Ismét magyar költők híres versei...
Új dísznövények dobják fel a Kracker udvar
Önkéntesek segítségével újult meg a...
Csobbanj és szurkolj!
Vízpartról vagy akár a medencéből is...
Megkezdték a választási plakátok beszedését
Alig néhány nappal a választások után...
BikeSafe: így kerülhet elő az eltűnt bicikli
A nyári szünidő közeledtével egyre...
Hogyan borozzunk másnap nélkül?
Alkoholmentesített borokkal ismerkedtek a...
Izgalmas programokkal érkezik a 44. Kaláka Fesztivál
Vers- és templomkoncerttel,...
Számvetést készített a Lenkey
Sikeres Erasmus+projekt, eredményes...
Együttműködést írt alá az Egererdő és a Tankerület
Együttműködést írt alá az Egererdő...
Kovács Cs. Tamás is utazik az olimpiára
Szilágyi Dorottyán, Parkes Rebeccán,...
Virágba borult a város
Több körforgalmat, belvárosi utcát és...
Július 5-én kezdődik az Agria Nyári Játékok
Július 5-én kezdődik az Agria Nyári...
Melegebédet és tartós élelmiszereket osztottak
Nemcsak melegebéddel, hanem tartós...
Jótékonysági célból gurult a Unity motoros csapat
Mintegy félmillió forintot gyűjtöttek...

A bor hagyománya: kétszáz éves regula

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A legfontosabb egri szőlőtermelő területek a 18. század során alakultak ki, egy részük a mai napig kiváló minőségű borokat ad, például a Síkhegy, a Cigléd, a Szarkás, a Galagonyás, és így tovább.


A korabeli leírások szerint az Eged-hegy déli lejtőin termett borok voltak Egerben a legfinomabbak, azonban lassúbb érésűek is: 4-5 év kellett tökéletes kifejlődésükig. Az Eged-hegyen a nagyüzemi korszak kezdetéig termesztettek szőlőt, egészen 300 méteres magasságig, ami hazánkban egyedülálló volt.

 

A szőlőterületek bővülésével kívánatossá vált osztályozásuk is. 1760-ban, majd 1789-ben Magyarország szőlőterületeit három, majd nyolc minőségi osztályba sorolták a talaj, a környezeti és a geográfiai adottságok alapján. 1760-ban az egri szőlők közel fele az első osztályba tartozott. Ebből az időből származik az első írásos Egri Bikavér megnevezés.

 

A XVIII. század elején alakult meg a Egerben a városi tanácsnak alárendelt Hegyrendészet. Élén a hegybíró állt, aki felügyelte a hegykerülőket és a vincelléreket, valamint ellenőrizte az elvégzett munkák minőségét.

Hamarosan szigorú hegyrendészeti szabályok alakultak ki, a munkaidő például kora reggeltől késő estig tartott, mindössze egyórás ebédszünettel. Előírás volt, hogy attól a szőlősgazdától, aki nem megfelelően művelte a szőlőjét, többszöri figyelmeztetés után földesura elvehette, és másnak adhatta a földjét.

 

Sultz, porosz orvosprofesszor 1757-es munkájában az Egri Bikavérről (Erlauer Stierblut), mint az emésztést szabályozó és gyomrot erősítő gyógyszerről tett említést. A professzor által kóstolt bor azonban még nem lehetett azonos a mai borkülönlegességgel.

A kiváló minőség ellenére a Habsburg vámpolitika miatt értékesítési gondokkal küszködtek az egri és más magyar bortermelők is. Sokan fel is hagytak a szőlőtermesztéssel és más mezőgazdasági tevékenységekkel.

 

A XIX. század elejétől kezdve egyre nőtt a fehérborok iránti igény, akkor lendült fel a Hárslevelű termesztése. A Leányka és az Ottonel muskotály is ismert volt már akkor, kis termésmennyiségük miatt azonban nem voltak kedveltek.

A legtöbb fehérbor meglepő módon a Kadarkából készült. Egész fürtöket kipréselve és a törkölytől azonnal elválasztva ugyanis fehérbort lehet nyerni kék szőlőkből is. Az így készült fehérborok igen népszerűek voltak.
A XIX. század második felében már megjelent a borvidéken a Kékfrankos, illetve igen kis területen a Kékoportó, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, valamint a Merlot is.

 

A vegyes fajtájú ültetvényeken egyszerre szüretelték a termést, amiből rövid kácis erjesztéssel készült a híres egri vörösbor, amelyet már Bikavérnek neveztek.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!