2020. szeptember 23. | Tekla
Eger.hu
az-onkormanyzat-tulajdonaba-kerul-24307
Az önkormányzat tulajdonába kerül
November 1-től az önkormányzathoz...
a-tourinform-irodaert-aggodik-a-helyi-fidesz-24306
A Tourinform Irodáért aggódik a...
A csütörtöki városi közgyűlés...
erzsebet-fesztival-nyarzaro-belvarosi-piknik-24305
Erzsébet Fesztivál – Nyárzáró...
Minifesztivállal búcsúztak a nyártól az...
kozlekedesbiztonsagi-vetelkedo-24304
Közlekedésbiztonsági vetélkedő
Idén kilenc család vett részt a Heves...
ket-gyozelemmel-kezdte-a-szezont-az-eszterhazy-sc-24303
Két győzelemmel kezdte a szezont az...
Első hazai mérkőzését játszotta az NB...
egri-cukorbeteg-talalkozo-24302
Egri Cukorbeteg Találkozó
Eger Civil Ünnepéhez kapcsolódva idén is...
szuret-es-eger-civil-unnepe-24301
Szüret és Eger Civil Ünnepe
Idén a Szépasszonyvölgy adott otthont a...
satrak-allnak-a-korhaz-elott
Sátrak állnak a kórház előtt
Nyitott katonai sátrakat állítottak fel a...
csaladi-nap-ovintezkedesekkel
Családi nap óvintézkedésekkel
Óvintézkedések mellett a szabadban...
szemet-stop-a-nagy-eged-hegyen
Szemét STOP a Nagy-Eged hegyen
Majd három konténernyi illegális...
ob-i-zf-eger-debreceni-vse-17-10
OB I: ZF-Eger – Debreceni VSE 17-10
Az OB I-es férfi vízilabda bajnokságban...
dijatado-legszebb-konyhakertek-egerben
Díjátadó - Legszebb konyhakertek...
Idén nyolcadik alkalommal keresték az...
510-mestert-avattak-az-elmult-evtizedekben
510 mestert avattak az elmúlt...
Az elmúlt két évtizedben...
medve-jart-a-kornyeken-24292
Medve járt a környéken
Az elmúlt hetekben többször, több helyen...
varosfejleszto-otletverseny-megosztott-elso-hellyel
Városfejlesztő ötletverseny...
A Találjuk ki Egert! városfejlesztő...
bringas-reggeli-a-felsovarosban
Bringás reggeli a Felsővárosban
Az Egri Kulturális és Művészeti Központ...
az-onkormanyzat-betiltana-a-muanyag-
Az önkormányzat betiltaná a...
Az egri önkormányzat január 1-től...
a-nea-keretosszeg-jovore-9-3-milliard-ft-lesz
A NEA keretösszeg jövőre 9,3...
A civil szervezetekkel kapcsolatos...
ismet-adomanyok-erkeztek-a-nemet-tartalekosoktol-24280
Ismét adományok érkeztek a német...
A MATASZ Heves Megyei Szervezetéhez egy...
9-studioszinhazi-tancfesztival-24279
9. Stúdiószínházi Táncfesztivál
Szeptember 23-tól öt napon át a...
egri-sportcentrum-se-tarnamente-ssze-0-8
Egri Sportcentrum SE – Tarnamente...
A labdarúgó megyei III. osztályban...
ferfi-magyar-kupa-zf-eger-miskolci-vlc-14-8-24276
Férfi Magyar Kupa: ZF-Eger –...
A Magyar Vízilabda Szövetség augusztusban...
javitasi-munkalatok-es-forgalmirend-valtozas-24275
Javítási munkálatok és...
Garanciális javítási munkálatok...
bognar-ignac-kiall-az-igazsaga-mellett
Bognár Ignác kiáll az igazsága...
Ahogyan arról korábban beszámoltunk...
rejtett-muemlekek-nyitjak-meg-kapuikat
Rejtett műemlékek nyitják meg...
Szeptember 19-20. között közel 300 hazai...
500-ezer-forinttal-tamogattak-a-voroskeresztet
500 ezer forinttal támogatták a...
Az Egységben a Városért Egyesület az...
szolgalati-emlekerem-ovodapedagogusoknak
Szolgálati emlékérem...
A napokban több nyugdíjba vonuló...
koronavirus-192-fertozott-van-jelenleg
Koronavírus – 192 fertőzött van...
192 fertőzöttet regisztráltak Heves...
mustgazmergezes-ez-most-csak-gyakorlat-volt--24268
Mustgázmérgezés: ez most csak...
Idén is látványos gyakorlattal hívja fel...
tartalekosok-nyilt-kikepzese-24267
Tartalékosok nyílt kiképzése
Eger egykor igazi katonavárosnak...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza