2019. április 25. | Márk
Eger.hu
birsag-helyett-fumag
Bírság helyett fűmag
A Föld Napja alkalmából az önkormányzat...
sargan-villognak-a-jelzolampak-a-sas-uti-csomopontban-21580
Sárgán villognak a jelzőlámpák a...
November végéig sárgán villognak a Sas,...
biztonsagosan-kerekparral
Biztonságosan kerékpárral
A biztonságos kerékpározás...
fold-napja-szedjuk-egyutt--21578
Föld Napja - Szedjük együtt!
A Föld Napjához kapcsolódóan több...
heves-megyei-ovodapedagogiai-konferencia
Heves megyei Óvodapedagógiai...
Szemléletváltás a 21.századi pedagógus...
megujul-a-fertobanya-utca-21576
Megújul a Fertőbánya utca
Járdát építenek, új útburkolatot és...
eger-se-diosgyori-vtk-ii-2-3
Eger SE – Diósgyőri VTK II 2-3
Az őszi találkozóhoz hasonlóan ismét...
husvet-a-felsovarosban-21570
Húsvét a Felsővárosban
Húsvét hétfőn a közösségépítés...
poharral-egerben-dulotura-a-nagy-egedre
Pohárral Egerben: dűlőtúra a...
A Pohárral Egerben sorozat idei második...
korszeru-onkormanyzati-berlakasok-epulnek
Korszerű önkormányzati bérlakások...
Négy új bérlakást építenek...
dvtk-eger-cegled-25-20
DVTK-Eger – Cegléd 25-20
A férfi kézilabda NB I-ben alsóházi...
bolcsodek-napja-21566
Bölcsődék napja
Szakmai továbbképzésre várták az egri...
keresztuttal-emlekeztek-jezus-szenvedestortenetere
Keresztúttal emlékeztek Jézus...
Jézus szenvedéstörténetének 14...
ujra-latogathato-az-egri-erseki-pincerendszer
Újra látogatható az egri érseki...
Húsvét hétfőn megnyitotta kapuit a...
kozel-200-mintat-biraltak
Közel 200 mintát bíráltak
Mintegy 200 bort bíráltak idén a 23. Egri...
csereld-le-a-nejlonszatyrod-
Cseréld le a nejlonszatyrod!
Kreatív kézműveskedéssel csatlakozott a...
menetrendvaltozas-es-fokozott-ellenorzes-21559
Menetrendváltozás és fokozott...
Húsvétkor és a tavaszi szünet ideje...
lillafuredi-asvanyviz-kupa-21558
Lillafüredi Ásványvíz Kupa
Április 18-án és 19-én tartják a...
orszagos-versenynek-ad-otthont-az-egyetem-21556
Országos versenynek ad otthont az...
Az Eszterházy Károly Egyetem ad otthont a...
megnyilt-az-egri-varosi-jegyiroda-21555
Megnyílt az Egri Városi Jegyiroda
Bővített funkciókkal indult el az Egri...
fokuszban-az-irodalomtorteneti-gyujtemeny
Fókuszban az Irodalomtörténeti...
Fókuszban az Irodalomtörténeti...
hulladekgyujtesi-akciot-indit-csakvari-antal-21553
Hulladékgyűjtési akciót indít...
Környezettisztítási és...
egyre-nagyobb-a-forgalom-a-piacokon-21548
Egyre nagyobb a forgalom a piacokon
Az ünnepek közeledtével a piacokon egyre...
eke-egyuttmukodes-osztrak-egyetemmel-21547
EKE: együttműködés osztrák...
Együttműködési megállapodást kötött...
foci-fesztival-ovodasoknak-21546
Foci fesztivál óvodásoknak
Ismét óvodások vették birtokba a...
fold-napja-nagy-a-valasztek-a-programokbol-21545
Föld Napja: nagy a választék a...
Április 16-tól egészen 30-ig készül...
dobos-tudomanyos-es-muveszeti-napok-21544
Dobós Tudományos és Művészeti Napok
Kultúrtörténeti csapatversennyel,...
tedxeger-21542
TEDxEger
Sajtótájékoztatón számoltak be a...
projektzaro-a-sanatmetalban-21541
Projektzáró a Sanatmetalban
Személyre szabott műtéti tervező-,...
sportparkot-alakitanak-ki-az-ersekkertben
Sportparkot alakítanak ki az...
A tervek szerint az Érsekkertben...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza