Ugrás a fő tartalomhoz
2024. július 16. | Valter

Építményadó adatbelentési kötelezettség

Létrehozva: 2023. december 01.  |  Utoljára frissítve: 2024. január 10.

Az egri építményeket érintő adatbejelentést legkésőbb 2024. január 15-ig /hétfő 24.00 óráig/ lehet megtenni az önkormányzati adóhatóság felé! (Az önkormányzati adóhatóság javasolja a magánszemély adózók számára is az adatbejelentés elektronikus úton történő benyújtását.)


Fontos adatbejelentési határidő közeledik az építményadót érintően, ugyanis 2024. január 1-jei állapotnak megfelelően azon adóalanyok/tulajdonosok/haszonélvezőknek számára, akiknek az építményükkel vagy személyükkel kapcsolatosan bármilyen adóztatást érintő változás történt 2023. évben, arról 2024. január 15-ig adatbejelentést kell teljesíteniük az önkormányzati adóhatóság felé.

 

Akiknél a már bevallott/bejelentett adatokban nem történt változás, nekik nincs további teendőjük, számukra hivatalból kerülnek megállapításra a 2024. évi adórészek, melynek első részleteit a korábban kiadott határozataink tartalmazzák. Az első féléves adórész fizetési határideje előtt az érintetteket önkormányzati adóhatóságunk külön is értesíti a fizetendő építményadó összegeiről.

 

A 2023. november 13-i Közgyűlés döntött arról, hogy az önkormányzatunk számlevezető pénzintézete 2024. január 1-jétől a MBH Bank Nyrt. lesz, így az építményadó befizetésére szolgáló számlaszám is változik. Az aktuális 2024. január 1-jétől élő helyi adófizetésre szolgáló számlaszámok honlapunkon megtalálhatóak: Számlaszámok : Eger.hu

 

Az adatbejelentés az Elektronikus Önkormányzat Portálon / https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap /  (továbbiakban: E-Portál) keresztül nyújtható be legegyszerűbben. A gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak kötelező az elektronikus ügyintézés, a magánszemélyek pedig szabadon dönthetnek, hogy élnek-e az elektronikus ügyintézés lehetőségével. Javasoljuk minden adózónknak, hogy válassza az elektronikus utat az ügyintézésben. (Bővebben erről honlapunkon olvashatnak.)

 

Az E-Portálon lévő adóügyi nyomtatványok esetében Bejelentkezéssel kell belépni az adózónak a felületre és az űrlapok első oldalán az „Elektronikus kapcsolattartást engedélyezi?" kérdésre az „Engedélyezve" jelölésre kattintani! Ha Ön így nyújtja be kérelmét, elektronikus úton kap megadott tárhelyére választ, vagy értesül a döntésről határozat formájában.

 

Az „ÜGYINDÍTÁS" menüpontban van arra lehetőség, hogy az adózó építményadó adatbejelentését elkészítse és megtegye. Erre az „Adatbejelentés az épület, épületrész utáni építményadóról" nevű nyomtatvány szolgál. Kérjük, hogy kitöltés előtt mindenképp olvassa el az E-Portálon található kitöltési útmutatót is!

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy önmagában az ingatlan nyilvántartásban történő változás átvezetés nem elegendő és nem helyettesíti az adatbejelentést. Aktuális bevallásait, feldolgozott adatbejelentéseit szintén az E-Portálra belépve tekintheti meg. További részletekről honlapunkon www.eger.hu  tájékozódhatnak az érdeklődő. Köszönjük szíves közreműködését.

 

Eger, 2023. december hó

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!