Ugrás a fő tartalomhoz
2024. július 25. | Jakab

Helyi iparűzési adóbevallás

Létrehozva: 2023. május 15.  |  Utoljára frissítve: 2023. május 15.

2022. évi helyi iparűzési adóbevallás (22HIPAK) benyújtása és az adó befizetése, előlegek kiegészítése 2023. május 31-ig esedékes


A vállalkozók/vállalkozások - főszabály szerint - a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül elektronikusan nyújthatják be a helyi iparűzésiadó-bevallásukat Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága felé. Az ehhez szükséges nyomtatvány a NAV honlapján https://www.nav.gov.hu/  megtalálható. A „22HIPAK" jelű helyi iparűzési adóbevallás nyomtatványban az előző évi bevalláshoz képest több jelentős változás is történt, mely mind a nyomtatvány struktúráját, mind pedig a működését is érinti. A 2022. évre vonatkozó nyomtatvány ún. kötegelt változatban érhető el, így adózónként és adóévenként egy bevallás benyújtására van szükség, minden telephelyre külön ún. „M" lap beadásával.

 

Ezt a bevallási nyomtatványt azoknak kell benyújtaniuk, akik/amelyek az iparűzési adó alanyának minősülnek és a székhelyük, telephelyük Eger Megyei Jogú Városban volt a 2022-es adóévben. Az iparűzési adó alanya a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 52. § 6. pontja szerinti vállalkozó, a székhely fogalmát a jelzett paragrafus 41. pontja, a telephely fogalmát a 31. pontja értelmezi.

 

A helyi iparűzési adóban az adóelőleget és adófizetést önadózással kell teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy ebben a bevallásban kell az adózónak kiszámítania és bevallania az előlegfizetési időszak két időpontjára az adóelőleg összegét, valamint a végleges adót. Egyúttal az önkormányzatunk adószámlájára kell megfizetni az adókülönbözetet. Maga az iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleges javítása az önkormányzati adóhatóságnál történik és az adófizetést is az önkormányzat számlájára kell változatlanul megtenni.

 

A helyi iparűzési adó és adóelőleg fizetési kötelezettséget Eger Megyei Jogú Város esetében az önkormányzat iparűzési adó beszedési számlájára lehet megfizetni. /Eger MJV. Önkormányzat Helyi iparűzési adó beszedési számla 12033007-00102883-02200006/ A visszaigényelt túlfizetés 2023. május 31-ét követően kerül kiutalásra az adózói bankszámlára.

 

Az iparűzési adóalap egyszerűsített meghatározásának választási határnapja (2023. május 31.) egybeesik a bevallás benyújtási nappal, kérjük mielőbb vizsgálja meg az Önre nézve legkedvezőbb adózási lehetőségeket és válasszon. A kisvállalkozók közül lesznek olyan csoportok, akinek ezt az egyszerűsített módot választania kell/lehet és lesznek olyanok is, akik akkor kerülnek ki ebből az egyszerűsített módból, ha kifejezetten ezt kérik. (Htv. 51/Q. §) 2023. évtől az egyszerűsített adóztatást bármely vállalkozói csoport választhatja, legyen ő társaság, vagy egyéni vállalkozó magánszemély. A Htv. szerint kisvállalkozónak minősül az a vállalkozó, akinek/amelynek éves nettó árbevétele nem haladja meg 25 millió forintot, illetve kiskereskedő átalányadózó egyéni vállalkozó esetén nem több, mint 120 millió forint.

 

További részletes és bővebb információkat olvashatnak Eger Megyei Jogú Város www.eger.hu  illetve a NAV honlapján.

 

Előre is köszönjük szíves közreműködését.

 

Eger, 2023. május hó

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!