Ugrás a fő tartalomhoz
2024. július 16. | Valter

Idegenforgalmi adó bevallási űrlap előtöltése

Létrehozva: 2023. december 05.  |  Utoljára frissítve: 2024. január 10.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Automatikus Közigazgatási Döntéshozatali (AKD) rendszer SZEÜSZ kialakítása (KÖFOP-2.2.7-VEKOP-20-2020-00001) projekt Önkormányzati ASP rendszert érintő fejlesztései elkészültek. Ennek eredményeként a tegnapi naptól elérhetővé vált az űrlapok Elektronikus Önkormányzati Portálon az ASP adószakrendszerből való előtöltése.


Az előtöltés célja az űrlapkitöltés segítése. Az előtöltés adatköre nem terjed ki valamennyi adatra. Így, „Az adó kiszámításánál" a vendégéjszakák számáról és azok bontásáról, a mentességekről a szálláshelyeknek ismételten nyilatkoznia kell.

 

Első lépésként az adózók az idegenforgalmi havi adóbevallások kitöltéséhez kérhetik egy korábbi bevallás alapján az előtöltést. Az ügyfél dönthet arról, hogy új időszakról szóló bevallást készít vagy a korábbit önellenőrzi.

 

Arra kérjük ügyeljenek, hogy a bevallás adattartalmát aktualizálják és ne a már előzőleg bevallott adatokat küldjék be ismét!

 

A bejelentkezett felhasználó általi ügyindítás (űrlap online kitöltése) során az előtöltés két lépcsőben történik. Első lépésben kérhető a bevallásai listája. Amennyiben nincs ilyen bevallás akkor természetesen tovább léphet normál kitöltésre is.

 

Idegenforgalmi adó esetében a bevallási időszak (év és hónap) esetében a bevallás adóéve, ingatlan címe, helyrajzi száma és adóösszeg segíti a bevallás kiválasztását. Bevallás választása nem kötelező.

 

Az ügyfél dönthet úgy, hogy normál módon tölti ki az űrlapot. A lista tételei azonosak az E-önkormányzat portál Adóbevallási információk szolgáltatás esetén láthatóval.

 

A tételek megjelenítésének előfeltétele, hogy az adózó (szálláshely üzemeltető) szerepeljen Eger Megyei Jogú Város önkormányzati adóhatóságának nyilvántartásában és az adatai egyezzenek a közhiteles nyilvántartásban szereplővel.

 

Amennyiben a bejelentkezett személy nem saját néven (magánszemélyként) jár el, akkor a képviseletnek igazoltnak kell lennie.

 

Az űrlapok szakrendszeri előtöltése nem befolyásolja a közhiteles nyilvántartásból érkező információkat. Amennyiben van közhiteles adat, akkor az szerepel majd az űrlapban beküldéskor.

 

Előre is köszönjük szíves közreműködését.

 

Eger, 2023. december hó

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!