Ugrás a fő tartalomhoz
2024. május 27. | Hella

A féléves adatok tükrében

Létrehozva: 2014. július 10.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02. eger 

- adóemelés nélkül - Egerben ismét emelkedtek az önkormányzati adóbevételek


Az év első hat hónapjában az adóbevételi előirányzat 50,36%-ban teljesült és összegszerűen 1.826,9 millió forint adóbevétel már növelte az önkormányzat saját bevételeinek nagyságát. Ez idáig, az adóbevételek mindössze 15,1%-át fizették a háztartások. A féléves zárási adatok bizakodásra adhatnak okot, hiszen az előző év hasonló időszakához képest, 118,4 millió forinttal nagyobb összeg folyt be a város költségvetésébe olyan adókból, melyek az önkormányzat büdzséjét gyarapítják. Különösen örvendetes ez annak tudatában, hogy 2014. évre adóemelés nem volt, sőt egyes helyi adók csökkentek, megszűntek.

 

A helyi adók közül az iparűzési adóban (+99,5MFt) és az idegenforgalmi adóban (+12,3MFt) volt a legjelentősebb bevétel növekedés. Vagyoni típusú adókban a felderítések révén némileg nőtt a bevétel (+4,6MFt), ám itt volt a legjelentősebb az adócsökkentés (telekadó) is. A megyeszékhelyek között Eger az utolsó előtti helyet foglalja el az átlagos építményadó mérték nagyságával és utolsó helyen áll az átlagos adóterhelés terén is, tehát mértéktartó helyi adópolitikát folytat a vagyoni típusú

adó kivetése terén.

 

A benyújtott és feldolgozott bevallások alapján a város iparűzési adó-erőképessége ismét növekedésnek indult és 120 millió forinttal javult a megelőző évi adatokkal összevetve. Az idegenforgalmi szektor mutatószámai is jelentős emelkedést mutatnak, hiszen az itt eltöltött vendégéjszaka szám is majd 31 ezer nappal (ebből 21,3 ezer adóköteles) növekedett az év első hat hónapjában. Ennek nyomán a bevallott előző évi iparűzési adó (+38,1MFt) és az idei idegenforgalmi adó (+9,6MFt) is emelkedett.

 

Forrás: Eger MJV PH. Adó Iroda

 

A Hivatal számára is világos, hogy a helyi adóügyek kiemelt fontosságúak a lakosság és a vállalkozások körében, ezért az idén tovább sikerült egyszerűsíteni az ügymeneteket és jelentős áttörés történt az ügyfél-tájékoztatás terén is. Az önkormányzati adóhatósághoz 2014. év első 6 hónapjában közel 12,7 ezer elektronikusan benyújtott nyomtatvány érkezett, ebből legnagyobb számban (54%) helyi iparűzési bevallást adtak be a vállalkozások. Sikeres a „Hírlevélre" való feliratkozás is, ennek nyomán az adózók gyorsan és folyamatosan értesülhetnek a szükséges teendőkről.

 

Eger, 2014. július 7.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!