Ugrás a fő tartalomhoz
2024. május 27. | Hella

Egerben növekedtek az adóbevételek

Létrehozva: 2014. szeptember 18.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02. eger 

A szeptemberi adóbevételi adatok tükrében - adócsökkentés mellett - Egerben növekedtek az adóbevételek


A növekedés elsősorban a vállalkozások nagyobb forgalmának, teljesítményének és a turizmus emelkedésének volt köszönhető. Ennek eredményeként kiemelkedően magas volt az iparűzési adóból befolyó bevétel. Az év első 9 hónapjában az éves adóbevételi előirányzat 99,3%-ban teljesült és összegszerűen 3.601 millió forint adóbevétel már növelte az önkormányzat saját bevételeinek nagyságát.

 

A bevételi adatok bizakodásra adhatnak okot, hiszen az előző év hasonló időszakához képest, 360 millió forinttal nagyobb összeg folyt be a város költségvetésébe olyan adókból, melyek az önkormányzat büdzséjét gyarapítják. Különösen örvendetes ez annak tudatában, hogy 2014. évre adóemelés nem volt, sőt egyes helyi adók csökkentek, megszűntek.

 

A helyi adók közül az iparűzési adóban (+307MFt), vagyoni típusú adókban (+31,4MFt) és az idegenforgalmi adóban (+24MFt) volt a legjelentősebb bevétel növekedés.

 

A megyeszékhelyek között Eger az utolsó előtti helyet foglalja el az átlagos építményadó mérték nagyságával és utolsó helyen áll az átlagos adóterhelés terén is, tehát mértéktartó helyi adópolitikát folytat a vagyoni típusú adó kivetése terén. A magánszemélyeknek 2014. évtől már nem kell fizetni telekadót és jövőre már a vállalkozások részére is megszűnik ez az adófizetés. A kommunális adó pedig nincs bevezetve a megyeszékhelyen. A magánszemélyek részére az átlagos építményadó mérték mindössze a törvényi adómérték 6,2%-át teszi ki és összesen 2014. évben 131,4 millió forint adókedvezményt tudnak az egriek érvényesíteni lakásuk adójából.

 

A bevallási adatok alapján a város iparűzési adó-erőképessége ismét növekedésnek indult és több mint 120 millió forinttal javult a megelőző évi adatokkal összevetve.

 

Az idegenforgalmi szektor mutatószámai is jelentős emelkedést mutatnak, hiszen az itt eltöltött vendégéjszaka szám is majd 60 ezer nappal növekedett az év első nyolc hónapjában.

 

 

Forrás: Eger MJV PH. Adó Iroda

 

Eger, 2014. szeptember 18.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!