Ugrás a fő tartalomhoz
2024. április 23. | Béla

Adóelőleg mérséklési kérelem

Létrehozva: 2024. február 29.  |  Utoljára frissítve: 2024. február 29.

2024. március 18-ig lehet a 2024. első félévi helyi iparűzési adóelőleg mérséklését kérelmezni az önkormányzati adóhatóságnál /Art. 69. § adóelőleg mérséklése/


Az adózó az iparűzési adóelőleg esedékességének időpontjáig (jellemzően 2024. március 18-ig, május 31-ig és szeptember 16-ig) benyújtott kérelmében a helyi iparűzési adóelőleg módosítását kérheti az önkormányzati adóhatóságtól, ha előlegét az előző időszak adatai alapján fizeti, és számításai szerint adója nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét.

 

Az adózó kérelmében megjelölheti a tárgyévi várható adó összegét, valamint a módosítani kért adóelőleg összegét. (Art. 69. § Az adóelőleg mérséklése)

 

A kérelem űrlap megtalálható az Elektronikus Önkormányzati Portálon  https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  ADÓÜGY › HELYI IPARŰZÉSI ADÓ › „IPARŰZÉSI ADÓ ELŐLEG MÓDOSÍTÁSI KÉRELEM" néven, mely kitölthető, elmenthető és elektronikusan beküldhető önkormányzati adóhatóságunk felé. A kérelem benyújtása elektronikusan történhet.

 

Az előlegmérséklés kérelemre történik, annak benyújtásának lehetősége jogvesztő, így a 2024. márciusi előlegfizetés tekintetében 2024. március 18-ig áll fent a kérelem benyújtás lehetősége.

 

A nyomtatvány „IV. Mérséklési kérelem és indokolása" blokkban a kérelemben foglaltakat részletesen indokolni kell.

 

A kérelemhez csatolni szükséges majd
- a mérséklési kérelmet alátámasztó számításokat,
- a tárgyévet megelőző időszakra vonatkozó mérleg és
- tárgyévet megelőző időszakra vonatkozó eredmény kimutatást, valamint
- az aktuális időszakra vonatkozó mérleg és
- az aktuális időszakra vonatkozó eredmény kimutatást is.

 

További részletekről honlapunkon / www.eger.hu  => Adóügyek/ olvashatnak az érdeklődők. Itt HÍRLEVÉLRE is fel lehet iratkozni, ez későbbiekben segíthet az információk időben történő megszerzésében. Ha információt szeretne, hívhatja központi telefonszámunkat +36 (36) 523-700 és munkaidőben kollégáink készséggel állnak az Ön rendelkezésére!

 

Előre is köszönjük szíves közreműködését.

 

Eger, 2024. február hó.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!