Ugrás a fő tartalomhoz
2024. május 27. | Hella

Egerben továbbra is húzóágazat a turizmus

Létrehozva: 2015. október 19.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02. eger 

Eger Megyei Jogú Város önkormányzati adóhatósághoz beérkezett bevallási adatok alapján az év első nyolc hónapjában összesen 401.562 vendégéjszakát töltöttek a turisták városunkban. Ez 61.641 nappal haladja meg az előző év hasonló időszakának vendégéjszaka számait, ami 18,1%-os növekedést takar.


Különösen fontos kiemelni, hogy a vendégéjszaka szám növekedés az utóbbi években folyamatos és egyre emelkedő tendenciát mutat.

 

 

Forrás: Eger MJV PH. Adó Iroda

 

Forrás: Eger MJV PH. Adó Iroda

 

A városban 2015. évben eddig eltöltött vendégéjszakák 76%-a, adóköteles vendégéjszakának* minősült.

 

*A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31.§-a alapján adómentességet élveznek a 18. életévet be nem töltött turisták, a hallgatói jogviszony, munkaviszony alapján itt tartózkodók, a gyógy és szociális ellátottak, egyházi személyek és az itt lakók közeli hozzátartozói. Nekik adómentesen biztosított az itt tartózkodás.

 

Egerben az év első nyolc hónapjában az adóköteles vendégéjszakák száma összesen 305.423 volt. Ez 44.021 nappal haladja meg az előző év hasonló időszakának vendégéjszaka számait, ami 16,8%-os növekedésnek felel meg.

 

 

Forrás: Eger MJV PH. Adó Iroda

 

Az adóköteles vendégéjszakák után idegenforgalmi adót kell fizetni az itt tartózkodóknak, melynek értéke 450 Ft/fő/vendégéjszaka.

 

Forrás: Eger MJV PH. Adó Iroda

 

A város költségvetésében a helyi adókból befolyó adóösszeg mintegy 4%-át teszi ki közvetlenül az idegenforgalmi adó.

 

Egerben az év első nyolc hónapjában a beszedett és az önkormányzat felé bevallott idegenforgalmi adó összesen 137.440 ezer forintot ért el. Ez 19.809 ezer forinttal haladja meg az előző év hasonló időszakának adatait. Hasonlóan az adóköteles vendégéjszaka szám növekedéshez, ez adóbevételekben 16,8%-os növekedést mutatott.

 

 

Forrás: Eger MJV PH. Adó Iroda

 

 

 

A szállodák mellett tavasztól már az egyéb szálláshelyek és a közösségi szálláshelyek is aktívabban bekapcsolódnak a szálláshely értékesítésekbe.

 

Forrás: Eger MJV PH. Adó Iroda

 

A megyei jogú városok között – a féléves adatok alapján – továbbra is őrzi első helyét a hevesi megyeszékhely.

 

Forrás: MJVSZ Adó Kollégium Elnöke Korsós László

 

Eger, 2015. október 19.

 

Dr. Kovács Luca Jegyző megbízásából:

 

KORSÓS LÁSZLÓ
Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Adó Iroda Vezetője

 < Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!