Ugrás a fő tartalomhoz
2024. április 18. | Andrea

Iparűzési adó megfizetése

Létrehozva: 2024. február 14.  |  Utoljára frissítve: 2024. február 14.

Az adózók a 2024. évben esedékes helyi iparűzési adórészt/adóelőleget/adót már euróban és dollárban is megfizethetik Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatóság számára


Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az adózók az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (66/B.§) alapján a helyi iparűzési adót euró vagy amerikai dollár devizanemben is megfizethetik. Ez egyszerűsítést jelent azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be. A 2023. évtől fennálló lehetőség – elsősorban az említett cégek számára - megkönnyíti az önkormányzatok felé teljesítendő helyi iparűzési adó befizetését. A devizában történő befizetés lehetősége minden cég számára elérhető. Más helyi adót (pl.: építményadót, pótlékot, bírságot stb.) kizárólag forintban lehet megfizetni.

 

Az adózó 2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg és helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét a Magyar Államkincstár által a helyi iparűzési adót bevezetett illetékes önkormányzat részére e célból euró vagy amerikai dollár devizanemben történő adófizetésre nyitott számlára történő átutalással is teljesítheti.

 

Önkormányzat neve: Eger MJV Önkormányzata
Számla száma: 10035003-00337050-02120018
Számla IBAN száma: HU08 1003 5003 0033 7050 0212 0018

 

A Kincstár a fizetési kötelezettség teljesítése érdekében a számlájára utalt euró- vagy amerikai dollár összegnek a Magyar Nemzeti Bankhoz, mint a Kincstár számlavezető bankjához történő beérkezésekor érvényes árfolyamon számított és a Magyar Nemzeti Bank mindenkor hatályos Általános Üzleti Feltételeiben foglaltak szerint a Kincstár számláján jóváírt forintösszegét haladéktalanul átutalja az önkormányzat – pénzforgalmi szolgáltatójánál vezetett – helyi iparűzési adóbeszedési számlájára.

 

A devizában megfizetett helyi iparűzési adó megfizetésének napja az önkormányzat helyi iparűzési adó befizetésére szolgáló beszedési számláján való jóváírás napja, azaz az ilyen jellegű utalást célszerű majd néhány nappal hamarabb indítani!

 

Az önkormányzati adóhatóság az adózó adószámláján a Kincstár által az önkormányzat – pénzforgalmi szolgáltatójánál vezetett – helyi iparűzési adóbeszedési számlájára átutalt összeget tünteti fel befizetésként.

 

Az önkormányzati adóhatóság az adózó adószámla kivonatán (adózóknak online elérhető Elektronikus Önkormányzati Portálon https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  keresztül), valamint az adószámla tételes adatainak elektronikus lekérdezése során feltünteti az euróban vagy amerikai dollárban teljesített befizetés összegét, devizanemét, valamint az árfolyamot és az elszámolt forintösszeget.

 

A forintban történő fizetés esetén a helyi iparűzési adószámla 2024. évtől megváltozott , erre a számlára közvetlenül is utalhatnak forintban az önkormányzatunk számlájára. Ha az adózó az adott számlára 2024. évtől külföldről szeretne befizetni helyi adót, akkor az önkormányzat IBAN-számlaszámait, vagyis nemzetközi bankszámlaszámait kell használnia. Az IBAN-számlaszámot kizárólag a nemzetközi pénzforgalomban, devizaátutalási megbízásokon kell alkalmazni, például külföldről teljesített átutalásoknál.

 

Eger MJV önkormányzata Helyi iparűzési adó beszedési számla
50400209-16264551
IBAN száma: HU38 5040 0209 1626 4551 0000 0000
S.W.I.F.T.: MKKBHUHB

 

További részletekről honlapunkon www.eger.hu olvashatnak az érdeklődők.

 

Eger, 2024. február hó.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!