Ugrás a fő tartalomhoz
2024. május 26. | Fülöp

Tájékoztató az idegenforgalmi adókötelezettségekről

Létrehozva: 2017. április 03.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02. eger 

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.), az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.), valamint Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az idegenforgalmi adóról szóló 11/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelete (IfaÖr.) szabályozza az idegenforgalmi adókötelezettséggel kapcsolatos teendőket.


A szálláshely üzemeltetéssel foglalkozó szállásadó, magánszemély illetve vállalkozás, ha Eger Megyei Jogú Város illetékességi területén szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végez, úgy különféle adókötelezettsége keletkezik, vagyis egyebek mellett köteles, a tevékenység bejelentésére, a változások bejelentésére, az adó megállapításra, az adóbeszedésre, az adó befizetésre az önkormányzati adóhatóság felé, az adó bevallására és az előírt nyilvántartások vezetésére. A szálláshely-szolgáltatási tevékenység - külön engedély alapján - szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely, egyéb szálláshely típusú szálláshelyen folytatható.

 

Bejelentési kötelezettség, változás bejelentés
A tevékenység megkezdését követően 15 napon belül bejelentési kötelezettsége keletkezik a szálláshely üzemeltetőjének, azt ezt követően történt változások bejelentésére is szintén 15 nap áll rendelkezésre. (Art.19.§) A nyomtatvány száma:„EGER17BEJ".

 

Idegenforgalmi adó beszedése és nyilvántartás vezetése
Idegenforgalmi adó fizetési kötelezettség kell teljesíteni annak a magánszemélynek, aki nem állandó lakosként Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt és a törvény erejénél fogva az itt tartózkodás nem minősül adómentes tartózkodásnak. (Htv.31.§) A fizetendő adót a szálláshely értékesítése, - vagy ingyenes átengedése - esetén a szállásadó köteles beszedni az ott tartózkodás utolsó napján. Az idegenforgalmi adó fizetési kötelezettség abban az esetben is fennáll, ha a szállásadó az adó beszedését elmulasztja, vagy átvállalja. Egerben az idegenforgalmi adó alapját a megkezdett vendégéjszakák száma határozza meg és az adó mértéke személyenként és éjszakánként 450 forint. (Htv.32.§, IfaÖr.4.§) Az adó alapja, az adómentesség megállapítása érdekében az szálláshely üzemeltetőknek különféle nyilvántartásokat kell vezetniük. (IfaÖr.8.§)

 

Az adó bevallása és befizetése
Az idegenforgalmi adó bevallása - az adó megfizetése mellett ez a legfontosabb adókötelezettség - az adózó azonosításához, az adó alapja és adó összege megállapításához szükséges adatokat tartalmazza. Az adóbeszedésre kötelezett szálláshely üzemeltető az általa beszedett idegenforgalmi adóról a tárgyhónapot követő hó 15-éig adóbevallást nyújt be az adóhatóság felé. (Art.32.§) A nyomtatvány száma:„EGER1735". A bevallással egyidejűleg a beszedett adót tovább kell fizetni az önkormányzat számlájára. A befizetést lehetséges teljesíteni csekken, utalással, online bankkártyás fizetéssel, az ügyfélszolgálaton bankkártya leolvasó terminálon is. (Art.38.§) Az adó befizetésére szolgáló számla neve és száma: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Tartózkodási Idő Utáni Idegenforgalmi Adó Számla (12033007-00102883-02000002). A vállalkozók és vállalkozások a bejelentkezést, változást bejelentést, adóbevallást elektronikusan nyújthatják be az önkormányzat felé. (IfaÖr.6.§)

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az elmaradt vagy késedelmesen teljesített adókötelezettségek jogkövetkezményekkel, szankciókkal (pótlék, bírság) járnak.

 

Tájékoztatjuk az adóbeszedésre kötelezett adózókat, hogy a központi és helyi adójogszabályokról, önkormányzati adókkal kapcsolatos hírekről, tájékoztatókról és adókötelezettségeket érintő részletes információkról a www.eger.hu (adóügyek), illetve ado.eger.hu elérhetőségen tájékozódhatnak.

 

Köszönjük, hogy befizetett adójával hozzájárul Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez!

 

Eger, 2017. március 30.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága

 < Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!