Szlovák konyha hete a Keriben
A Szlovák konyha hete zajlik az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközépiskolában. A rimaszombati partneriskola diákjai és szakoktatói főznek az egriek konyháján, hogy megismertessék a kerisekkel a szlovák nemzeti ételeket. A programot A magyar konyha hetével viszonozzák a rimaszombatiak.
![Szlovák konyha hete a Keriben](https://eger.hu/public/pic/article/alt_pic_file86e42241894e3b203750495248e2f79f.jpg)
Lipóti kopár, gömöri gombócok, juhtúrós barátfüle – csak néhány étek a Keri konyhájának e heti étlapjáról, a Szlovák konyha hete kezdődött ugyanis az intézményben. A program keretében a rimaszombati partneriskola diákjai és szakoktatói főznek öt napig az egriek konyháján, így a szlovák nemzeti ételekkel ismerkedhetnek meg a keris diákok, tanárok és azok, akik a konyháról rendelés alapján hordják az ebédet. A szlovák és a magyar szakképző iskola három éve rendezi meg a programot, nagy sikerrel, amit az is mutat, hogy a keri konyháján a heti megrendelések száma most megduplázódott. Az rendezvény sajtótájékoztatóján elhangzott: az intézmények szoros kapcsolatot ápolnak a gasztronómiai mellett kulturális és sport területen is, rendszeresen szerveznek közös programokat.
Példaértékűnek nevezte az együttműködést a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetének helyettese. Marián Varga szerint a program jelentősége a nemzetközi kapcsolatok erősítésén túl az, hogy a fiatalok a gyakorlatban is kipróbálhatják magukat. Habis László polgármester azt emelte ki, hogy Eger számára Szlovákia a 3. legjelentősebb turisztikai küldőország. Az egri iskola igazgatója is azt reméli, hosszú távú előnyei lesznek az együttműködésnek.
Az együttműködés a hónap végén Rimaszombaton folytatódik, az ottani iskola konyháján főznek magyar ételeket a Keris diákok. Gulyásleves, halászlé, töltött káposzta és Gundel-palacsinta biztosan lesz az étlapon, ezek a szlovák házigazdák kedvencei.