Ugrás a fő tartalomhoz
2024. május 25. | Orbán

Közérdekű információk

Létrehozva: 2014. augusztus 08.  |  Utoljára frissítve: 2024. január 10. eger 

Közérdekű információk, kérelmek kezelése.


HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS POLGÁRMESTERek választása

NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK VÁLASZTÁSA

 

2014. október 12-én Magyarországon egy napon két választás kerül lebonyolításra: a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása.

 

A szavazás napja: 2014. október 12. A szavazás az országgyűlési képviselők és az Európai Parlament tagjainak választásához hasonlóan 6.00 órától 19.00 óráig tart. Egerben 12 választókerület és 47 szavazókör került kialakításra.

 

Fontos változás, hogy 7 szavazókör tekintetében másik szavazóhelyiségben élhetnek szavazati jogukkal a választópolgárok. A 4. számú szavazókörben a szavazóhelyiség a Gyermekjóléti Központban (3300 Eger, Mindszenty Gedeon u. 12.), a 15., 16. és 19. számú szavazókörben a szavazóhelyiség az Egri TISZK-ben (3300 Eger, Kertész u. 128.), a 24., 25. és 26. számú szavazókörökben a szavazóhelyiség a Móra Ferenc Tagiskolában és Előkészítő Szakiskolában (3300 Eger, Bem tábornok u. 3.) lesz kialakítva.

 

A szavazókörökhöz tartozó utcák és a szavazóhelyiségek megtekinthetők a www.eger.hu oldalon, illetve a helyi választási irodában.

 

Névjegyzék

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe, így ők élhetnek választójogukkal. A szavazóköri névjegyzéken szereplő választópolgárok a névjegyzékbe történt felvételükről legkésőbb 2014. augusztus 25-ig értesítőt kapnak a Nemzeti Választási Irodától. Amennyiben valamilyen okból nem kapták meg az értesítőt, a Helyi Választási Irodától térítésmentesen kérhetik az értesítők elkészítését, ezen felül a központi névjegyzék a helyi választási irodában (polgármesteri hivatal) tekinthető meg.

 

A nemzetiségi szavazóköri névjegyzékben azok a választópolgárok szerepelnek, akik 2014. szeptember 26-ig benyújtott kérelmükben kérik a nemzetiségi választópolgárként történő felvételüket a központi névjegyzékbe.

 

 Szavazás

A Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgár kérheti, hogy
- a lakóhelye szerinti szavazókör helyett a legkésőbb 2014. június 23. napjáig létesített és legalább a választás napjáig érvényes tartózkodási helye szerinti szavazókörben adhassa le szavazatát;

- korábbi átjelentkezési kérelmét visszavonva, a lakóhelye szerinti szavazókörben adhassa le szavazatát.

 

Az átjelentkezést 2014. október 10-én 16 óráig lehet kérni ügyfélkapun, a www.valasztas.hu oldalon vagy levélben, illetve személyesen az állandó lakóhely szerint illetékes helyi választási irodától. Az átjelentkezési kérelem a fenti határidőig visszavonható.

 

A választópolgárt vissza kell venni a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékébe, ha - legkésőbb a szavazást megelőző második napon - tartózkodási helyét megszünteti.

 

Az átjelentkezéssel kapcsolatos kérelmek a nemzetiségi választópolgárok esetében mindkét választásra automatikusan vonatkoznak, ezért nem kell választásonként külön-külön kérelmet benyújtaniuk.

 

Fogyatékkal élők

A fogyatékossággal élő választópolgárok a helyi választási irodában nyomtatványon, személyesen, levélben, ügyfélkapun, vagy honlapon előterjesztett kérelemben kérhetik Braille-írással készült értesítő megküldését, könnyített formában megírt tájékoztató anyag küldését, Braille-írással ellátott szavazósablon alkalmazását a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során, illetve akadálymentes szavazókörbe történő felvételt, továbbá mozgóurna biztosítását.

 

Mozgóurna igénylés

Mozgóurna iránti igényt az a választópolgár nyújthat be, aki mozgásában gátolt és állapotánál fogva nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben. A kérelmet személyesen, levélben, ügyfélkapun, vagy a www.valasztas.hu honlapon 2014. október 10-én 16 óráig kell benyújtani a helyi választási irodához, vagy a választás napján 15 óráig az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz. A kérelmet szabályszerű meghatalmazással rendelkező meghatalmazott útján is be lehet nyújtani. Aki mozgóurnát kért, a szavazókörben a hagyományos módon nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával.

 

A mozgóurna igényléssel kapcsolatos kérelmek a nemzetiségi választópolgárok esetében mindkét választásra automatikusan vonatkoznak, ezért nem kell választásonként külön-külön kérelmet benyújtaniuk.

 

Egerben a választópolgárok egyéni választókerületi jelölteket tartalmazó, valamint a nyilvántartásba vett jelölő szervezet által állított kompenzációs listás szavazólapon, illetve a polgármester-jelölteket tartalmazó szavazólapon szavazhatnak.

 

A nemzetiségi választópolgárok számára külön szavazólap szolgál a települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzat megválasztására.

 

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásáról bővebb információ Eger Megyei Jogú Város Helyi Választási Irodájában (Eger, Kossuth L. u. 10., tel: 36/523-773) kérhető, illetve a www.valasztas.hu weboldalon található.

 < Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!