Ugrás a fő tartalomhoz
2024. május 19. | Ivó

Építményadóztatás Egerben

Létrehozva: 2024. március 26.  |  Utoljára frissítve: 2024. március 26.

A 2023. évi építményadóztatás fő jellemzői Egerben (Adatok forrás: Eger MJV PH Adóiroda)


Adóztatás joga és törvényi háttere

 

Eger Megyei Jogú Városban a helyi adóztatás bevezetése óta (1992. január 1.) kell a gazdálkodóknak és a magánszemélyeknek a tulajdonukban/használatukban lévő építmények után helyi adót fizetni.

 

A gazdálkodóknak és a lakások kivételével a magánszemélyeknek építményadót, a lakások után a magánszemélyeknek, ún. magánszemélyek kommunális adóját kellett fizetni 1992. január 1-je és 2004. december 31-e között. 2005. január 1-től a magánszemélyek kommunális adója kivezetésre került az egri helyi adók rendszeréből és egységesen – tulajdonosi minőségtől függetlenül - építményadóban adóznak az építmények, legyenek azok lakások és nem lakás célú építmények.

 

Az Önkormányzat (Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése) a helyi közügyek intézése körében a törvény (helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.)) keretei között döntött a helyi adók egyes fajtáiról és mértékeiről. Ezzel összhangban Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény rögzítette, hogy a helyi adóval kapcsolatos feladatok ellátása a helyi Önkormányzatok feladata. A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény, valamint a hatályos Htv. értelmében a helyi adók bevezetéséről, módosításáról, megszűntetéséről az Önkormányzat képviselő-testülete dönt rendelettel.

 

A Htv. keretjelleggel szabályozta és rögzítette, hogy az önkormányzat adómegállapítási joga kiterjedt a helyi adó bevezetésére, a már bevezetett adó hatályon kívül helyezésére, illetőleg módosítására, az adó mértékének a törvényi keretek közötti megállapítására, a törvényben meghatározott mentességeken, kedvezményeken túli további mentességek, kedvezmények biztosítására, valamint a Htv., az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (továbbiakban: Art.), az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (továbbiakban: Air.) keretei között az adózás részletes szabályainak meghatározására. A Hatásköri tv. és az Air. előírta, hogy adóügyekben elsőfokú hatósági jogkörben a település jegyzője, mint Önkormányzati adóhatóság járhat el.

 

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Eger, 2024. március hó.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága

 < Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!