2019. március 23. | Emőke
Eger.hu
dr-lisztoczky-laszlot-koszontottek-21415
dr. Lisztóczky Lászlót...
A március 15-én József Attila-díjjal...
elokeszuletek-az-europai-parlamenti-valasztasra-21414
Előkészületek az Európai Parlamenti...
Az Európai Unióban ötévente tartanak...
vamkonferencia-az-aktualitasokrol-szamolnak-be-21413
Vámkonferencia: az aktualitásokról...
Idén március 22-én és 23-án rendezi meg...
lezarult-a-teli-meleg-etelosztas-21412
Lezárult a téli meleg ételosztás
A Magyar Vöröskereszt Eger Területi...
korlatok-nelkul-21411
Korlátok nélkül
A MEOSZ Heves megyében 18 laptopot és...
ket-eve-hungarikum-az-egri-bikaver-21410
Két éve hungarikum az Egri Bikavér
Két évvel ezelőtt, március 21-én...
fenntarthatosag-hete-a-gyakorloiskolaban
Fenntarthatóság hete a...
Dr. Homolya Róbert tartott előadást az...
babszinhazi-vilagnap-21404
Bábszínházi Világnap
Idén is színes programokkal ünnepelték a...
hordozhato-ultrahang-keszuleket-kapott
Hordozható ultrahang készüléket...
Több mint kétmillió forint gyűlt össze,...
25-eves-az-egyesulet-eger-idegenforgalmaert-21402
25 éves az Egyesület Eger...
Évet értékelt az Egyesület Eger...
vereseg-zf-eger-szolnoki-dozsa-6-10-21401
Vereség: ZF-Eger – Szolnoki Dózsa...
A OB I-es férfi vízilabda bajnokság...
lakossagi-forum-a-nyugodt-kornyezetert
Lakossági fórum a nyugodt...
Közösségi parkot, játszóteret, több...
teszedd-megtisztult-az-eger-patak-melletti-terulet
TeSzedd! – Megtisztult az Eger-patak...
A megyében több helyszínen, így Egerben...
muteti-eljarasok-fejlesztese-a-korhazban
Műtéti eljárások fejlesztése a...
A legújabb műtéti eljárásokat...
ovodak-energetikai-fejlesztese
Óvodák energetikai fejlesztése
Elindult az óvodák energetikai...
szep-kiejtes-nemetul-21396
Szép kiejtés németül
Kilenc középiskolából tizenkilenc diák...
ot-eremmel-zarta-a-diak-ob-t-az-egri-varosi-si
Öt éremmel zárta a Diák OB-t az...
A Magyar Birkózó Szövetség úgy...
20-eves-a-dosai-nemzetkozi-alkototabor
20 éves a Dósai Nemzetközi...
Húszéves a Dósai Nemzetközi...
atadtak-a-megujult-kracker-udvart
Átadták a megújult Kracker-udvart
Mintegy 63 millió forintból újult meg a...
hamarosan-elkeszul-az-ersekkerti-kutyafuttato-21391
Hamarosan elkészül az érsekkerti...
Ötmillió forintból alakítanak ki új...
nyitnikek-dalostalalkozot-rendeztek-az-ovisoknak
Nyitnikék – Dalostalálkozót...
Tizennégy óvodából mintegy 130 gyermek...
ady-verseivel-kezdodott-a-tematikus-het-a-neumannban-21389
Ady verseivel kezdődött a tematikus...
Neumann napok, Fenntarthatósági- és...
megyei-derbi-eger-se-gyongyosi-ak-1-0-21388
Megyei derbi: Eger SE – Gyöngyösi...
Az Eger SE NB III-as labdarúgó csapata a...
marcius-15--21387
Március 15.
Egerben szentmisével indult a március 15-i...
bemutattak-az-uj-egri-csillagot-21386
Bemutatták az új Egri Csillagot
Március 15-én fellőtték, azaz...
valtozik-a-forgalmi-rend-a-sas-utcan-21385
Változik a forgalmi rend a Sas utcán
A Sas út megújítása mintegy 900 millió...
bl-zf-eger-ftc-9-12-21384
BL: ZF-Eger – FTC 9-12
Ezúttal Bajnokok Ligája mérkőzést...
elismero-okleveleket-adtak-at-a-nemzeti-unnepen
Elismerő okleveleket adtak át a...
Országgyűlési képviselői elismerő...
marcius-15-i-megemlekezes
Március 15-i megemlékezés
Közösen tekintsünk a jövőbe, és...
kozosen-unnepeltek-a-felsovarosi-ovisok-21380
Közösen ünnepeltek a felsővárosi...
Közel 250 kisgyerek érkezett a Dobó...

Egri sikertörténet

Létrehozva: 2019. február 14.  |  Utoljára frissítve: 2019. február 14.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Eger rendelkezésére álló, csaknem 13,5 milliárd Ft-os támogatásból - a már elvégzett beruházásokon túl - olyan fejlesztéseket valósítunk meg, mint a déli iparterület fejlesztése; a Rác templom és az egykori EgriX felújítása; a Sas út felújítása; óvodaépítés a Kertész és a Pozsonyi utcában; az Erzsébet udvar, Kracker udvar, Hatvani kapu tér és Eszterházy tér felújítása; az Idősek Berva-völgyi otthona és három egri óvoda energetikai fejlesztése; naperőmű építése; vagy épp egy komplex egészségügyi központ építése a Lajosvárosban.


Az egri TOP program összefoglaló táblázata itt...

 

A sajtótájékoztatón bemutatott, összefoglaló prezentáció itt...

 

 

 

A TOP-ban eddig elvégzett munka egy igazi egri sikertörténet – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Habis László, Eger MJV polgármestere. Az egri TOP megfelelő előkészítése és eddigi eredményei sokak kitartó munkájának és összefogásának eredményeként születtek meg.

 

Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy kellett ehhez az elkötelezett városvezetés, hiszen ezt a feladatot prioritásként kezeljük, a sokszínű kihívást jelentő fejlesztés áthatja a mindennapjainkat és folyamatosan, ütemterv szerint foglalkozunk ezzel a súlyponti kérdéssel. Ugyancsak szükséges a Közgyűlés és más, önkormányzati testületek támogatása, a hivatali szakirodák és a projektmenedzsmenttel foglalkozó Egri Városfejlesztési Kft. megfeszített munkája – fogalmazott a polgármester.

 

Ilyen siker nem képzelhető el hathatós, kormányzati együttműködés nélkül, s erre jó példa, hogy az eredeti 11,08 milliárd Ft-os keretünket kormánydöntéssel, 2,3 milliárd Ft-tal megemelték, így 13,44 milliárd Ft-ról beszélhetünk Eger esetében. Ehhez hozzáadható a közösségvezérelt fejlesztésekről szóló, CLLD-s programunk 400 milliós kerete, s így összességben csaknem 14 milliárd Ft-os uniós forrás áramlik Egerbe a TOP keretében, ami a megye második legnagyobb városának hasonló csomagjához képest mintegy négyszeres összeget jelent. Óriási lehetőségről beszélünk tehát – húzta alá Habis László.

 

A sikertörténetben fontos szerepe van a helyi társadalomnak, hiszen a városfejlesztési stratégiánkat és az erre épülő programot a helyi erőkkel közösen, turisztikai szakemebrekkel, a vállalkozói – munkaadói szektorral, a kamarával, civil szervezetekkel és egyházakkal közösen alapoztuk meg. A megvalósításban is fontos szerepet játszanak az egriek, hiszen ahol csak lehet, egri vállalkozásoknak adtunk lehetőséget a kivitelezésre. Helyi cég dolgozott a Maczky-Csiky utcában, a Bervában kialakított városrészi alközpontnál, a megújított orvosi rendelőknél, a Malom utcai parkolóknál, a Kistályai úti kerékpárútnál, az óvodáknál, vagy éppen a HEMO-nál.

 

Nagyon fontos, hogy az egri polgárok is részt vettek az előkészítő, megalapozó folyamatban, s azóta is élénken érdeklődnek a fejlesztések iránt. Összességében támogató légkör tapasztalható a városban, az egriek értik, hogy értük és a város jövőjéért, versenyképességének, vonzerejének, megtartó erejének növeléséért történik minden. Ezért is voltunk elkötelezettek abban, hogy ne adjuk fel egyetlen stratégiai célunkat sem – szögezte le Eger polgármestere.

 

A városvezető rámutatott: a 2019-20-as pénzügyi felhasználásokkal együtt 700-750 millió Ft-ra tehető az eddigi TOP-fejlesztésekhez felhasznált, saját önkormányzati forrás. Alkalmazkodunk a megváltozott piaci körülményekhez, s ahol változott a műszaki tartalom, ott sem kellett húsbavágó kompromisszumokat kötnünk. Ezzel az önerő vállalással együtt is igen magas támogatási intenzitással zajlik az egri TOP program, fejlesztve Eger intézményhálózatát, gazdaságát, infrastruktúráját. Mindez a várostörténetben – az egyéb, kiemelt célokkal együtt - példátlan iparfejelsztést generált Egerben – zárta szavait Habis László polgármester.

 

 

Habis László (jobbra) és dr. Turcsányi Dániel a sajtótájékoztatón

 

 

NAGYON JÓL SIKERÜLT AZ ELŐKÉSZÍTÉS

 

Dr. Turcsányi Dániel alpolgármester az egri TOP projektek előkészítésével, megvalósításával kapcsolatban elmondta:

 

Lezárt projektelem 10 db (8 db támogatási szerződés (TSZ)), a folyamatban lévő 20 db (13 db TSZ), és előkészítés alatti projektelem 9 db (5 db TSZ), tehát összesen 39 projektelem van a megkötött 26 db támogatási szerződésre.

 

A megkötött támogatási szerződések kapcsán a szükséges tervezési és előkészítési munkák azonnal megkezdődtek, így jelenleg a kivitelezéseket tartalmazó projektek vonatkozásában 15 db lezárt, eredményes közbeszerzéssel és további 7 db, a Kbt. hatálya alá nem tartozó beszerzéssel rendelkezünk, azaz a vállalkozási szerződések ezen beruházások során megkötésre kerültek. Mindezeken túl 6 db közbeszerzési eljárás van előkészítés alatt, amelyek szinte mindegyike a közeljövőben megindításra kerül, így gyakorlatilag ez év végére minden támogatási szerződéssel rendelkező projekt kapcsán kiválasztásra kerülhet a kivitelező, illetve a szükséges organizációs szempontok figyelembe vételével, elindulhat a kivitelezés.

 

Legnagyobb kihívás ebből a szempontból talán a Napelempark, amely – 27 egri közintézmény áramellátását biztosítja majd és 2,5 MW teljesítményű lesz.

 

A kivitelezésre megkötött összesen 22 db vállalkozási szerződéből 8 db esetében a teljesítés szerződésszerűen megtörtént, a szükséges forgalomba helyezési/használatba vételi eljárások megindultak, sőt 5 beruházás kapcsán be is fejeződött. A hatályos támogatási szerződések közül 8 projektzáró elszámolása és a teljesített indikátorok igazolása megindult, és összességében is elmondható, hogy a megvalósítás alatt álló beruházások mindegyike még a 2019-es évben befejeződhet.

 

A közel 13,5 milliárd Ft támogatásból 5,13 milliárd Ft összegű támogatással rendelkező projekt van előkészítés alatt, 6,75 milliárd Ft értékű támogatással rendelkező projekt esetében folyik a megvalósítása, míg 1,62 milliárd Ft értékű támogatással rendelkező projektünk lezárt.

 

Az előkészítés alatti projektek aránya a teljes támogatáshoz (13,5 mrd ft) megközelítőleg 38 %, a megvalósítás alatti projektek összege a teljes támogatáshoz közel 50 %, míg a lezárult projektek aránya kb. 12 %.

 

Szerződésállomány tekintetében a lezárult közbeszerzés aránya az összes beszerzéshez 53,57 %, lezárult köz és nemközbeszerzés aránya az összes beszerzéshez: 78,57 %, míg az előkészítés alattiak aránya: 21,43 %.

 < Vissza